Tłumik Hatsan produkcji tureckiej
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
- radecek
-
- Arsenał:
Tłumik Hatsan produkcji tureckiej
Długość: 196 mm
Szerokość: 32 mm
Waga: 170g
Waga bez wkładów wewnętrznych: 150g.
Średnica otworu: 7mm
Tłumik jakościowo dobrze wykonany, osiowy i dobrze tłumiący strzał.
Jedyny wada w tym egzemplarzu to ciasny gwint 1/2 UFN. Trzeba było wkręcić w gwint tłumika, stalową tuleję z 1/2 UFN , żeby go dopasować.

Szerokość: 32 mm
Waga: 170g
Waga bez wkładów wewnętrznych: 150g.
Średnica otworu: 7mm
Tłumik jakościowo dobrze wykonany, osiowy i dobrze tłumiący strzał.
Jedyny wada w tym egzemplarzu to ciasny gwint 1/2 UFN. Trzeba było wkręcić w gwint tłumika, stalową tuleję z 1/2 UFN , żeby go dopasować.

Ostatnio edytowano 26 lis 2010, o 21:56 przez radecek, łącznie edytowano 2 razy
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Re: Tłumik Hatsan produkcji tureckiej
Na co go przykręciłeś bo na zdjęciach dokładnie nie widać?
Ucieszyłem się z Twojej dobrej opinii o tym Tłumiku bo dostałem go do Harnasia.Niestety nie miałem okazji go wypróbować bo Harnaś okazał się nie tegez...
Ucieszyłem się z Twojej dobrej opinii o tym Tłumiku bo dostałem go do Harnasia.Niestety nie miałem okazji go wypróbować bo Harnaś okazał się nie tegez...

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- radecek
-
- Arsenał:
Czarnowidz napisał(a):Na co go przykręciłeś bo na zdjęciach dokładnie nie widać?
Płaszcz lufy zakończony jest tuleją 1/2 UFN i tłumik można było wkręcić tylko do połowy.
Mam też stalową nasadkę od HW90 zakończoną 1/2 UFN i jej użyłem, żeby rozepchać gwint w tłumiku. Teraz chodzi dobrze. Na gwint dałem smar litowy, żeby zmniejszyć tarcie przy montażu.
Muszę jeszcze zrobić testy skupienia na 50m - będzie można stwierdzić jaki ma wpływ tłumik na skupienie i czy zmienia punkt trafienia.
Wizualnie wygląda jakby był dedykowany do karabinka na zdjęciu.
- MajorGatek
-
- Arsenał: chwilowo rozbrojony
No a ile wycisza
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- Snajpi
-
- Arsenał:
radecek napisał(a):Muszę jeszcze zrobić testy skupienia na 50m - będzie można stwierdzić jaki ma wpływ tłumik na skupienie i czy zmienia punkt trafienia.
Wizualnie wygląda jakby był dedykowany do karabinka na zdjęciu.
Witaj Radeczku

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Harnasia odesłałem bo sprzedawca 888 zaliczył potknięcie i przysłał mi inną wersje niż ta którą zamawiałem.Zadzwoniłem do niego i powiedział że pierwszy raz mu się coś takiego zdarzyło i że mam ją odesłać na jego koszt.
Poczekamy zobaczymy.Mam nadzieję że to ostatnia przykra niespodzianka.Karabinek był zafoliowany fabrycznie więc prawdopodobnie sprzedawca pomylił kartony.Ale nie uprzedzajmy faktów i zaczekajmy na rozwój wypadków.Nowy karabinek z tego co mówił powinien przyjść w wtorek.Zobaczymy...
Poczekamy zobaczymy.Mam nadzieję że to ostatnia przykra niespodzianka.Karabinek był zafoliowany fabrycznie więc prawdopodobnie sprzedawca pomylił kartony.Ale nie uprzedzajmy faktów i zaczekajmy na rozwój wypadków.Nowy karabinek z tego co mówił powinien przyjść w wtorek.Zobaczymy...
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Czarnowidz
-
Mniej więcej.

- Snajpi
-
- Arsenał:
Przeważnie jak człowiek bardzo czeka to zawszze coś pójdzie nie tak... kupiłem sobie lupke 6-24x50 Ao wszystko było by super gdyby jedna część w karabinku się nie wytarła.. sprawa do opanowania , lecz czasu brak.
Ostatnio edytowano 27 lis 2010, o 00:02 przez Snajpi, łącznie edytowano 2 razy

- Czarnowidz
-
O tak!
Radecek co to za strzeladełko na tym zdjęciu? wygląda znajomo ale nie mogę zaskoczyć co to.
Radecek co to za strzeladełko na tym zdjęciu? wygląda znajomo ale nie mogę zaskoczyć co to.

- commandante
-
- Arsenał:
Sam mam taki tłumik, cena około 130 PLN, bardzo dobry, aluminiowy, zarówno do 4.5 mm i 5.5 mm, stosunek ceny do jakości idealny, polecam.
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Varmint Hunter
- Bart Kalibrgun
- Arsenał:
silencer
pytanie odnośnie tłumika oryginał Hatsan do ATEKA 6,35-
posiadam taki oryginalny tłumik turecki- raczej jest osiowy i nie zmienia mi zbytnio pnt, celowania , (jak tłumik zamawiany w internecie - porażka na oko widać było ze idzie do góry itd itp ).
jako ,ze strzelam przeważnie z okna między domami potrezbuję mega cichego tłumika ( z naciskiem na MEGA) , ten oryginał przy FAC u jest ok , ale pewnie można kupić lepszy , znaczy cichszy ..
dodatkowo zauważyłem ,ze na końcu tłumika w srodku ma lekkie obtarcia od śrutów - pewnie to wina w miarę dużego kalibru i dużej średnicy śrutu , przy 4,5 nie byłoby zapewne problemu.
ktoś zna kogoś , kto wytwarza tłumiki , ile to może kosztować ?
Co można dołożyć ,aby był cichszy ? jakiegoś mitycznego dipa - czym to się je jak to zrobić .
Sorry za haotyczne pytanie,ale mam wścibską sąsiadkę , która słysząc strzał wyłazi na balkon ... co jest mi nie na rękę .
posiadam taki oryginalny tłumik turecki- raczej jest osiowy i nie zmienia mi zbytnio pnt, celowania , (jak tłumik zamawiany w internecie - porażka na oko widać było ze idzie do góry itd itp ).
jako ,ze strzelam przeważnie z okna między domami potrezbuję mega cichego tłumika ( z naciskiem na MEGA) , ten oryginał przy FAC u jest ok , ale pewnie można kupić lepszy , znaczy cichszy ..
dodatkowo zauważyłem ,ze na końcu tłumika w srodku ma lekkie obtarcia od śrutów - pewnie to wina w miarę dużego kalibru i dużej średnicy śrutu , przy 4,5 nie byłoby zapewne problemu.
ktoś zna kogoś , kto wytwarza tłumiki , ile to może kosztować ?
Co można dołożyć ,aby był cichszy ? jakiegoś mitycznego dipa - czym to się je jak to zrobić .
Sorry za haotyczne pytanie,ale mam wścibską sąsiadkę , która słysząc strzał wyłazi na balkon ... co jest mi nie na rękę .
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Saddam 102 robi tłumiki pogadaj.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
chyba na tawernie, toczyła się dyskusja o wyższości tłumika Weihrauch na Hatsanowskim o zbliżonych rozmiarach, ponoć 20 - 30 % lepsze wyciszenie
nie porównywałem bo nie mam obydwu
nie porównywałem bo nie mam obydwu
- roket
-
- Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger
Tanie i bardzo dobre tłumiki robi Jurek N. z Konceptusa polecam szczególnie S2 , sam posiadam taki i jest praktycznie bezgłośny jedyna wada to to że nie są rozkręcane a klejone .ktoś zna kogoś , kto wytwarza tłumiki , ile to może kosztować ?
- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Klejony to trochę lipa
Zawsze zbiera się trochę pyłu ołowiowego zwłaszcza w FACu. Posiadam hatsanowski tłumik, dodane 3 przegrody w tym jedna stożkowa, otwory przelotowe fi 7mm (oryginalnie były fi 9mm w korku fi 10mm). Filc wywaliłem, zbierał pył ołowiowy i pogarszał współosiowość przegród. Teraz słychać tylko zbijak.

• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
-