tuning CP1 Kandar

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Biker

Re: tuning CP1 Kandar

Postprzez Biker » 9 paź 2015, o 19:03

Całkiem zgrabna konstrukcja, długawy trochę po złożeniu ale zależy co kto lubi. Ogólnie pełna profeska.
zapek-1974 napisał(a):Nie mam takiej wagi coby Ci zważyć teraz od ręki

A co do ważenia to wejdź na wagę łazienkową, weź "go" do ręki później odłóż i już nie będziesz potrzebował takiej wagi co by go ważyć indywidualnie.
zapek-1974 napisał(a):Dokładna charakterystykę zrobię mu jak nabędę nowe chrono.

No to czekam aż sobie nowe chrono sprawisz. ;-)
zapek-1974 napisał(a):Nie wiedzieć czemu , kartusz troszkę ucieka na dół

Albo lufa do góry. :mrgreen:
Mało widoczne.

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 9 paź 2015, o 19:51

Biker napisał(a): długawy trochę po złożeniu ale zależy co kto lubi.

Biker a ile twój mierzy z przykręconym tłumikiem ???????

Biker

Postprzez Biker » 9 paź 2015, o 20:57

Gotowy do użycia ma chyba taką samą długość, ale po złożeniu ma 43 cm i spokojnie mieści się w wycieczkowym plecaku.
Tego co tu wyżej napisałem nie bierz za krytykę bo tak nie jest.
To tylko wymiana opinii, nie jestem zwolennikiem lizania się po d...ch :-)--

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 9 paź 2015, o 21:14

Nie biorę za krytykę, zapytałem Cie z czystej ciekawości. Przecież mam takiego jakiego chciałem mieć i liczyłem się z tym , że jak chce mieć nie standardowy tłumik to będzie trochę dłuższy karabinek.

Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Postprzez kamrzy000 » 9 paź 2015, o 21:26

Zapek, gratulacje! :D Jestem pod wrażeniem. Kawał dobrej roboty i 39 koni na bazie tak małego kandarka :) Składana kolba bardzo mi się podoba. Wielozadaniowy Rozpoznawczy Karabinek Pneumatyczny Kandar CP-Zapek 9-g-=6
~Volenti non fit iniuria~

Czytający
Arsenał:

Postprzez MARK » 9 paź 2015, o 22:11

Zajebista giwera Zapek:) czekamy na jakieś tarczki po strzelaniu np. 15, 25, 35 metrów, Biker też masz niezłą armatę :)
Pozdrawiam Marek

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 9 paź 2015, o 23:06

Przy 39J to tarcze co najmniej 50m.Ładnie wyszedł zwłaszcza z ryflowanym chwytem.Fajnie kolory zgrały się.Jasny chwyt by tu nie pasował.
Semi-auto Full auto fan

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 10 paź 2015, o 17:54

Ok. karabinek przechronowany, zrobiłem to tak szybko specjalnie dla kolegi Biker-a i dzięki uprzejmości kolegi abrama za użyczenie chrona. Do rzeczy.
Kartusz pojemność 130 napompowany do 250 bar według wskazań manometru na kartuszu , 265 według manometru na pompce, po ostatnim strzale zostało 190 bar według wskazań na kartuszu, zużyto 60 bar. Z tego co widać to górka wychodzi gdzieś w okolicach 250 :-D a może nawet i wyżej. Przestrzelił bym go jeszcze raz na wyższym ciśnieniu ale przy ostatnim 14-stym strzale wypluło mi bebechy z tłumika , dla tego ten ostatni strzał może byc niewiarygodny, co nie zmienia faktu że dobry.
A oto same wyniki:

1. 290 m/s =43,4 J
2. 286 m/s =42,2 J
3. 289 m/s =43 J
4. 287 m/s =42,4 J
5. 285 m/s =41,9 J
6. 284 m/s =41,5 J
7. 282 m/s = 41 J

kolejny magazynek

8. 280 m/s =40,3 J
9. 279 m/s =39,9 J
10.276 m/s =39,1 J
11.277 m/s =39,4 J
12.274 m/s =38,6 J
13.273 m/s =38,3 J
14.269 m/s =37,4 J

to nam daje :
średnia = 40,6 J
średnia = 281 m/s
max 290 m/s
min 269 m/s
różnica między max a min = 21 m/s

Jak dla mnie to zajebiście fajnie , ja będę go pompował co jeden magazynek , co teraz daję mi różnicę 8 m/s , po przepompowaniu go jeszcze o jakieś 5 bar. będzie zapewne jeszcze równiej :lol:

Kolego Biker wspomniałeś w jednym z postów , że mam trochę za mały kartusz , czy po tym co pokazało chrono, dalej podtrzymujesz swoje zdanie ???? ;-) bo ja uważam , że jest całkiem wystarczający .
Dziękuję za uwagę.

Biker

Postprzez Biker » 11 paź 2015, o 07:40

zapek-1974 napisał(a):Kolego Biker wspomniałeś w jednym z postów , że mam trochę za mały kartusz

Gdybyś miał większy to dało by radę i trzy magazynki stabilnie wypykać :-P
Na poważnie, to całkiem nieźle wyszło to chronowanie. Na chwilę obecną masz najszybszego i najmocniejszego kandarka, nie jedna dużo "poważniejsza" wiatrówka jeszcze nigdy tak szybko śrutem nie pluła.
Ale co do CP1 ja też mam jeszcze klawy plan i za jakiś czas może nastąpi detronizacja Twojego demona mocy. ;-)
zapek-1974 napisał(a):zrobiłem to tak szybko specjalnie dla kolegi Biker-a

Nie zostanie Ci to zapomniane . ;-)
Wiesz może jakiej średnicy masz dolot z kartusza do zaworu strzałowego i jak długa jest sama lufa ?

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 11 paź 2015, o 07:59

Biker napisał(a):Wiesz może jakiej średnicy masz dolot z kartusza do zaworu strzałowego i jak długa jest sama lufa ?

W najbliższym czasie zostanie Ci to zmierzone. Mam zrobione dwa zawory strzałowe , jeden to ten który pracuje na wysokich ciśnieniach , a drugi który pracuje sporo niżej (190), ale kosztem tego, że nie przekracza magicznej 40-ki. Po rozmowie z Antkiem doszliśmy do tego ,że można by odrobinkę powiększyć właśnie ten dolot o który pytasz, ale boję się , że zpierdo... charakterystykę

PS.
Szczerze mówiąc myślałem , że więcej kolegów wypowie się na temat chronowania........... :roll:

PS 2.
Jeszcze jedna informacja dla kolegi B..
na oryginalnej lufie przy ciśnieniu 200 bar karabinek uzyskał 236 m/s =28 J, wychodzi z tego że różnica jest spora.

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 11 paź 2015, o 09:12

Dodam jeszcze taka ciekawostkę ,że mam zrobione dwa transfer porty , sama wymiana transfer portu to czas około 5 min. Na transfer porcje limitowym karabinek strzela z energią poniżej 17 J i z tym transfer portem karabinek jest użytkowany ;-) bo na cholerę mi jakieś problemy.

Biker

Postprzez Biker » 11 paź 2015, o 09:36

To przecież oczywista oczywistość, że wszyscy użytkujemy nasze karabinki z limitowymi energiami, bo jakże by inaczej można było postępować w kraju gdzie przepisy ustalają również pospolici przestępcy chroniący się za swoimi immunitetami. Prawo to rzecz święta i trzeba go przestrzegać bezwzględnie i nie wolno brać przykładu z aspołecznych jednostek, które przepisy mają głęboko w poszanowaniu. :shock:
A wracając do spraw technicznych to planuję zrobić na dolocie gwintowany otworek dajmy na to fi6 i będzie można poeksperymentować wkręcając weń różne dysze. Teraz mam 2mm na stałe i charakterystyka też mi się podoba, dlatego jeszcze go nie ruszałem, ale przecież ktoś musi być pierwszy. ;-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 11 paź 2015, o 09:39

zapek-1974 napisał(a):PS.
Szczerze mówiąc myślałem , że więcej kolegów wypowie się na temat chronowania........... :roll:

Nie chciałem się wypowiadać bo nie chciałem psuć Ci humoru. Ale skoro chcesz opinię: Jak dla mnie charakterystyka z lekka byle jaka. Różnica 21m/s pomiędzy najszybszym a najwolniejszym strzałem jest stanowczo za duża. Albo znajdź tą górkę albo zmniejsz energię by górka sama się znalazła.

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 11 paź 2015, o 09:49

Spirit napisał(a):Albo znajdź tą górkę albo zmniejsz energię by górka sama się znalazła.

Spirit energii nie zmniejszę bo nie mam regulacji. Różnica spora ale na dwóch magazynkach , założenie było takie, żeby uzyskać z tak małego kartusza duża energię na jeden magazynek i to się udało. Tak jak napisałem ja będę pompował karabinek co magazynek. Jak to się mówi z pustego to i Salomon nie naleje. Jak bym chciał zaspokoić twoje wymogi co do wypłaszczenia charakterystyki, to mógłbym założyć drugi zawór który obniża mi górkę. Ja mam inne priorytety a Ty masz inne. Po niedzieli przestrzelę go specjalnie dla Ciebie na drugim zaworze. Pod warunkiem że się uporam z tym jebanym Alchemikowym tłumikiem.

Biker

Postprzez Biker » 11 paź 2015, o 10:07

Spirit napisał(a):Jak dla mnie charakterystyka z lekka byle jaka.

I masz prawo tak sądzić, ale do pewnych celów taka jak jest teraz też jest dobra.
Bo na ten przykład robiąc fotki, co to za różnica czy skadrujesz 1cm wyżej czy niżej, byle było ostro i wyraźnie. ;-)
No chyba, że ktoś ma aspiracje robić fotki paszportowe, to tu już przydaje się większa precyzja.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam