Tłumiki z allegro

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Bardzo Cichy
Arsenał:

Re: Tłumiki z allegro

Postprzez Crash » 18 kwi 2014, o 21:59

jakiii napisał(a):A tu mosiężny (oryginalny) tłumik wiatru :lol: z palnika p-b

Wygląda zawodowo :mrgreen: ale gdyby był czarny to wyglądał by w ogóle super :mrgreen:

Tropiciel
Arsenał: Ranger AT44W 5,5 mm, Evanix Blizzard S10 6,35 mm, GunPower XS 5,5mm, Lunety Hawke Varmint SF 4-16x44, 6-24x44

Postprzez WallyGlow » 19 kwi 2014, o 08:10

Bida na polskim rynku z tłumikami na 1/2" UNF (hatsan, weichrauch i hogan). Są też home made i allegro na którym może być i cudeńko i syf, który się rozleci po pierwszym strzale. Na bron.pl jest też tłumik Walthera na wiatrówek LGV na 1/2 UNF, ale podfaczonych airgunów może nie wytrzymać.
To, że nikt się nie skarży, wcale nie musi oznaczać, że wszystkie spadochrony się otworzyły...
Benny Hill

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez Crash » 19 kwi 2014, o 15:11

WallyGlow napisał(a):Bida na polskim rynku z tłumikami na 1/2" UNF (hatsan, weichrauch i hogan). Są też home made i allegro na którym może być i cudeńko i syf, który się rozleci po pierwszym strzale. Na bron.pl jest też tłumik Walthera na wiatrówek LGV na 1/2 UNF, ale podfaczonych airgunów może nie wytrzymać.

To prawda, po za tym wszystkie wyglądają prawie identycznie. Jednak tłumiki do asg bardziej mi się podobają, a można je kupić na prawdę za nie wysoką kasę.
http://www.taiwangun.com/tlumiki-dzwieku-2
http://www.taiwangun.com/tlumiki-plomienia-2

Pierwszy warunek to taki że trzeba wymienić wkład bo oryginalny to tylko miękka gąbka, która wyfrunie przy pierwszym strzale.
Drugi to gwint 14x1 L i tu opcję są dwie.
Pierwsza: jeśli nie mamy żadnego gwintu na lufie lub inny niż 1/2 unf tak jak w przypadku Brocock'a (gwint 10x1) dorobić przejściówkę.
Drugi: rozwiercić gwint tłumika i wkleić/wcisnąć/wkręcić tuleję z gwintem 1/2unf (ja tak zrobiłem w przypadku mojego S410 z lufą od HW100). Tam jest fabrycznie nacięty gwint 1/2unf i w tamtym karabinku używam tłumika HW, a w razie strzelania bez tłumika chciałem żeby lufa nie wyglądała tak łyso więc zrobiłem tuleję w tłumiku płomienia od M16.
Obrazek

Zainteresowany
Arsenał: FWB 300s universal, BT 65 5,5 , HW 85 , Gamo g-1200, Walther cp2, Harington, Remington 44

Postprzez Kaczkownik » 19 kwi 2014, o 15:30

Wszystko pięknie ale żeby to zrobić trzeba mieć wiertarkę stołową z jarzmem co najmniej a najlepiej tokarkę. Tłumik musi być zrobiony dość precyzyjnie ( osiowo ). Poza tym wklejka moim zdaniem odpada ze względu na nie osiowe wklejenie tulejki z gwintem. Jedynie wcisk albo wkręcenie tulejki ale tu jest już potrzebna tokarka. Nie udało mi się jeszcze zrobić gwintownikiem ręcznie idealnego gwintu.

Bardzo Cichy
Arsenał:

Postprzez Crash » 19 kwi 2014, o 15:34

Kaczkownik napisał(a):Wszystko pięknie ale żeby to zrobić trzeba mieć wiertarkę stołową z jarzmem co najmniej a najlepiej tokarkę. Tłumik musi być zrobiony dość precyzyjnie ( osiowo ). Poza tym wklejka moim zdaniem odpada ze względu na nie osiowe wklejenie tulejki z gwintem. Jedynie wcisk albo wkręcenie tulejki ale tu jest już potrzebna tokarka. Nie udało mi się jeszcze zrobić gwintownikiem ręcznie idealnego gwintu.

Racja do tych operacji trzeba dysponować zapleczem technicznym ale jeśli już mamy zamawiać redukcję bo na lufie nie występuje żaden gwint to czemu nie zamówić z gwintem 14x1 lewy?

Poprzednia strona

Powrót do Akcesoria