tuning CP1 Kandar

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Re: tuning CP1 Kandar

Postprzez stefan901 » 8 mar 2015, o 12:50

Jak szukasz innych rozwiązań to jest jeszcze paintballowy standard.
Np. coś takiego http://www.protarget.com.pl/product-pol ... ssure.html
Gwint 1/8" npt.
Nie wiem tylko czy opłaca się kupować sam nypel jak kosztuje 35zł+wysyłka, ja za kompletną nową mambę z korkiem do markera i nyplem dałem 49zł już z wysyłką.

Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1

Postprzez rufles » 8 mar 2015, o 13:54

jesli bede mial czesc damska to to sobie moge dotoczyc. Duzo bardziej podoba mi sie system stosowany zdaje sie w hatsanach - trzpien z 2 oringami wsuwany w kotek od boku. Poczytam jak sie sprawdza i moze cos takiego bede kombinowal. Ciekawe jaka wytrzymalosc maja ogolnie dostepne szybkozlaczki.
Wracajac do tuningu. Skonczylem zbijak. Zamiast frezowac rowki przepuszczajace powietrze wywiercilem kilka otworkow. wszystko ladnie sie miesci i gladko przesuwa ale... nie strzela. albo sprezynka za slaba albo zbijak przesadnie lekki. No nic bede kombinowal co teraz :)
Obiecane fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zaczalem przerabiac zbijak. Troche poglebilem miejsce w ktore wchodzi sprezyna, troche scialem przod zbijaka i... zauwazylem ze totalnie ale to totalnie nic to nie dalo. Zebby chociaz pare mm przesunal sie punkt w ktorym nastepuje napinanie zbijaka a tu nic. Wiec widocznie to nie to. Po rozkreceniu i zmierzeniu okazalo sie ze srubka w porcie ladowania blokowala ruch zbijaka. Po skroceniu wiatrowka ozyla. Czy jest mocniejsza? na pewno inaczej brzmi wystrzal. No i najwazniejsze juz nie kopie :)
Ktos w okolicach Bialegostoku ma chrono?

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 8 mar 2015, o 20:46

Ktos w okolicach Bialegostoku ma chrono?

Pewnie że ma i użyczy :lol: i pistol zrobiony do porównania
Semi-auto Full auto fan

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 8 mar 2015, o 21:14

No to dogadamy sie na Pw.
Wracając do tuningu zapomnialem o tym ze na rysunku zbijaka z filmu o tuningu cp1 jest napisane ze srubka zaczepiajaca za zamek jest m3, a u mnie była m4.

Nie dawno narzekalem na niska jakosc kalamitek. Juz nie narzekam. Wczoraj zrobilem swoje wlasne kalamitki. Minimalnie dluzsza glowka - lepiej sie zatrzaskuje na zlaczce. Ale i tak najwazniejsze jest to ze w srodku zostala wytoczona tak jak byc powinno pod grzybek, a nie sprezynke i kulke - dopasowany otwor plus skosna powierzchnia do pracy z oringiem. Oczywiscie calosc z tytanu ;)

Obrazek

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 10 mar 2015, o 23:24

Macie może pomysły skąd brać sprezynki? Niby można nawijac swoje ale może są jakieś latwo dostepne?

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 11 mar 2015, o 18:28

Lżejsze to ze złomowanych drukarek, długopisów. Twardsze z zabawek asg i przerzutek rowerowych. Generalnie dużo od szczęścia zależy. W castoramie jest kilka rozmiarów sprężyn w regale ze śrubkami na sztuki.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 12 mar 2015, o 00:00

Miałem dziś okazje zrobienia pomiarów na chrono. Z co2 wychodziło ok 7,5j wahania rzędu 0,1j. Po napompowaniu kartusza powietrzem do 130bar Chrono za pierwszym strzałem pokazało 15,3j i z każdym kolejnym strzałem moc spadała. Po 6 strzałach było ok 12j. Mam wrażenie ze zbyt mocno napialem sprężynę zbijaka i dużo powietrza sie marnuje.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 12 mar 2015, o 00:06

Prosto sprawdzić strzelając z coraz cięższego śrutu,jak energia wzrasta to przy każdym ,to marnotrawstwo luftu.Przy optymalnym dobraniu dawki powietrza po zastosowaniu cięższego śrutu energia powinna zacząć: nieznacznie cieższy minimalnie wzrosnąć ,wyrażnie cięższy maleć.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 12 mar 2015, o 00:34

Zastanawiał sie czy macie jakieś sposoby do porównywania mocy bez Chrono? Np strzelanie do styropianu? Stosy kartonikow i porównywanie głębokości penetracji. Czy to nie ma sensu i trzeba męczyć kogoś z chrono?

Stary Hunter

Postprzez Neo » 12 mar 2015, o 00:48

Równie dobrze możesz wróżyć z fusów.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 12 mar 2015, o 13:18

tez mam takie obawy ale uzycie programu na androidzie dzialajacego na zasadzie nagrywania dzwieku poczatku wystrzalu i uderzenia srutu w cel moze nie da mierzalnych wynikow jesli chodzi o ilosc J. Ale do porownania czy jest lepiej czy gorzej juz powinno sie nadac :)

Stary Hunter

Postprzez Neo » 12 mar 2015, o 13:28

Nie wykluczałem takiej możliwości ,jest to chronograf swego rodzaju o mniejszej dokładności.Patrzenie ile kartek przebija czy jak głęboko wniknie w deskę zależy od wielu zmiennych,jak twardość śrutu,gęstość papieru, rodzaju użytej deski czy gęstości słoi oraz jeszcze kilku innych nie powtarzalnych parametrów.

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 12 mar 2015, o 13:42

Poszukaj sobie poors man chrono tu przykład http://www.network54.com/Forum/79537/thread/1312722077/New+Updated+2-0+Version+of+Poor+Man's+Chrono.
To układ na dwóch fototranzystorach i dwóch diodach IR, podłączasz to do wejścia mikrofonowego w komputerze i odpalasz program softchrono http://talonairgun.com/forum/viewforum.php?f=16
To samo uzyskasz podłączając się pod mikrofon w komórce i odpalając program androidowy mierzący mikrofonem.
Pomiary na pewno odbiegają od normalnego chrono ale są wystarczającym wskaźnikiem żeby wiedzieć czy robimy dobrze czy psujemy wiatrówkę.

Początkujący Hunter

Postprzez rufles » 12 mar 2015, o 14:55

tak tez wlansie robie. pomiar jest inny ale sam w sobie powtarzalny :) tylko trzeba pilnowac odleglosci.

Tropiciel

Postprzez stefan901 » 12 mar 2015, o 15:58

Najlepiej zakleić termoglutem elementy na stałe w rurce i gitara.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam