Trujący śrut, czyli jak zabić słonia w limicie 17J.
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Re: Trujący śrut, czyli jak zabić słonia w limicie 17J.
A rzeczywiście mogło i tak być Commi jak piszesz.Zmyliło mnie to wstrzelenie o którym przeczytałem tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rycyna#cite_note-3 .Pamięć bywa zawodna.Przepraszam. 

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Shovelhead
- Arsenał:
Ale żeście pojechali z tą rycyną.
100 mikrogramów,czyli ziarenko soli to dawka śmiertelna i jest 1000 razy mocniejsza od cyjanku
Dopiero dzisiaj wynaleziono w Anglii antidotum,więc szanse na uratowanie po przypadkowym postrzeleniu-zerowe.
Tosz to szok
100 mikrogramów,czyli ziarenko soli to dawka śmiertelna i jest 1000 razy mocniejsza od cyjanku

Dopiero dzisiaj wynaleziono w Anglii antidotum,więc szanse na uratowanie po przypadkowym postrzeleniu-zerowe.
Tosz to szok

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Dlatego uważam że akonityna jest lepsza.Jej dawka śmiertelna dla człowieka wynosi 3mg.Szacuję że dla lisa dawka śmiertelna będzie ok.6x mniejsza więc jakieś 0,5mg.W razie gdybyśmy postrzelili się w nogę śrutem na którym byłoby mniej niż 1mg akonityny naszemu życiu nic nie powinno zagrażać,przynajmniej teoretycznie.Jednakże dla zdrowia taki postrzał raczej nie będzie obojętny.
Że o większej dostępności akonityny i jej bezpieczniejszym stosowaniu i obróbce nie wspomnę.
Że o większej dostępności akonityny i jej bezpieczniejszym stosowaniu i obróbce nie wspomnę.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- rafael
- Arsenał:
commandante napisał(a):Moim zdaniem, ani poison, ani atomic, thunder nie zdają egzaminu. Nikt tak naprawde nie policzył jak to wpływa na balistykę oraz reakcje chemiczne. Należy przyjąć 3 zasady:
- max ciężar śrutu jaki mozna dać
- używać diabolo (zaokrąglony łebek) - lepsza balistyka
- do 30 m - 40 m Hollow Point (poszukać raczej cięższego) polecam Premiera przy Ek wyższych lub coś bardziej miękkiego bo zbliżonych do limitu 17 J
Ps.: Nie wspominam o wybuchowych dekonspiratorach....
Z uwagi na balistykę chodziło mi o o najmniejszą skuteczną dawkę(wagę).
Odnoście maksymalnej wagi śrutu mam trochę odmienne zdanie, chyba, że chodzi o max Ek.
Diablo lata najlepiej ja też z niego pykam a temat teoretyczny, jak wszystko z resztą

Czarnowidz napisał(a):* Proponowana przeze mnie akonityna jest nierozpuszczalna w wodzie,więc nie będzie niekorzystnie wpływać na przewód lufy.
* Chemia? Tak, ale organiczna.![]()
* Balistyka-rzeczywiście jej raczej nie poprawi.Negatywny wpływ na celność można ograniczyć precyzyjnie dawkując "ładunek" na każdy śrut.
* Taki śrut ma też jeszcze jedna zaletę o której nikt do tej pory nie wspomniał.Można z jego użyciem polować na zwierzęta o znacznie większych rozmiarach niż umożliwia to śrut konwencjonalny,wykorzystujący wyłącznie Ek do porażenia celu.Po zastosowaniu odpowiedniego "nadzienia" nawet dwunożne...![]()
Niestety wykorzystując tą specjalną ammo raczej nie pozyskamy zwierza na miejscu.Można go używać do odstrzału wyłącznie zwierząt na pozyskaniu których nam nie zależy a wyłącznie chcemy je ukatrupić ,coś w rodzaju dużych szkodników np.lisy czy bezpańskie psy itp. i to na dystansach na których nie da się precyzyjnie trafić w komputer.
* Każdy jednak kto spróbuje zastosować ten patent w życiu musi mieć na uwadze że wraz z zwierzem uchodzi dowód rzeczowy w postaci martwego zwierzęcia z śruciną i obecnością toksyny w organizmie.No ale my tu przecież tylko teoretyzujemy.
Dobra droga, może nie koniecznie z strzelaniem do duzych celów ale z wykożystaniem ogólno dostępnych środków organicznych. Ja za małolata wyciskałem sok z http://pl.wikipedia.org/wiki/Difenbachia była w domu pod ręką(w doniczce

Może wiecie jaka roslina sie do tego nadaje?
- antekcem
-
- Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony.
wpisz w google "trucizny roślinne" . ja ostatnio sprawdziłem śrut ekspansywny z.... Indu.
ind jest metalem durzo miększym od ołowiu - miałem troszkę pod ręką i zrobiłem kilka "śrutów" hp. - śrut po trafieniu w mysz (byłem na działce i pełno ich było
) zrobił totalną sieczkę. strzelałem z pistoletu (crosman 357) z odległości 2m. (tyle jest od mojego łóżka do szafki z jedzeniem
) - mysz wystawiła ryj z szafki i oberwała czołowego. rozwałka była "od nosa aż po odbyt"
. a to tylko 4 J. 
ind jest metalem durzo miększym od ołowiu - miałem troszkę pod ręką i zrobiłem kilka "śrutów" hp. - śrut po trafieniu w mysz (byłem na działce i pełno ich było

A.Cem
- rafael
- Arsenał:
antekcem napisał(a): strzelałem z pistoletu (crosman 357) z odległości 2m. (tyle jest od mojego łóżka do szafki z jedzeniem)
Uwaga na patrzałki !

- antekcem
-
- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
yy tam. wiocha taka że nikogo w promieniu 2 km. a do myszy można.
rykoszetów też niema.
rykoszetów też niema.
- rafael
- Arsenał:
antekcem napisał(a):yy tam. wiocha taka że nikogo w promieniu 2 km. a do myszy można.
rykoszetów też niema.
Nie chodziło mi czy można, bo mi to ...

- antekcem
-
ind nie rykoszetnie - rozpłaszczy się i wytraci całą energię. 

A.Cem
- Czarnowidz
-
Zastanawia mnie koledzy, czy trochę nie demonizujemy wpływu "dodatkowego ładunku" na celność śrutu.
Załóżmy że na śrut nakładamy porcję akonityny w ilości 1mg.O ile zmieni to masę śrutu?Przyjmijmy że dawka będzie odważona z dokładnością +-25%. Jak wpłynie to na rozrzut mas poszczególnych peletek?Jaki jest fabryczny rozrzut mas śrutu np. Exacta?
Załóżmy że na śrut nakładamy porcję akonityny w ilości 1mg.O ile zmieni to masę śrutu?Przyjmijmy że dawka będzie odważona z dokładnością +-25%. Jak wpłynie to na rozrzut mas poszczególnych peletek?Jaki jest fabryczny rozrzut mas śrutu np. Exacta?

- commandante
-
- Arsenał:
Nie chodzi o masy, to znikoma różnica, chodzi o aerdynamikę, różność form wprowadzonych substancji i znikoma powtarzalność produkcji. Inaczej rzecz biorąc, każdy srut będzie podobnej masy ale inaczej wygladający...
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Varmint Hunter
- Czarnowidz
-
No i zmieni rozkład masy śrutów. A dokładnie położenie środka ciężkości względem osi śrutu.
Kurcze,widzę że to jak duży wpływ na rozrzut śrutów ma "dodatkowy ładunek" mógłby pokazać tylko rzetelny test. 

- Czarnowidz
-
Kilka krótkich informacji o akonitynie.
Poniżej umieściłem kilka linków do cennych informacji o akonitynie.
Co to jest akonityna dowiecie się z tond: http://www.zgapa.pl/zgapedia/Akonityna.html
Najłatwiej pozyskać ją z tego: http://zielnik.herbs2000.com/ziola/tojad_mocny.htm
A kupić to można chociażby tutaj: http://www.cebulki-kwiatowe.pl/product_ ... ts_id=7084
Kilka porad jak to uprawiać: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=969
Trzeba się jeszcze zastanowić jak wydobyć akonitynę z surowca roślinnego.Myślę że najlepiej będzie posłużyć się metodami ekstrakcji i strącania.
A więc ziele oraz bulwiasty korzeń myjemy i suszymy.Po wysuszeniu rozdrabniamy i gotujemy w bezwodnym alkoholu.Po wygotowaniu zimny płyn zlewamy i przecedzamy.Następnie płyn zagęszczamy przez odparowanie alkoholu.Po zagęszczeniu strącamy akonitynę przez dodanie do roztworu wody.Akonityna powinna się wytrącić w postaci drobnych kryształów.Wystarczy teraz je odsączyć a po zdjęciu z sączka wysuszyć no i już możemy elaborować pociski.
Co to jest akonityna dowiecie się z tond: http://www.zgapa.pl/zgapedia/Akonityna.html
Najłatwiej pozyskać ją z tego: http://zielnik.herbs2000.com/ziola/tojad_mocny.htm
A kupić to można chociażby tutaj: http://www.cebulki-kwiatowe.pl/product_ ... ts_id=7084
Kilka porad jak to uprawiać: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=969
Trzeba się jeszcze zastanowić jak wydobyć akonitynę z surowca roślinnego.Myślę że najlepiej będzie posłużyć się metodami ekstrakcji i strącania.
A więc ziele oraz bulwiasty korzeń myjemy i suszymy.Po wysuszeniu rozdrabniamy i gotujemy w bezwodnym alkoholu.Po wygotowaniu zimny płyn zlewamy i przecedzamy.Następnie płyn zagęszczamy przez odparowanie alkoholu.Po zagęszczeniu strącamy akonitynę przez dodanie do roztworu wody.Akonityna powinna się wytrącić w postaci drobnych kryształów.Wystarczy teraz je odsączyć a po zdjęciu z sączka wysuszyć no i już możemy elaborować pociski.

- Czarnowidz
-
A myślał ktoś z was nad wypełnieniem śrutu amalgamatem barowym(roztworem metalicznego baru w rtęci)?
Jeśli będą zainteresowani to podam jak w miarę prosty sposób go uzyskać.
Jeśli będą zainteresowani to podam jak w miarę prosty sposób go uzyskać.

• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
-