Tłumik Hatsan produkcji tureckiej

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Tłumik Hatsan produkcji tureckiej

Postprzez radecek » 26 lis 2010, o 20:27

Długość: 196 mm
Szerokość: 32 mm
Waga: 170g
Waga bez wkładów wewnętrznych: 150g.
Średnica otworu: 7mm

Tłumik jakościowo dobrze wykonany, osiowy i dobrze tłumiący strzał.
Jedyny wada w tym egzemplarzu to ciasny gwint 1/2 UFN. Trzeba było wkręcić w gwint tłumika, stalową tuleję z 1/2 UFN , żeby go dopasować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 26 lis 2010, o 21:56 przez radecek, łącznie edytowano 2 razy

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: Tłumik Hatsan produkcji tureckiej

Postprzez Czarnowidz » 26 lis 2010, o 20:47

Na co go przykręciłeś bo na zdjęciach dokładnie nie widać?

Ucieszyłem się z Twojej dobrej opinii o tym Tłumiku bo dostałem go do Harnasia.Niestety nie miałem okazji go wypróbować bo Harnaś okazał się nie tegez... :-/
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez radecek » 26 lis 2010, o 21:51

Czarnowidz napisał(a):Na co go przykręciłeś bo na zdjęciach dokładnie nie widać?

Ucieszyłem się z Twojej dobrej opinii o tym Tłumiku bo dostałem go do Harnasia.Niestety nie miałem okazji go wypróbować bo Harnaś okazał się nie tegez... :-/

Płaszcz lufy zakończony jest tuleją 1/2 UFN i tłumik można było wkręcić tylko do połowy.
Mam też stalową nasadkę od HW90 zakończoną 1/2 UFN i jej użyłem, żeby rozepchać gwint w tłumiku. Teraz chodzi dobrze. Na gwint dałem smar litowy, żeby zmniejszyć tarcie przy montażu.

Muszę jeszcze zrobić testy skupienia na 50m - będzie można stwierdzić jaki ma wpływ tłumik na skupienie i czy zmienia punkt trafienia.
Wizualnie wygląda jakby był dedykowany do karabinka na zdjęciu.

Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Postprzez MajorGatek » 26 lis 2010, o 23:07

No a ile wycisza
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 26 lis 2010, o 23:14

radecek napisał(a):Muszę jeszcze zrobić testy skupienia na 50m - będzie można stwierdzić jaki ma wpływ tłumik na skupienie i czy zmienia punkt trafienia.
Wizualnie wygląda jakby był dedykowany do karabinka na zdjęciu.

Witaj Radeczku :-) a na sprawdzałeś na chrono różnice Vo z tłumikiem i bez ?
Obrazek

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 26 lis 2010, o 23:40

Harnasia odesłałem bo sprzedawca 888 zaliczył potknięcie i przysłał mi inną wersje niż ta którą zamawiałem.Zadzwoniłem do niego i powiedział że pierwszy raz mu się coś takiego zdarzyło i że mam ją odesłać na jego koszt.

Poczekamy zobaczymy.Mam nadzieję że to ostatnia przykra niespodzianka.Karabinek był zafoliowany fabrycznie więc prawdopodobnie sprzedawca pomylił kartony.Ale nie uprzedzajmy faktów i zaczekajmy na rozwój wypadków.Nowy karabinek z tego co mówił powinien przyjść w wtorek.Zobaczymy...
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 26 lis 2010, o 23:59

Mniej więcej. :shock: :?: :evil: :roll: :cry: :!: :lol: :-x

Hunter
Arsenał:

Postprzez Snajpi » 26 lis 2010, o 23:59

Przeważnie jak człowiek bardzo czeka to zawszze coś pójdzie nie tak... kupiłem sobie lupke 6-24x50 Ao wszystko było by super gdyby jedna część w karabinku się nie wytarła.. sprawa do opanowania , lecz czasu brak.
Ostatnio edytowano 27 lis 2010, o 00:02 przez Snajpi, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 27 lis 2010, o 00:00

O tak!

Radecek co to za strzeladełko na tym zdjęciu? wygląda znajomo ale nie mogę zaskoczyć co to.

Hunter
Arsenał:

Postprzez commandante » 27 lis 2010, o 11:18

Sam mam taki tłumik, cena około 130 PLN, bardzo dobry, aluminiowy, zarówno do 4.5 mm i 5.5 mm, stosunek ceny do jakości idealny, polecam.
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter

Początkujący Hunter
Arsenał:

silencer

Postprzez Bart Kalibrgun » 5 kwi 2012, o 15:15

pytanie odnośnie tłumika oryginał Hatsan do ATEKA 6,35-
posiadam taki oryginalny tłumik turecki- raczej jest osiowy i nie zmienia mi zbytnio pnt, celowania , (jak tłumik zamawiany w internecie - porażka na oko widać było ze idzie do góry itd itp ).
jako ,ze strzelam przeważnie z okna między domami potrezbuję mega cichego tłumika ( z naciskiem na MEGA) , ten oryginał przy FAC u jest ok , ale pewnie można kupić lepszy , znaczy cichszy ..
dodatkowo zauważyłem ,ze na końcu tłumika w srodku ma lekkie obtarcia od śrutów - pewnie to wina w miarę dużego kalibru i dużej średnicy śrutu , przy 4,5 nie byłoby zapewne problemu.
ktoś zna kogoś , kto wytwarza tłumiki , ile to może kosztować ?
Co można dołożyć ,aby był cichszy ? jakiegoś mitycznego dipa - czym to się je jak to zrobić .
Sorry za haotyczne pytanie,ale mam wścibską sąsiadkę , która słysząc strzał wyłazi na balkon ... co jest mi nie na rękę .

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 5 kwi 2012, o 18:18

Saddam 102 robi tłumiki pogadaj.

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 26 sty 2013, o 01:29

chyba na tawernie, toczyła się dyskusja o wyższości tłumika Weihrauch na Hatsanowskim o zbliżonych rozmiarach, ponoć 20 - 30 % lepsze wyciszenie
nie porównywałem bo nie mam obydwu

Hunter
Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger

Postprzez roket » 27 sty 2013, o 13:16

ktoś zna kogoś , kto wytwarza tłumiki , ile to może kosztować ?
Tanie i bardzo dobre tłumiki robi Jurek N. z Konceptusa polecam szczególnie S2 , sam posiadam taki i jest praktycznie bezgłośny jedyna wada to to że nie są rozkręcane a klejone .

Hunter
Arsenał: JĄDROWY

Postprzez borsuk » 27 sty 2013, o 14:19

Klejony to trochę lipa :-/ Zawsze zbiera się trochę pyłu ołowiowego zwłaszcza w FACu. Posiadam hatsanowski tłumik, dodane 3 przegrody w tym jedna stożkowa, otwory przelotowe fi 7mm (oryginalnie były fi 9mm w korku fi 10mm). Filc wywaliłem, zbierał pył ołowiowy i pogarszał współosiowość przegród. Teraz słychać tylko zbijak.

Następna strona

Powrót do Akcesoria