Tłumik mimośrodowy vs tłumik płaszczowy

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).
Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Tłumik mimośrodowy vs tłumik płaszczowy

Postprzez lykanos » 28 sie 2013, o 21:27

Jak w temacie tłumik mimośrodowy vs tłumik płaszczowy.
Zalety, wady i różnice / podobieństwa obydwu.
O płaszczowym coś tam wiem o mimośrodowym niewiele. W polskim necie jest kilka wzmianek ale niewiele konkretów.
Jeżeli ktoś ma trochę informacji, zdjęć albo innych materiałów / linków do źródeł to może się podzielić opisem oraz wadami i zaletami obydwu modeli.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: Tłumik mimośrodowy vs tłumik płaszczowy

Postprzez Czarnowidz » 28 sie 2013, o 22:48

Do zalet płaszczowca zaliczyłbym estetyczniejszy wygląd (jako bull barel) oraz łatwiejsze wykonanie więc i niższą cenę.

Do wad zaliczyłbym to że nie do wszystkich wiatrówek da się go zamocować a w większości do których się da będzie on ze względu na małą odległość między lufa i kartuszem miał mocno ograniczoną pojemność a więc i skuteczność. :-/

Do zalet mimośrodowego zaliczyłbym przede wszystkim to że jest to w wielu przypadkach jedyne rozwiązanie jeśli nie chcemy zbytnio zwiększać długości całego strzeladła i odpada możliwość montowania tradycyjnego tłumika nakręcanego na wylot lufy.
Kolejną zaletą takiego tłumika jest to że dzięki takiemu układowi konstrukcyjnemu możemy uzyskać bardzo duże pojemności tłumika a więc i wysoką skuteczność.

Do wad zaliczył bym konieczność uzyskania wzajemnej osiowości mimośrodowych otworów w przegrodach która to bardzo komplikuje konstrukcję, wykonanie i montaż tłumika co zazwyczaj przekłada się na pracochłonność wykonania i cenę. :-(
W wielu przypadkach duża, pękata, mimośrodowa puszka psuje również wygląd strzeladełka. :-/
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Postprzez MajorGatek » 29 sie 2013, o 08:35

Czarnowidz napisał(a):Do wad zaliczyłbym to że nie do wszystkich wiatrówek da się go zamocować a w większości do których się da będzie on ze względu na małą odległość między lufa i kartuszem miał mocno ograniczoną pojemność a więc i skuteczność.

Chyba wpadłeś w pewien schemat myślowy tzn wychodzisz z założenia, że otwór wylotowy musi iść na środku tłumika. We wszystkich pecetach powiedźmy klasycznej konstrukcji , lufa nie leży od razu na kartuszu. Jest tam zawsze trochę miejsca by wsunąć osłonę tłumika i wtedy otwór wylotowy może iść dołem,. Np. u mnie odległość lufy od kartusza jest 1,2 mm a więc jest sporo miejsca by wsunąć osłonę tłumika, która ma coś z 0,5mm grubości. Tłumik ma 28 mm średnicy a otwór wylotowy jest na dole. Trzeba tylko dorobić nową 8 ew. zostawić lufę by z takim tłumikiem sobie że tak powiem pływała. Wizualnie wygląda to zajebiście zresztą też tak też tłumi, bo pojemność około 4 litrów.
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 29 sie 2013, o 09:40

MajorGatek napisał(a):.... Wizualnie wygląda to zajebiście zresztą też tak też tłumi, bo pojemność około 4 litrów.

:shock:
foteczki :-D

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 29 sie 2013, o 09:56

Dobra pogubiłem się, więc czym się różnią mimośrodowy od płaszczowego ?
jeżeli w obydwu można przesunąć otwór na dół i uzyskać większą pojemność tłumika.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Postprzez MajorGatek » 29 sie 2013, o 11:12

jakiii napisał(a):
foteczki

dopiero wieczorkiem ;-)

lykanos napisał(a):Dobra pogubiłem się, więc czym się różnią mimośrodowy od płaszczowego ?

Może zacznijmy tak jak mawiał Konfucjusz „od naprawy pojęć".
Bo np. mi się wydawało zawsze, że mam płaszczowy typu bull barel (taki jak na zapodanym przez Cię zdjęciu) , no ale do chuja psa, być może się mylę i mam mimośrodowy, albo jakąś chybrydę np. płaszczowy z elementami mimośrutu, albo mimośrodowy ale wyglądający a`la płaszczowy. Jest tez opcja, że ja wcale nie mam tłumika i jest on wyłącznie wynikiem mojej chorej wyobraźni.
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 29 sie 2013, o 11:38

MajorGatek napisał(a):Może zacznijmy tak jak mawiał Konfucjusz „od naprawy pojęć".
Bo np. mi się wydawało zawsze, że mam płaszczowy typu bull barel (taki jak na zapodanym przez Cię zdjęciu) , no ale do chuja psa, być może się mylę i mam mimośrodowy, albo jakąś chybrydę np. płaszczowy z elementami mimośrutu, albo mimośrodowy ale wyglądający a`la płaszczowy. Jest tez opcja, że ja wcale nie mam tłumika i jest on wyłącznie wynikiem mojej chorej wyobraźni.

"Tłumik płaszczowy" - to po prostu płaszcz owinięty na lufę, wełniane ponoć są niezłe.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 29 sie 2013, o 12:07

jakiii napisał(a):"Tłumik płaszczowy" - to po prostu płaszcz owinięty na lufę, wełniane ponoć są niezłe.

a definicja / pojęcie mimośrodowego ? :roll:

Zasłużony Hunter
Arsenał: Laczek i packa na muchy

Postprzez rumpel » 29 sie 2013, o 12:11

MajorGatek napisał(a):Wizualnie wygląda to zajebiście zresztą też tak też tłumi, bo pojemność około 4 litrów.

Jedynie nieźle wygląda :-P
Z tym tłumieniem to chuja prawda :lol:
Wiem o czym mówię bo mam rapida z płaszczem i miałem też FX z takowym.
Mały pojemnościowo tłumik od HW tłumi wyraźnie lepiej niż ta rura :-P
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 29 sie 2013, o 12:27

Wytłumienie to moim zdaniem oprócz przegród kwestia średnicy rury i długości na jaką wystaje za lufę żeby rozprężające się powietrze miało miejsce na rozprężenie, zawirowanie w przegrodach i częściowy powrót w przestrzeń pomiędzy lufą a płaszczem...

rumpel, jakiej średnicy masz ten tłumik na rapidzie i ile wystaje za lufę ?
Ostatnio edytowano 29 sie 2013, o 12:40 przez lykanos, łącznie edytowano 1 raz

Zasłużony Hunter
Arsenał: Laczek i packa na muchy

Postprzez rumpel » 29 sie 2013, o 12:39

Nie wiem ile wystaje bo nie chce mi się tam dłubać. Średnica to 25 mm a całkowita długość to 61 cm. Tak było w oryginale.
Teraz mam dorobione"pogrubienie" końcówki rury i ma ona średnicy 40 mm a długość -25 cm.
Zmienił się wygląd ale wytłumienie , nieznacznie :-(
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 29 sie 2013, o 12:53

To pogrubienie masz dołączone na końcu czy nasunięte na tłumik płaszczowy ?
Jeżeli nasunięte to długość lufy podawanej dla TTRa 482 mm (61-48= za lufę wystaje 13 cm)
A tłumik HW ma długość 19,5 cm i 3 cm średnicy. W sumie 6,5 cm dobrze wykorzystanej długości w HW może robić różnicę, nie wspominając o kwestii przegród i energii z jaką strzelasz.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 29 sie 2013, o 13:35

Tłumik płaszczowy może być wykonany mimośrodowo lub centrycznie i nigdzie nie jest powiedziane że dokręcany nie może być mimośrodowym tylko wykonanie bardziej skomplikowane.
Edyta w płaszczowym trzeba przegrody na lufie zrobić bardzo ażurowe by powietrze miało gdzie wejść.

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 29 sie 2013, o 14:12

MajorGatek napisał(a):Może zacznijmy tak jak mawiał Konfucjusz „od naprawy pojęć".

jakiii napisał(a):Tłumik płaszczowy" - to po prostu płaszcz owinięty na lufę, wełniane ponoć są niezłe.

lykanos napisał(a):a definicja / pojęcie mimośrodowego ? :roll:

Dobra chłopaki, burdel pojęciowy się zrobił.
Zróbmy więc tak jak powiedział MG i zacznijmy od naprawy (zdefiniowania) pojęć.

Tłumik pałaszczowy to tłumik w którym część jego płaszcza nachodzi na lufę i wokół niej tworzy dodatkową komorę, przestrzeń w której mogą rozprężać się gazy (powietrze). Powoduje to że lufa nie jako "wchodzi" do wnętrza tłumika. Taki tłumik ma tą zaletę że ma tą sama skuteczność co tradycyjny tłumik nakręcany na lufę lecz znacznie mniej przedłuża całą broń gdyż od 50 do 80% całego tłumika znajduje się na lufie. Tłumikami płaszczowymi są wszelkiego rodzaju bull barel-e.

Tłumik mimośrodowy to tłumik w którym osie otworów w przegrodach nie pokrywają się (są przesunięte) z osią tłumika.

Jak widać z powyższych definicji można zbudować tłumik który jednocześnie będzie i tłumikiem płaszczowym i mimośrodowym. Ba,większość budowanych tłumików mimośrodowych montowanych w wiatrówkach to mimośrodowe tłumiki płaszczowe. Powoduje to że mimośrodowe tłumiki płaszczowe dla uproszczenia i skrócenia nazwy są potocznie nazywane tłumikami mimośrodowymi, podczas gdy osiowe tłumiki płaszczowe dla uproszczenia są nazywanie krótko tłumikami płaszczowymi.

Nakręcane tłumiki mimośrodowe są bardzo rzadkie i czasem stosowane w broni w której oś lunety lub mechanicznych przyrządów celowniczych jest bardzo blisko osi lufy by tłumik ich nie zasłaniał. Są to jednak twory niezwykle rzadkie by nie powiedzieć że marginalne...
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 29 sie 2013, o 19:04

Trochę od końca wątku ale wreszcie definicje ogarnięte :mrgreen:

Następna strona

Powrót do Akcesoria