Tani śrut "Oztay".
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- jakiii
-
- Arsenał:
Re: Tani śrut "Oztay".
Oztaj jest bardzo przyzwoicie wykonany tylko kalibru nie trzyma, w sumie jest to dziwne
.

- Gonzo
-
- Arsenał:
Kiedyś dostałem kilka opakowań Oztaya 4.5 po 250szt. Na stary po 50szt. z każdego pudełeczka poszło out z powodu defektów. Pozostałe dwieście nawet jako tako latało z HW, może tu czokowana lufa pomogła. Ale teraz już by mi się nie chciało z nim bawić w sortowania, smarowania itepe.
- jakiii
-
- Arsenał:
Pozostaje zrobić sobie własny czok 

- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Co tak narzekacie na Oztaya ? on jest produkowany do dociążania kolby polimerowych AT po zmieszaniu z żywicą epoksydową więc nie ważne że nie trzyma kalibru i kształtu
Znalazłem kiedyś stare pudełko w szafie i trochę przepuściłem przez lufę AT ale ciężko było trafić w kartę A4 z 30m i gdyby nie jedna dziurka wcześniej z Crosmana to bym zaczął wątpić w swoje i karabinka możliwości

Znalazłem kiedyś stare pudełko w szafie i trochę przepuściłem przez lufę AT ale ciężko było trafić w kartę A4 z 30m i gdyby nie jedna dziurka wcześniej z Crosmana to bym zaczął wątpić w swoje i karabinka możliwości

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Gonzo
-
- Arsenał:
jakiii napisał(a):Pozostaje zrobić sobie własny czok
Pracuje nad tym

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Ja miałem kiedyś dwie paczki Oztay-a kal.4,5 po 250 sztuk w plastikowych szarych opakowaniach. Sam nie pamiętam po co je kupiłem chyba jako siekańce do jakiegoś czarnoprochowca. Z Twinmastera na dystansie 15m skupienie (a chyba raczej rozrzut) miało problem by zmieścić się na kartce A5 (czyli rozmiar zeszytu). Później gdy kupiłem Drulova przepuściłem ten śrut przez dołączony do niego fabryczny kalibrator do śrutu. To co przeleciało luźno trafiało do pudełka z powrotem. Było tego z jakieś 75%. Reszta która wykazywała jakiś choćby minimalny opór powędrowała do innego pudełka. Śruty które wykazywały szczególnie duży opór wędrowały do osobnego pudełka. Tych ostatnich było ok. 5%. Najpierw strzelałem tymi najciaśniejszymi, jak te się skończyły strzelałem tymi luźniejszymi a te które przelatywały luźno przez kalibrator wyleciały z lufy któregoś czarnoprochowca jako siekańce.
Z tego co pamiętam z tych wszystkich trzech sortów najlepiej latała ta środkowa frakcja. Z tego co pamiętam miała 2 -2,5 razy większy rozrzut niż przyzwoicie latający tani Tomitex zaokrąglony moletowany.
Bawiłem się w to z dwóch powodów: Poznawczego i by mieć "odsiany" od tych plew jakiś śrut do zabawy, na tyle dobrze latający by był w ogóle sens wkładać go do lufy wiatrówki.
Podsumowując postanowiłem odzyskać z śrutu zakupionego jako siekańce do CP trochę frakcji nadających się do wiatrówki. Z ogólnej puli do wiatrówki nadawało się jakieś 20-25%. tego co było w pudełku.

Bawiłem się w to z dwóch powodów: Poznawczego i by mieć "odsiany" od tych plew jakiś śrut do zabawy, na tyle dobrze latający by był w ogóle sens wkładać go do lufy wiatrówki.
Podsumowując postanowiłem odzyskać z śrutu zakupionego jako siekańce do CP trochę frakcji nadających się do wiatrówki. Z ogólnej puli do wiatrówki nadawało się jakieś 20-25%. tego co było w pudełku.

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Gonzo
-
- Arsenał:
Ja miałem w metalowych czarno/czerwonych pudełeczkach. Bardzo dobrych swoją drogą
Po przesortowaniu, umyciu i nasmarowaniu Napierem w HW50 na 10m strzelał praktycznie tak samo jak Exact.

Po przesortowaniu, umyciu i nasmarowaniu Napierem w HW50 na 10m strzelał praktycznie tak samo jak Exact.
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Widać Oztay Oztay-owi nie równy, no a może ja miałem po prostu jakąś podróbkę. 

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- jakiii
-
- Arsenał:
Na szybko zmierzyłem kilka sztuk (pojemnik trumienka) 5,2-5,3 mm 

- Gonzo
-
- Arsenał:
Czarnowidz napisał(a):Widać Oztay Oztay-owi nie równy
Tam pewnie każda sztuka się od siebie czymś różni

jakiii napisał(a):5,2-5,3 mm
Jakiś dziwny kaliber, ani to 5.0 ani 5.5

Mógłby być na nie nowy podział: 4.5->5.0->Oztay->5.5->6.35
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Mój Oztay też w szarym, plastikowym pudełku. Ale ja uważam że kiepsko latał bo go nie ważyłem
a opiłków było na nim trochę - wtedy się nie znałem i nie wiedziałem że tymi paprochami ołowianymi wyrównuje się jego wagę
o ile nie był podróbką oryginalnego Oztaya czyli tego:
Na drugi raz będzie nauczka, żeby nie kupować go na bazarze tylko w salonie Militariów albo w sklepie dla myśliwych

o ile nie był podróbką oryginalnego Oztaya czyli tego:

Na drugi raz będzie nauczka, żeby nie kupować go na bazarze tylko w salonie Militariów albo w sklepie dla myśliwych

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- jakiii
-
- Arsenał:
Gonzo napisał(a):Jakiś dziwny kaliber, ani to 5.0 ani 5.5![]()
Mógłby być na nie nowy podział: 4.5->5.0->Oztay->5.5->6.35
To jest myśl, kalibrować na 5 mm albo na 5,03 mm

- Czarnowidz
-
Ja miałem właśnie taki jak ten ze zdjęcia Lykanosa.
Tak sobie myślę że może ja miałem oryginał a Gonzo miał chińską podróbkę która to została byle jak skopiowana przez Chińczyków i niestety ale wyszła chińczykom lepsza niż oryginał.
Tak sobie myślę że może ja miałem oryginał a Gonzo miał chińską podróbkę która to została byle jak skopiowana przez Chińczyków i niestety ale wyszła chińczykom lepsza niż oryginał.

• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-