Zmiana średnicy zewnętrznej lufy - skurowanie

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Re: Zmiana średnicy zewnętrznej lufy - skurowanie

Post autor: loopess »

A Ty jak zwykle nie czytasz poprzednich postów...jeszcze raz powtarzam duże obroty to duże drgania,a duże drgania to chuj nie toczenie lufy i podtrzymka nawet nie pomoże. Długich elementów raczej nie obrabia się dużych obrotach bo wtedy na pewno wyjdzie gwint. :mrgreen: spytaj tokarza starej daty co się robi jak obrabianie danego materiału idzie do dupy po mimo dobrania i ustawienia idealnego noża... Co do gwintowania to ma własne oczy widziałem jak gostek toczył gwint stożkowy "z ręki" a obrotów miał ustawione chyba z 750...
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

Czytam czytam. Tylko dalej nie rozumiem. Podtrzymka to dość masywny kawałek metalu, na sztywno połączony z sankami wiec i jest blisko noza. Dodatkowo dokrecamy go do detalu, a ten uciekajac od noża jeszcze sie do podtrzymki dociska. To zwykle sprawia ze bardzo fajnie tlumi drgania. Ma pewno lepiej jak sama lufa podparta na koncach. Co do gwintowania na wyższych obrotach. To jasne ze mozna na wyższych. Ma to nawet pewne zalety. Ale im szybciej tym łatwiej uderzyć w cos czego nie chcieliśmy gwintowac. Polecajac Ci poradnik tokarza miałem na myśli książkę jak to piszesz starej daty :) ps. Na jakiej tokarce to toczysz? Bo moze ona sama ledwie wytrzymuje toczenie w stali? Np. Zuch na rurowych prowadnicach.
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Kontakt:

Kończę ten temat bo nie mam już zamiaru dyskutować z "erotomanem gawedziarzem" ... :mrgreen:
Awatar użytkownika
pavulon
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: sztacheta z zardzewiałym gwoździem,
widły umaczane w gnoju,
kantówka 40x40x1200,

Post autor: pavulon »

Loopess jesli mogę Cie prosić to ciągnij temat dalej bo to toczenie luf na średnicach to ciekawy temat.
Wczoraj siedziałem nad książka Czerwińskiego traktującej o broni i amunicji.
I kolejne pytanie sie pojawia. Co prawda w pneumatyku chyba w ogóle nie użyteczne ale...
A jak toczyć lufy po stożku? Podejmował się ktoś tego w warunkach nie fabrycznych?
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

Dzięki :) ewidentnie zrozumiałeś o co chodziło. Ale ok. Juz sie nie odzywam.
Awatar użytkownika
mitre
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: mitre »

I jak loopess Twoja walka z lufkami ? Bo ja tez bym potrzebowal kogos kto zbierze troche materialu z lufy nie uszkadzajac jej przy tym
szabla

Post autor: szabla »

Specbest zrobił mi dwie do Liszaja :mrgreen:
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Kontakt:

Lufa wyszła całkiem znośnie,różnica średnicy nie jest większa niż +/- 0,6mm od zaplanowanej. Sama lufa nie jest idealnie gładka,ewidentnie jest wyczuwalne niewielkie pofalowanie. Ogólnie jestem zadowolony z efektu,zwłaszcza że lufa ma 550mm długości
ODPOWIEDZ