Domowy sposób produkcji peletek
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Gonzo
- Hunter

- Arsenał:
Re: Domowy sposób produkcji peletek
eeee to w limicie bym nie postrzelał 
- syntezator
- Stary Hunter

- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Oj tam, oj tam... przy 98m/s masz 16,8J 
Jak ktoś chce bawić się w limit z karabinkiem to raczej kupuje 4,5 lub 5,5mm...
PS Aż dziwne, że nie ma ultralekkich pocisków 6,35mm wytłaczanych z bałachy ołowianej (takie co są rozdmuchiwane jak w CP) o wadze 0,5g... wtedy by się nadało do strzelania w limicie na małym dystansie (i pewnie cena byłaby lekkostrawna).
Jak ktoś chce bawić się w limit z karabinkiem to raczej kupuje 4,5 lub 5,5mm...
PS Aż dziwne, że nie ma ultralekkich pocisków 6,35mm wytłaczanych z bałachy ołowianej (takie co są rozdmuchiwane jak w CP) o wadze 0,5g... wtedy by się nadało do strzelania w limicie na małym dystansie (i pewnie cena byłaby lekkostrawna).
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2012, 22:53 przez syntezator, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gonzo
- Hunter

- Arsenał:
Dlatego ja mam każdą zabawkę w 4.5mm
Ale chciałem spróbować czegoś innego, czegoś w rodzaju takich kloców co wyprodukował Loaded, a w tym kalibrze jedynie Rabbit Magnum by odpowiadał kształtem
Ale chciałem spróbować czegoś innego, czegoś w rodzaju takich kloców co wyprodukował Loaded, a w tym kalibrze jedynie Rabbit Magnum by odpowiadał kształtem
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
E tam, strzelał byś i łapał, strzelał byś i łapał, bardzo ekonomiczne podejście.gonzales pisze:eeee to w limicie bym nie postrzelał
Pozdro.
- Gonzo
- Hunter

- Arsenał:
I co Warchli, jeśli jesteś faktycznie taki Przebiegły to mi powiedz jak ja to upchnę do lufy .177 ?
Szkoda że nie ma takiej kulolejki w tym jakże małym kalibrze to bym sobie czasem z nudów odlewał jakieś pociski "armatnie"
Bo myślę że tylko ona umożliwiłaby jako takie zachowanie wagi przy każdej peletce.
Szkoda że nie ma takiej kulolejki w tym jakże małym kalibrze to bym sobie czasem z nudów odlewał jakieś pociski "armatnie"
Bo myślę że tylko ona umożliwiłaby jako takie zachowanie wagi przy każdej peletce.
- Loaded
- Hunter

- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
No to tak ... Żeby wszystkie wątpliwości ogarnąć
Jak wiecie chrono nie mam . Skupienie mniej więcej takie jak na baracudzie , ale to nie świadczy o wadze . Ważyłem chyba 20 sztuk potem podzieliłem wynik przez 20 wyszło 3,5-3,6 g. Waga może ten gram oszukać ... A opad to już inna sprawa
Różnica między baracudą a home made powiedzmy 35 cm . Ale że nie zabrałem kartonu po strzelaniu to normalnie dupę mi nakopać ...
Produkcja ... W życiu tego nie zrobię za pieniądze ! Na własny użytek to tak . Ile chujów przy tym poleciało to tylko moja kobieta wie
Sztukę można w 3-5 min zrobić , ale pod warunkiem że wszystko idzie jak chcesz . Ten wałek cienki się robi , lubi się ukręcić , złapać bicie , a wtedy od nowa . Nie planowałem tylu zrobić , miały być 2 magazynki na spróbowanie , ale chyba się zawiesiłem
A w limicie coś takiego strzelić no to jak mozdzież przecież . Kumpel strzela rabbitem w 5,5 skupienie i opad podobne . A jego rabbit to prawie 22lr tylko trochę krótszy . I na koniec . Zrobiłem też kilka sztuk (chyba z 3) dłuższych , w proporcjach jak pocisk karabinowy . Ładować musiałem bez magazynka - wiadomo , dłuższe . Byłem ciekaw czy wyjdzie z lufy , no bo to już 4 gramy to najmniej było . Strzeliłem w garażu (8-9 m) Byłem pewny że skoziołkuje szybko , nawet na tej odległości , że wejdzie płytko bokiem , a tu nie ... Strzeliłem w ćwiartkę pieńka świerkowego , akurat był pod ręką i na wylot ! Z 6 cm dużej zawartości żywicy . Myślę "zagrzybkował na scianie". A gdzie tam ! Trochę czubek się spłaszczył . LITY OŁÓW I MASA . Co potrafi . Wybaczcie przynudzanie 
- Gonzo
- Hunter

- Arsenał:
Chrono super sprawa też będę musiał sobie kiedyś sprawić
Ważąc naraz 20 sztuk i dzieląc policzyłeś ich średnią wagę a przecież mogło się zdarzyć ze pomiędzy dwiema była np. różnica 0,3g

Ważąc naraz 20 sztuk i dzieląc policzyłeś ich średnią wagę a przecież mogło się zdarzyć ze pomiędzy dwiema była np. różnica 0,3g
Wiemy co potrafi, dlatego szukam czegoś w tym stylu, bo mięciutki jak cycek Exact już mi się znudziłLoaded pisze:LITY OŁÓW I MASA . Co potrafi .
- Loaded
- Hunter

Baaaardzo małe różnice w wadze są . Wszak nie będę tym tarcz strzelał . No niby ja też wiem co potrafi . Ale trochę zaskoczyło .
- syntezator
- Stary Hunter

Jak chcesz to kup sobie: Elektroniczna WAGA JUBILERSKA 200g 0,01g (model MH-200) do grupowania śrutów.
Zakładając, że pieniądze mają dokładną wagę to ona waży mi z dokładnością do 0,02g (ten model na Allegro w wersji kieszonkowej, uwaga są różne modele w tej samej obudowie i opakowaniu -tylko kropka przy nazwie modelu gdzie indziej, ale dokładność mają różną, wiem bo mam dwa modele ten 500g/0,1 i ten 200g/0,01, a ten 0,1 z kolei waży z dokładnością do 0,3g).
Ale pewnie grupowanie po kształcie "na oko" też ma bardzo dużo znaczenie... najlepiej jedno i drugie. Mycie w benzynie ekstrakcyjnej+oliwa PKB
i już nam się dużo lepiej strzela, a ile lepiej się trafia...
Zakładając, że pieniądze mają dokładną wagę to ona waży mi z dokładnością do 0,02g (ten model na Allegro w wersji kieszonkowej, uwaga są różne modele w tej samej obudowie i opakowaniu -tylko kropka przy nazwie modelu gdzie indziej, ale dokładność mają różną, wiem bo mam dwa modele ten 500g/0,1 i ten 200g/0,01, a ten 0,1 z kolei waży z dokładnością do 0,3g).
Ale pewnie grupowanie po kształcie "na oko" też ma bardzo dużo znaczenie... najlepiej jedno i drugie. Mycie w benzynie ekstrakcyjnej+oliwa PKB
- MajorGatek
- Hunter

- Arsenał: chwilowo rozbrojony
kocury to by pewnie piszczały z zachwytuLoaded pisze:Strzeliłem w ćwiartkę pieńka świerkowego , akurat był pod ręką i na wylot ! Z 6 cm dużej zawartości żywicy . Myślę "zagrzybkował na scianie". A gdzie tam ! Trochę czubek się spłaszczył . LITY OŁÓW I MASA . Co potrafi .
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- Loaded
- Hunter

Wystarczy FTT HN-a
W niedzielę był jeden bardzo zachwycony . Niestety jak się procek odetnie , zachwyt trwa bardzo krótko

-
AWGAN
- Początkujący Hunter

- Arsenał:
No to się nie chwal
Pierdole Rostowskiego i radary Jego!!
Nisko budżetowy hunter
Nisko budżetowy hunter
- Loaded
- Hunter

Nie przesadzaj .
- syntezator
- Stary Hunter

Bardzo mi się spodobał ten sposób...Loaded pisze:Z braku dostępności rabbita w 6,35 pomyślałem , że spróbuję i zrobiłem .
Najpierw odlew wałka 8 mm , wiertarka w imadło w poziom , wałek ołowiany w uchwyt wiertarki , dłuto do drewna i naprzód![]()
Jestem cierpliwy , wychodzą dobrze po pierwszych 50 spierdolonychZrobiłem 150 szt , tyle mi wystarczy . Na 50 metrów latają jak baracuda HN-a . Ważą ok 3,5 grama . Niestety kartusz musi być pełny , jak za małe ciśnienie zakleszcza się w lufie (liczyłem się z tym i tak było
brak kielicha - trzeba na siłę wprowadzić i zaciąć gwint ) Poniżej fotki . W środku baracuda . Nie śmiać się .
Wiecie skąd można wziąć czysty ołów ? Znaczy tak naprawdę chodzi mi o to aby był miękki...
Chciałbym w ten sposób zrobić sobie śrut Hollow Point (wybuchowy, z ładunkiem od kapiszonów CP) do 11J w 5,5mm na dystans 15m. Z racji zastosowanej technologii powinien być idealnie symetryczny...
Tylko boję się o:
1)Zakleszczanie się w lufie przy tej energii (może pomoże robienie śrutu pod kalibrowego i miękki stop, oraz przewężenie na środku)
2)Zbyt duża twardość ołowiu... wiadomo, ma być do HFT więc zależy mi aby go zniekształcało i rozrywało na kawałeczki
A może można dodawać coś do ołowiu, aby był bardziej miękki ?
Raczej to będzie "one shot one kil" więc nie zależy mi specjalnie na czasie produkcji...
-
Mevert
- Początkujący Hunter

- Arsenał:
Allegro, czasem sprzedają w kostkach po 1kg, spróbuj na złomie, a nie tak nie da rady to od saguro zakup