@SP Dzięki za odpowiedź.
SP pisze:Głównie po to (moim zdaniem) co by uzupełnianie frakcji gazowej, czyli wyrównanie ciśnienia w zasobniku (kondensatorze) było jak najszybsze.
Ten tuning będę starał przeprowadzić sam. Mam nadzieję że się uda. Czyli najpierw wstawię zbiorniczek, a potem pomyślę nad zaworkiem. Zresztą będę wszystko opisywał na forum na bieżąco (i się radził).
SP pisze:Nie jestem pewny czy na niego .25 by wystarczyło - byłbym bardziej za szhotgun .410.
Od J mam broń CP Remingtona 1858 cal .44. Wiatrówka ma wystarczyć na mniejsze szczury, ptaki...
Maruda pisze:Zgadzam się z Heniem całkowicie. To ma być rewolwer. Kalibru 6,35 nie chcę z dwóch powodów: pierwszy to byłby problem z przeróbką szczególnie magazynka, drugi to dostępność i koszt śrutów. W kal 5,5 jest duży wybór i będzie można dopasować odpowiedni. Co do podniesienia energii, to są jeszcze możliwości: zwiększyć średnicę rurki (może uda się gdzieś wtrynić zbiorniczek), rozwiercić tulejkę wylotową, może coś z zaworem, dać silniejszą sprężynę zbijaka. Cały czas "kompinuję". Dziś przypatrzę się magazynkowi, bo coś mi tu nie gra.
To do dzieła! (czyt. do roboty)
Według mnie: Tylko nie zwiększaj długości lufy. Dla mnie broń krótka to broń z lufa do 8". Jak coś dłuższego to kolba i mamy karabinek (albo
bullpup).
Masz już lufę długości 18cm (7").
Crosman 2240 ma lufę tylko o 1,5cm dłuższą i ma -po tuningu- 14J przy 20 stabilnych strzałach. Po co Ci więcej? Co do zużywania się CO2 możesz tankować z gaśnicy (takiej za złomu samochodowego, może nawet znajdziesz z legalizacją). Chyba, że rzeczywiście chcesz mieć broń długą... Bo jak schowasz do kabury rewolwer z lufą 25cm?
Ja bym nie ruszał już tej lufy i zajął się tuningiem/naprawą.
Dla nawet 12J (stabilność i oszczędność CO2) możesz popykać sobie spokojnie na 25m śrutem Crosman Pointed 5,5mm 0,927g.
ChairGun2 pisze: 4m 1,9cm niżej
5m 1,4cm niżej
8m pierwsze zero
10m 0,7cm wyżej
15m 1,63cm wyżej
16,5m 1,7cm wyżej - maksymalna "górka" paraboli
20m 1,4cm wyżej
25m drugie zero
30m 2,7cm niżej
40m 12,3cm niżej