Nóż kupie

Dział poświęcony wszystkim rodzajom noży: myśliwskim, taktycznym, survivalowym i kolekcjonerskim. Znajdziesz tu praktyczne porady dotyczące wyboru, ostrzenia, pielęgnacji oraz bezpieczeństwa użytkowania. Idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych pasjonatów.

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

tomcio151
Czytający
Czytający
Arsenał: SPA P10 5,5mm

Re: Nóż kupie

Post autor: tomcio151 »

Ten też fajne robił ale chyba narazie zawiesił działalność :)
http://bonaknives.com/?page_id=545
pioro69
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: pioro69 »

Polecam Hermana ,[hermanowe noże] można go znaleźć na KNIVES.PL . Miałem od niego typowego obozowca-nie do zdarcia, rąbałem nim drzewo na ognisko. Ale i szyneczke grubości kartki papieru ukroisz. A i na beżowym fantazja555 zapytaj ,miała ostatnio coś od kowala.
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad

Post autor: Leon83 »

Ja z reguły noszę https://www.crkt.com/shop/swindle-grooved-handle.html i jestem b. zadowolony. Planuję dokupić https://www.militaria.pl/boker/noz_skla ... p84467.xml bo jako edc ma lepszą wielkość do kieszeni (bo przecież nie poluję codziennie na impale czy grizzly).
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: dysonans »

Ten Trapper Petite ze swoimi 33g jako edc do biura - ideał - waga, nie wystaje. Namierzyłeś jeszcze jakieś tego typu (do 50g, bez kołków, ostrze ok 7cm)?

d.
Awatar użytkownika
marcin_o2
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Ranger BT65 .22; DOT 4-16x42

Post autor: marcin_o2 »

poniżej 50 gramów jest Sanrenmu H03. ostrze 60mm. ekonomiczny ale ładnie wykonany i całkiem solidny. no i ma otwieracz do butelek :roll:
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

dysonans pisze:(...) edc do biura (...)

d.
Najlepsze określenie do czego potrzebuję takiego kozika. Jest jeszcze boker kwaiken mini https://www.militaria.pl/boker/noz_skla ... p87923.xml ale ponad 7 stow za edc do biura to trochę za dużo. Ogólnie flipery są fajne, mój swindle działa jak piłka odstresowujaca... ;-)
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

marcin_o2 pisze:poniżej 50 gramów jest Sanrenmu H03. ostrze 60mm. ekonomiczny ale ładnie wykonany i całkiem solidny. no i ma otwieracz do butelek :roll:
Jest jeszcze warunek, że musi mi się podobać, a H03 mnie przerasta podobnie jak większość spyderco ;) No i nie ma klipsa.
Mam np 4 sztuki Sanrenmu 710 - na stałe przy rowerze, w samochodzie + ze 2 pod ręką. Mega je lubię, noszę czasami poza robotą. Wyostrzone porządnie + fabryczny szlif wklęsły - są jak brzytwa. Problem w klipsie, dla mnie wystaje za dużo z kieszeni niestety (używanie w robocie). Szkoda, że nie zrobią 2 rodzajów klipsów, bo przy tej cenie i jak na potrzeby biurowe byłby bardzo OK.
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Doszedł mały trapper. Pierwsze wrażenie - wymieniam na dużego trappera (bardzo mi się podoba prosty kształt tych modeli), tym nic nie utnę ;) Potem mi przeszło jak przymierzyłem z sanrenmu 710, które często noszę i uważam za świetne EDC (+ tanie). Wrażenie było takie, bo przy 33g ciężko przyjąć, że trzyma się nóż. Długość krawędzi tnącej jest jednak zbliżona do 710tki. Dodając dobrą stal, ostrość brzytwy i profil ostrza - idealny biurowy EDC - tnie spadające kartki ;), z kieszeni nie wystaje, ze względu na wagę i niewielką grubość spokojnie można nosić choćby w kieszonce koszuli. No i bez przesady, patyk na ognisko też zastruga bez problemu ;) Standardowo, jak to przy flipperach - można się odstresować klikająć kilka razy pod rząd ;) Cena - jak za takiego mikrusa - sporo, ale przy takich zakupach, zresztą jak i przy wiatrówkach, nie ma sensu rozmawiać o pieniądzach ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Szachmat
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: SPA P15 5,5
hatsan 30 4,5
zoraki hp01 4.5

Post autor: Szachmat »

Mnie się podobają noże tlim i mają dobre opinie .chyba sobie takiego sprezentuje :mrgreen:
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

same fixed-y, więc nie dla mnie. Czy ktoś w PL robi jakieś customowe foldery np?

d
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Fliperki są najwygodniejsze...
fantazja555
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: fantazja555 »

dysonans pisze:same fixed-y, więc nie dla mnie. Czy ktoś w PL robi jakieś customowe foldery np?

d
Discavery może nie foldery ale składane i są piękne
Awatar użytkownika
Żurek
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Panzer M4 12ga
CZ457 At-One .22lr
S&W Victory .22lr
Bersa Thunder 22/6 .22lr
HK SFP9M 9x19
KelTec S2K 9x19
RIA 1911 Rock .45ACP
Zastava M70 .32ACP
Howa 1500 Varmint .308Win

Post autor: Żurek »

Folder to właśnie składany
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Przyszedł w 9 dni od zamówienia na Ali :shock:
Wszystkim fanom tanto z czystym sumieniem polecam! Okładziny w realu robią fajne wrażenie, wykończone tak, że samo trzymanie i klikanie robi dobrze ;)
Brandowany TWOSUN, model TS20. Stal D2, okładziny tytan, łożyska kulkowe (nie wiem z czego - lustrzana czarno-granatowa powłoka)
Nóż waży 112g, ostrze od czubka 9cm, 4mm grube, rękojeść 12cm bardzo wygodna, również przy dużej łapie.
Moja sztuka przyszła z idealnie wyprowadzoną KT, perfekt wyostrzona - włosy kosi pod ciężarem ostrza. Otwierał się już z pudełka pod delikatnym naciśnięciem palca.
Niestety zalany w całości smarem tak, jakby był szykowany na leżakowanie pod ziemią przez następne 20 lat. Po rozkręceniu, umyciu wszystkiego w ludwiku, przesmarowaniu samych łożysk rzadką oliwką otwiera tak jakby tarcie nie istniało (lekki szum łożysk, 0 luzu) - fabryczny smar jest dość gęsty. Dokręcony stosunkowo delikatnie (nie zamyka się pod ciężarem klingi, ale wystarczy lekko potrząsnąć i się chowa), przy tym nie ma śladu blade play-a. Całość za 46$. Są wersje ze stalowymi okładzinami za 20$, ale tytan jednak w łapie dużo przyjemniej się odczuwa i stalowe to już ponad 150g. Uwaga też na podróbki twosun - bo chińczycy zaczęli podrabiać swoje wyroby - są gorzej wykonane i nie wiadomo czy D2 to D2 lub chociaż bliskie okolice ;)
Kupiony u tego sprzedawcy - polecam - ma raczej porządny towar, komunikatywny, wysyła zaraz po zakupie niemal -https://www.aliexpress.com/store/2219158?spm=a2g17.10010108.100005.2.1f212c3aOzK512
W drodze jeszcze kilka sztuk naklikanych razem z tym, ale czuję, że sobie jeszcze poczekam ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rosół
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Rosół »

Może ktoś wie gdzie kupić i jest spory wybór śrubek,nakrętek oraz tulejek dystansowych do różnych nożyków.
ODPOWIEDZ