Transport butli nurkowych i wykorzystywanych do pcp
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- Nuras5
- Arsenał:
Transport butli nurkowych i wykorzystywanych do pcp
Kilka słów o tym jak przewozić butle nurkowe napełnione powietrzem oraz inne wykorzystywane do karabinków typu pcp. Czyli innymi słowami jak bezpiecznie transportować napełnioną butlę.
Panowie- strzelcem jestem więcej niż początkującym, ale nurkiem bardziej niż doświadczonym [ponad 30 lat nurkowania], dlatego pozwalam sobie zwrócić zwolennikom butli na jeden szczegół [sam używam butli od lat- mam w garażu ok. 10 szt, od 5l do zestawów 2x10l i 2x 12 oraz oczywiście kompresor].
Przewożenie butli nurkowej w samochodzie to nie jest zabawa - znam wypadki, kiedy rzucona lub uderzona odłamała zawór - ten poleciał jak pocisk i zabił nurka. Nowoczesne mają tłumik ciśnienia, ale stare , bez legalizacji niekoniecznie. Pokazana w innym temacie butla Vitković ma osłonę zaworu i jest używana w jaskiniach, żeby uniknąć takiego wypadku przy uderzeniu o strop jaskini.
Transport butli w samochodzie
1 Butle kładziemy zawsze zaworem w kierunku odwrotnym do siedzeń, najlepiej w poprzek bagażnika.
2 Nie może latać po bagażniku -nie musi być przywiązana, wystarczy przyciśnięcie jej jakąś torbą -ważne żeby była nieruchoma.
Ja sam wożę butle od lat i nic się nie dzieje, ale przestrzegam tych zasad.
Sam jestem , oczywiście zwolennikiem butli zamiast pompek do pcp.
Panowie- strzelcem jestem więcej niż początkującym, ale nurkiem bardziej niż doświadczonym [ponad 30 lat nurkowania], dlatego pozwalam sobie zwrócić zwolennikom butli na jeden szczegół [sam używam butli od lat- mam w garażu ok. 10 szt, od 5l do zestawów 2x10l i 2x 12 oraz oczywiście kompresor].
Przewożenie butli nurkowej w samochodzie to nie jest zabawa - znam wypadki, kiedy rzucona lub uderzona odłamała zawór - ten poleciał jak pocisk i zabił nurka. Nowoczesne mają tłumik ciśnienia, ale stare , bez legalizacji niekoniecznie. Pokazana w innym temacie butla Vitković ma osłonę zaworu i jest używana w jaskiniach, żeby uniknąć takiego wypadku przy uderzeniu o strop jaskini.
Transport butli w samochodzie
1 Butle kładziemy zawsze zaworem w kierunku odwrotnym do siedzeń, najlepiej w poprzek bagażnika.
2 Nie może latać po bagażniku -nie musi być przywiązana, wystarczy przyciśnięcie jej jakąś torbą -ważne żeby była nieruchoma.
Ja sam wożę butle od lat i nic się nie dzieje, ale przestrzegam tych zasad.
Sam jestem , oczywiście zwolennikiem butli zamiast pompek do pcp.
Ja nie potrzebuję GOOGLE - moja żona wie wszystko
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Re: Transport butli nurkowych i do pcp
Kolega ciekawie to rozpisał więc wydzieliłem i zrobiłem z tego temat. Może opis pozwoli komuś w przyszłości uniknąć wypadku albo uszkodzenia ciała lub auta.
Obrazek z forum technikanurkowania.pl wygląda mi na szybki wyciek powietrza, zawory i reszta całe.
Obrazek z forum technikanurkowania.pl wygląda mi na szybki wyciek powietrza, zawory i reszta całe.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Re: Transport butli nurkowych i wykorzystywanych do pcp
Brawo proste rozwiązania najskuteczniejsze 

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Nuras5
- Arsenał:
Dla wątpiących:
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 12492.html
Ponieważ znam przebieg wypadku - dodam - butla spadła z nabrzeża do łodzi zaworem w dół,urwało zawór i butla zaczęła "latać' po łodzi zabijając i raniąc łącznie 4 osoby.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 12492.html
Ponieważ znam przebieg wypadku - dodam - butla spadła z nabrzeża do łodzi zaworem w dół,urwało zawór i butla zaczęła "latać' po łodzi zabijając i raniąc łącznie 4 osoby.
Ostatnio edytowano 15 maja 2014, o 08:26 przez Nuras5, łącznie edytowano 1 raz
Ja nie potrzebuję GOOGLE - moja żona wie wszystko
- Spirit
-
- Arsenał:
Commi miał przypadek kompresji w samochodzie, gdzieś jest wątek o tym.
- neuropathic
-
- Arsenał: kebab AT44 long gen2 5,5
chińczyk crosman summit 4,5
Ja swoje dwie butle wożę cały czas w bagażniku w samochodzie w torbie wojskowej ze sztywnym dnem wyłożone kocem a do tego każda butla ma zrobiony uniform z grubego koca.
- muarte
- Arsenał: Optima Galatian 5,5 mm
Westhunter 6-24x50
JSB Exact 1,03 g
linka do przypinania i wszystko jasne, jak jeździłem z moja byłą 15 L butla pełna tylko 30-40kg, przy ostrym hamowaniu butla ani drgneła, uciekałem z czołówki w droge leśną przy 100km;D i nic sie nie stało, butla była tak przymocowana wraz z kołem zapasowym że nawet nie drgneła, Chłopaki i(Dziewczyny-o ile są tutaj takie) Wszak chodzi o Nasze Bezpieczeństwo i innych
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- bosh6
-
- Arsenał: Crick Tac 45
Tutaj z kolei wybuch butli z tlenem. http://www.sadistic.pl/wybuch-butli-tlenowej-w-samochodzie-vt285380.htm
- Zenek
- Arsenał:
Wczoraj słyszałem z pewnego źródła o takiej sytuacji.
Butla PCP w bagażniku, kolizja najechanie na tył. Policją zagląda do bagażnika kolega jadący nie posiada uprawnień UDT mandat 550 zł plus kolegium 5 tyś zł za przewożenie butli bez uprawnień UDT
Butla PCP w bagażniku, kolizja najechanie na tył. Policją zagląda do bagażnika kolega jadący nie posiada uprawnień UDT mandat 550 zł plus kolegium 5 tyś zł za przewożenie butli bez uprawnień UDT
- f@za
-
- Arsenał: Scyzoryk
A jak milicjant (bez obrazy dla policjantów) stwierdził jakie jest ciśnienie w puszce?
Ps.
Określenie "milicjant" było celowe, bo oni byli kiedyś wszechwiedzący i wszechwładni.
Ps.
Określenie "milicjant" było celowe, bo oni byli kiedyś wszechwiedzący i wszechwładni.
Ostatnio edytowano 1 paź 2022, o 13:19 przez f@za, łącznie edytowano 1 raz
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- arkadyjczyk
-
- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
W to że mandat był wystawiony nie wątpię, ale na jakiej podstawie został wystawiony? "widzimisie" ?
W życiu bym nie przyjął takiego mandatu.
W życiu bym nie przyjął takiego mandatu.

- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Zagrożenie w ruchu lądowym,butla nie była w stojaku lub inaczej zabezpieczona przed przemieszczeniem i masz mandat.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- f@za
-
Czyli sześciopak browca w bagażniku muszę mieć w stojaku bo zagrożenie stwarzam?
- arkadyjczyk
-
- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Neo napisał(a):Zagrożenie w ruchu lądowym
be ze du ra
Neo napisał(a):butla nie była w stojaku lub inaczej zabezpieczona przed przemieszczeniem i masz mandat
kolejna be ze du ra
Panowie nie dajmy się zwariować. I co ważniejsze nie dajmy się dymać milicjantom. Nie są mi znane żadne przepisy które nie pozwalają na przewożenie butli na kolanach nawet. "Nie zabezpieczenie ładunku", jest w przypadku gdy nam się coś z paki wysypie na drogę. A "zagrożenie w ruchu" tyczy się nie zachowywania ostrożności. Co do ADR, i przewożenia rzeczy niebezpiecznych... Czy dostanę mandat i kolegium 5k za przewożenie pojemnika sodastream? W końcu to gaz pod dużym ciśnieniem?

- f@za
-
Czyli mogę piwo wozić bez stojaka? 

• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-