TUNING i modyfikacje śrutu
Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
- Gonzo
-
- Arsenał:
TUNING i modyfikacje śrutu
Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł ucywilizowania wielu śrutów które posiadam ponieważ nie grzeszą one jakością wykonania oraz w niektórych przypadkach także i celnością. Korzystając dzisiaj z wolnego czasu postanowiłem wziąć się na "dzień dobry" za Crosmana Premier Hollow Point w kalibrze 4.5mm
Poniżej opiszę chronologicznie kroki jakie poczyniłem oraz ich końcowe efekty.
1. Mycie śrutu w roztworze ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Śruty wsypałem do sitka które zanurzyłem w garnku z ww. płynem. Wymyło to część opiłków i sprawiło że śrut mniej brudził na dalszym etapie obróbki ;)
2. Suszenie śrutu na ręczniku papierowym, następnie na kaloryferze bądź słońcu w zależności co aktualnie nam na to pozwala.
3. Wyrównywanie brzegów kielicha na wodnym papierze ściernym 1000, śrut trzymałem w palcach i obracałem nim dociskając do papierka.
4. Delikatne wydłubywanie opiłków, nadlewek i innego badziewia z wewnątrz kielicha przy pomocy igły.
5. Usuwanie resztek opiłków przy pomocy drobniutkiego pędzelka bądź sprężonego powietrza (ja wykorzystywałem kompresor więc pędzelek w takim przypadku jest praktycznie zbędny)
6. Mycie śrutu w benzynie ekstrakcyjnej (a co się będę, mycia nigdy za wiele
)
7. Smarowanie śrutu. Nalałem odrobinkę smaru do "pakiecika" i wsypałem do niego śrut. Po wymieszaniu go, śmiało odsypujemy do pudełeczka.
8. Strzelamy i sprawdzamy efekty
Strzelanie przeprowadziłem w garażu na odcinku 10m, pozycja leżąca, karabinek na bipodzie, ilośc oddanych strzałów-7. Sprzęt to QB78 .177 na dwutlenku węgla.
Efekt jaki uzyskałem był piorunujący i bardzo mnie zaskoczył. Przed zabiegiem uzyskiwałem na dystansie 10m skupienie 13x21mm natomiast po operacji już tylko 9x13mm a gdyby nie trafił mi się jeden odskok (możliwe że z mojej winy jako strzelca bo napięcie sięgało zenitu podczas testu) to byłoby to skupienie rzędu 9x9mm czyli tyle co Exact 4.52mm
Poniżej opiszę chronologicznie kroki jakie poczyniłem oraz ich końcowe efekty.
1. Mycie śrutu w roztworze ciepłej wody z płynem do mycia naczyń. Śruty wsypałem do sitka które zanurzyłem w garnku z ww. płynem. Wymyło to część opiłków i sprawiło że śrut mniej brudził na dalszym etapie obróbki ;)
2. Suszenie śrutu na ręczniku papierowym, następnie na kaloryferze bądź słońcu w zależności co aktualnie nam na to pozwala.
3. Wyrównywanie brzegów kielicha na wodnym papierze ściernym 1000, śrut trzymałem w palcach i obracałem nim dociskając do papierka.
4. Delikatne wydłubywanie opiłków, nadlewek i innego badziewia z wewnątrz kielicha przy pomocy igły.
5. Usuwanie resztek opiłków przy pomocy drobniutkiego pędzelka bądź sprężonego powietrza (ja wykorzystywałem kompresor więc pędzelek w takim przypadku jest praktycznie zbędny)
6. Mycie śrutu w benzynie ekstrakcyjnej (a co się będę, mycia nigdy za wiele

7. Smarowanie śrutu. Nalałem odrobinkę smaru do "pakiecika" i wsypałem do niego śrut. Po wymieszaniu go, śmiało odsypujemy do pudełeczka.
8. Strzelamy i sprawdzamy efekty

Strzelanie przeprowadziłem w garażu na odcinku 10m, pozycja leżąca, karabinek na bipodzie, ilośc oddanych strzałów-7. Sprzęt to QB78 .177 na dwutlenku węgla.
Efekt jaki uzyskałem był piorunujący i bardzo mnie zaskoczył. Przed zabiegiem uzyskiwałem na dystansie 10m skupienie 13x21mm natomiast po operacji już tylko 9x13mm a gdyby nie trafił mi się jeden odskok (możliwe że z mojej winy jako strzelca bo napięcie sięgało zenitu podczas testu) to byłoby to skupienie rzędu 9x9mm czyli tyle co Exact 4.52mm
- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Re: TUNING i modyfikacje śrutu

Ja myję w benzynie ekstrakcyjnej i smaruję. Śrut nie brudzi i również poprawiło się skupienie. Podziwiam cierpliwość

- Gonzo
-
- Arsenał:
No w takie mrozy szuka się zajęcia w domu
A czym smarujesz ?

A czym smarujesz ?
- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Wcześniej smary do śrutu typu napier. Raz trafiłem filmik angola na YouTube jak przygotowywał śrut do R-10, mył w ekstrakcyjnej i smarował WD-40
Spróbowałem; do mocnej sprężyny trzeba uważać z dawką.Natomiast w zoraki z 30cm. lufką z Qb-78 poprawiło się skupienie i minimalnie Vo.Od tamtej pory smaruję smarem w spreju firmy Wurth Multi spray.Po odparowaniu benzyny wysypuję śrut na bawełnianą szmatkę i spryskuję delikatnie "szprejem",przez chwilę przetaczam śruty w tej szmatce.
Po odparowaniu "nośnika" na ołowiu zostaje cieniutka warstewka olejku.

Spróbowałem; do mocnej sprężyny trzeba uważać z dawką.Natomiast w zoraki z 30cm. lufką z Qb-78 poprawiło się skupienie i minimalnie Vo.Od tamtej pory smaruję smarem w spreju firmy Wurth Multi spray.Po odparowaniu benzyny wysypuję śrut na bawełnianą szmatkę i spryskuję delikatnie "szprejem",przez chwilę przetaczam śruty w tej szmatce.
Po odparowaniu "nośnika" na ołowiu zostaje cieniutka warstewka olejku.
- HanSolo
-
- Arsenał:
Do śrutu Crosman Premier Hollow Point wkręcam malutki wkręt. Sam czubek jego właściwie. Resztę odcinam i wystający z peletki kawałek opiłowuję żeby zadziorami nie straszył. Nawet przy 17 Julianach przebijalność zaskakująca, a co mówić o FACu czy FAC dizlującym? Mój Hassan 125 na ten przykład, dziurawi samochody takim śrutem 

Noś Nóż
- Gonzo
-
- Arsenał:
Trochę takie odkrywanie Ameryki na nowo:
A jak lata taki własny wkręt ? Jest jakaś powtarzalność, wyważenie itd ?
Wbrew pozorom blachę w samochodzie (ale to jeszcze zależy w jakim samochodzie) można przebić już Gamo Rocketem lub innym teflonowo-stalowym wynalazkiem z dwudziestu-paru Januszy.

Wbrew pozorom blachę w samochodzie (ale to jeszcze zależy w jakim samochodzie) można przebić już Gamo Rocketem lub innym teflonowo-stalowym wynalazkiem z dwudziestu-paru Januszy.
- Gonzo
-
- Arsenał:
Dobra dobra, już Ty mnie tam nie łap za słówka 

- Antonio
-
- Arsenał:
Mówię poważnie te które ja dostałem w gratisie nie były stalowe pomimo napisu tylko cynkowe.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Gonzo
-
- Arsenał:
Nie no ja wiem. Powinienem wcześniej słowo stalowym dać w cudzysłowie
O tak: "stalowym".

- Gonzo
-
- Arsenał:
Ty tam lepiej pilnuj transferu a nie marnujesz go na głupoty 

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Antonio napisał(a):Mówię poważnie te które ja dostałem w gratisie nie były stalowe pomimo napisu tylko cynkowe.
Potwierdzam, że to nie stal. Żaden z tych śrutów (a porównywałem trzy różne rodzaje, dwa w 4,5 i jeden w 5,5) w ogóle nie reagował na magnes (więc to nie mógł być żaden, nawet słaby ferromagnetyk). Nie kupowałem ich, ale dostałem w "gratisie".
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Mam pytanie. A po co Wam te czary jak nie dziurawicie papieru.U mnie qb-eta robi to samo skupienie na 25m bez czarów ,fakt na JSB lub HNN-ie.
- Gonzo
-
- Arsenał:
Bo z H&Na czy JSB to każdy "gópi" potrafi wykręcić skupienie
A tutaj takie eksperymenty na innych pacjentach są przeprowadzane raczej z ciekawości, ot sztuka dla sztuki 

• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
-