Domowy sposób produkcji peletek

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wonski
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Re: Domowy sposób produkcji peletek

Post autor: Wonski »

Podziwiam chęci, warsztat i umiejętności.
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Post autor: Rafał »

To nie takie ciężkie jak się wydaje

Potrzebuję porady, mam już prawie zrobioną praskę do śrutu i od dłuższego czasu nie wiem jak zrobić do niej stół. Chciałbym aby był regulowany tak abym nie musiał nic podkładać. Docelowo prasę przykręcę do dechy i dam to na ścianę.
DSC0004132.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

W prostocie uroda. :-D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UKchMADlN88[/youtube]
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Rafał pisze:Docelowo prasę przykręcę do dechy i dam to na ścianę.
Najpierw na ścianę dwa pionowe kątowniki jako prowadnice do regulacji wysokości.
Rafał
Hunter
Hunter

Zrobiłem już niestety, jest na stałe bez regulacji, ale działa świetnie i wbrew pozorom niewiele siły potrzeba na zrobienie śrutu. Jeśli chciałbym robić kluski tylko w tym kalibrze to siła tej prasy to nawet za dużo.
Parę osób wypytywało się o kluski na PW, jak ktoś jeszcze zainteresowany to chętnie pomogę.
Ogólne informacje:
pociski zachowują stabilny lot do momentu gdy są powyżej 100m/s przy 70-80 w większości lecą jak chcą.
trajektoria lotu to po prostu bajka, płaska, równa. Zdaje się że kluski prześlizgują się ciszej przez powietrze
używam formy dwuczęściowej, i przy DOBRZE wykonanej sama masa korpusu wystarczy aby wyjąć gotowy śrut
długość pocisku należy dobrać pod skok lufy, taki kształt w odróżnieniu od grzybka stabilizuje się tylko poprzez ruch obrotowy
aby uzyskać maksymalną możliwą celność należy poprawić lufę, chociaż może się i tak zdarzyć że fabryczna da radę.
W następnym miesiącu ruszam z masową produkcją, jeśli ktoś potrafi strzelać i ma ochotę je przetestować to zapraszam na pw.(dostępne wagi od 1,65 do 5g, z sukienką przy lżejszych i bez przy cięższych)
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

jakiii pisze:W prostocie uroda. :-D
Niestety ale wykonanie takiej formy juz wcale takie proste nie jest.
Awatar użytkownika
misza
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał:

Post autor: misza »

A jaki to kaliber.
Rafał
Hunter
Hunter

Jeśli pytasz o moje to jest to kaliber .22

Znalazłem coś takiego:
fala.jpg
Strefa transonic zone czyli strefa graniczna to od 0.8 do 1.2 mach czyli około 270-400m/s, teraz rozumiem dlaczego jsb szybko zwalniają z 290-300m/s do 270 i wydają się wtedy lepiej trzymać prędkość.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AdaśMMiauczyński
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Post autor: AdaśMMiauczyński »

Ja myśle ze z chęcią od ciebie odkupie kluchy .25 i.30 cal na testy. Trzeba tylko długość tak dobrać żeby sie mieściły do magazynka impacta. Jak sie dorobię tacki jednostrzałowej to chetnie potestuje inne wymiary.
AdaśMMiauczyński
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Daj mi znac na priv, jaki koszt twoich peletek.
Biker

Post autor: Biker »

Jeśli recenzje będą pozytywne to będzie szło.
W .25 sam pewnie coś zakupię.
Rafał
Hunter
Hunter

AdaśMMiauczyński pisze:Ja myśle ze z chęcią od ciebie odkupie kluchy .25 i.30 cal na testy. Trzeba tylko długość tak dobrać żeby sie mieściły do magazynka impacta. Jak sie dorobię tacki jednostrzałowej to chetnie potestuje inne wymiary.
Na razie mam gotowy zestaw do 5.5, formę pod 6,35 jestem w stanie zrobić w ciągu tygodnia może trochę więcej. Pozostałe kalibry do końca roku powinienem obsłużyć. Będzie wszystko od 5,5 do 9mm, w fazie testowej przesyłam każdemu zainteresowanemu testami kilkadziesiąt
sztuk za darmo. Można dopasowywać do maga ale jak ma świetnie lecieć i na większych dystansach to musi być zachowany odpowiedni współczynnik stabilizacji inaczej albo śrut będzie niestabilny i będzie go rzucało albo będzie uderzał bokiem bo oś obrotu będzie tak sztywna że nie pozwoli się ustawić nosem w kierunku lotu. Zrobienie dobrego pocisku to na prawdę dużo pracy jest tyle zmiennych że nawet opisać ogólnie jest problem.
AdaśMMiauczyński pisze:Daj mi znac na priv, jaki koszt twoich peletek.
W fazie testowej przesyłam każdemu zainteresowanemu testami paczuszkę za darmo. Największą wadą tych śrutów jest tak jak pisałem w większości przypadków poprawka lufy aby to dobrze leciało.

Powiem tak, robię to nie po to by zarobić a po to aby zaciekawić. W tym temacie jesteśmy wiele lat za rosją a kluchy to świetna sprawa, rozwijają możliwości wiatrówek do możliwości broni palnej z poddzwiękową amiunicją. Przez co mamy to co najlepsze w wiatrówkach - ciszę i stosunkowo tanie strzelanie z wspaniałym współczynnikiem balistycznym współczesnej broni. BC moich klusek w 5,5 będzie wynosił około 0,200 podczas gdy jsb 1,175 ma około 0.027

Chociaż... jakby był rynek to może bym ruszył ze sprzedażą, kto wie
AdaśMMiauczyński
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Ja mam lufę ST w impakcie i Cz w Krokiecie. Co w lufie trzeba poprawić ?

Co do długości peletek, to maks co wchodzi w magazynek w impakcie to jsb king heavy MKII. Ale jeśli jakiś zacny młodzian dorobi mi tackę jednostrzałową to pewnie więcej wejdzie :-)
Rafał
Hunter
Hunter

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C-vEdBV0Oyw[/youtube]
To jedna ze szkół, można powiedzieć że podstawowa ale dająca bardzo dużo od niej zacząłem. Gdy testowałem kluski u siebie to na 100 metrów miałem skupienie wielkości pieńka, na 50m czasami zdarzał się odskok który nawet nie trafiał w tarczę 60cm średnicy tylko leciał w kosmos nikt nie wie gdzie. Po poprawkach stożkowym rozwiertakiem (2 stopnie stożek) celność jest lepsza niż ja potrafię sprawdzić, żadnych masakrycznych odskoków, bez problemu cel 4-5cm na 150-200m łapaliśmy, ale żaden z nas to nie strzelec wyborowy a luneta totalny badziew. Teraz mam znowu trochę inaczej i jest wyśmienicie.

Zapomniał bym napisać, te poprawki nie powodują spadku celności karabinka na zwykłym śrucie. Powiedziałbym że nawet odwrotnie tu jest test na śrucie który w moim karabinku nie chciał lecieć: http://www.airgun-hunting.pl/viewtopic.php?f=22&t=6388

Najciekawsze jest to że przy własnej produkcji i masie poniżej 2g cena jednego strzału to około 1 grosz :mrgreen:

A ile to długości?
AdaśMMiauczyński
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Pomiarze jutro i ci puszczę wiadomość. A co dokładnie trzeba poprawić w lufie ? W temacie z linka info nie podałeś w końcu.
ODPOWIEDZ