Forum o wiatrówkach i PCP: testy broni pneumatycznej, recenzje optyki i śrutu, porady strzeleckie, airgun hunting, pest control i wsparcie doświadczonych użytkowników
Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY
Chyba przez to obżarstwo świąteczne naszło mnie na dłubanie przy karabinkach.
Wymyśliłem sobie tłumik o większej pojemności i mam nadzieje że będzie cichszy od oryginału.
Części już mam ale mam tez pewien problem
Nie znam się ni cholery na symbolach, rozmiarach i innych duperelach związanych z gwintownikami.
Gdyby ktoś z kolegów poradził mi gdzie i jaki kupić (wysyłkowo) , byłbym bardzo wdzięczny.
Chodzi mi o gwint na lufie karabinka
Pozdrawiam
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
Już zamówiłem
Mam "pomysła" na inne wypełnienie tłumika i dlatego będę robił od początku.
W zimie to różne głupoty przychodzą mi do głowy, pewnie z nudów. Jak się sprawdzi to dam znać i opisze co i jak.
Na razie dzięki za podpowiedź
Mam rury fi 30 i 35 mm o różnych długościach więc z tym nie będzie problemu. W tokarza nie będę się bawił bo nie mam ani sprzętu ani pojęcia o toczeniu. Na szczęście mam "ludzi" od tego ( dobrze że teść tego nie czyta ).
A z resztą już dam sobie radę.
Na razie nie robiłem bo niedawno złożyłem do kupy. Na sucho strzał wyraźnie cichszy, w piwnicy jest echo więc też niewiarygodne będzie. Nie chce mi się zakładać noktowizora żeby sprawdzić na większą odległość. Jutro w dzień jak nie będzie wiatru, sprawdzę czy nic się nie zmieniło ze skupieniem. Popróbuję na 40 m.
Jakby nie był cichszy od oryginału to bym się nie chwalił
Na razie jeszcze nie jest wykończony bo brakuje mi odpowiedniej rurki (perforowanej) do środka ale po niedzieli coś sobie zdobędę. Mam jeszcze kawałek rurki 30 i 35 mm. Z tym to i tak najmniejszy problem. Można wszędzie kupić. Ja zrobiłem sobie z fi 35 mm
Po kolei :
1 strzał bez tłumika
2 strzał oryginalny tłumik
3 strzał samoróbka
Nagrywałem aparatem fotograficznym, nie jest to zbyt czysty dźwięk ale można porównać.
Ostatni strzał w "naturze" wydaje się cichszy niż to nagranie ale może to tylko moje chciejstwo. Zdjęcia nie robiłem bo jeszcze nie jest pomalowany. Wygląda jak kawał aluminiowej rury