Jako że na studiach miałem co nie co w kwestii 3D i pracowałem na Rhino postanowiłem zrobić uniwersalny dobry tłumik do naszych zabawek - podstawa CICHY (mause fart)
Skorzystałem z rozwiązań obecnych na rynku łącząc to co najlepsze (huggetta z colibrim)
Troszkę info:
długość płaszcza 120mm
średnica 36mm
grubość ścianki 2mm
Na gwintach się nie znam więc na razie nie ma myślę że 2mm ścianka chyba wystarczy (oczywiście można zrobić 1mm ściankę ) ;P zostawiłem też po 5mm po obu stronach na przykręcenie wlotu i nakrętki :>
Budowa:
Wlot jeszcze nie zaprojektowany bo nie wiem jaki przekrój płaszcza będzie mieć mój nowy nabytek
Przelot na śrut 8mm (planuję 6.35 więc dałem tyle)
pierwsza sekcja jak u Huggetta z rozproszeniem powietrza na siatce stalowej przed wylotem przez płaszcz
kolejne 5 sekcji K-Dyfuzory(grubość ścianek 2mm można pocienić na 1mm ewentualnie) jak w colibri - dwa otwory po 4mm do przejścia na zewnątrz i w płaszczu 1mm otwory do upuszczania powietrza
zatyczka jak to zatyczka ;P
Ogólnie wszystkie dziurki robiłem dość małe - łatwiej rozwiercić niż zaklejać.
Mam nadzieję na fajną dyskusję co można poprawić dorobić żeby stworzyć projekt najlepszego tłumika na forum :]
p.s. niech ktoś z druku 3d i frezowania aluminium CNC wypowie ile +- kosztowała by taka przyjemność