Korona lufy

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Grzegorzu
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Re: Korona lufy

Post autor: Grzegorzu »

Mam nie daleko warsztat więc pasty mam pod dostatkiem jeszcze mi powiedzą od której zacząć a którą skończyć bo jest kilka rodzajów. Podobno pierwsza pasta szybko zbiera. Wrzucę zobaczę jak nie będzie szło to zaatakuje papierem.

Tak trochę od dupy strony zapytam ale oksyda na na zimno w kremie NU BLAK nr82 nadaje się by później zabezpieczyć to co zedrę? Bo nie chce by mi się Rudolf pojawił.
Awatar użytkownika
lykanos
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Post autor: lykanos »

Nie stosowałem wiec nie pomogę.
Ja przecieram olejkiem pkb po strzelaniu i jest ok.
Jak po długim leżakowaniu Rudolf zawita to nawet samą kulką potrzesz i zejdzie. Chyba że zostawisz wiatrówkę nie zakonserwowaną na kilka mies. w wilgotnym pomieszczeniu i się wżery porobią.
ATeka tak dopieszczasz ?
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
Awatar użytkownika
Gonzo
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Gonzo »

Nu Blak to wg. mnie jedna z najgorszych oksyd na zimno jakie miałem. Ja zdecydowanie bardziej preferuje Tetra Gun lub Klever, oksyduje nimi nieraz i duże elementy jak lufy, systemy itd. i całkiem nieźle to wychodzi.
Awatar użytkownika
Grzegorzu
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Tak, nowy nabytek, Longer w zacnym kalibrze. Co dziwne ktoś wstawił rega Andriusa a korona taka jak by jakiś kebab stopami robił. Czyli oryginalna. Może używał separatora albo jakiegoś tłumoka, tego nie wiem.

Nie trzymam w wilgoci, choć dymam pompką więc zawsze tam trochę wilgoci się wszędzie dostaje z powietrzem. Tak profilaktycznie jak już robię to wolę zabezpieczyć w miarę możliwości.

Będę miał tez trochę ZNAL i zwykłego AL więc którą kupić?
Awatar użytkownika
Gonzo
Hunter
Hunter
Arsenał:

Tutaj nie będzie tak łatwo jeśli chodzi o oksydowanie znalu i alu.
Ze znalem różnie bywa bo i różne są jego stopy, więc gwarancji nie ma że ładnie lub czy w ogóle złapie. Dla przykładu oksydowałem kiedyś na zimno znalowy magazynek do Lexona11, Nu Blak ładnie go złapał na czarno a Tetra Gun znowu ni cholery. Potem oksydowalem samego pistola, i tutaj sytuacja wyglądała zupełnie odwrotnie. Ale myślę że na samo poczernienie koronki czy czoła uciętej lufy wystarczy jakakolwiek, chociaż ja mam zawsze w szafce buteleczkę Tetra Gun (jakoś polubiłem ją, pomimo że opakowanie tandetne to z sama oksydą można zdziałać cuda) ważne by pamiętać o dobrze przygotowanym podłożu. Aluminium za to się anoduje, chociaż są środki chemiczne do jego czernienia (np. Birchwood Casey Aluminium Black Metal Finish) a i Tetra Gun je nieraz nie najgorzej złapie, chociaż powtórzę, wiele zależy od stopu materiału i samej oksydy gdyż nie każda wszystko ładnie złapie i trzeba to mieć na uwadze.
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Post autor: Czarnowidz »

Z pastą do docierania na twardej kulce może być problem bo pasta nie będzie się chciała jej trzymać. :-/ Jeśli chcesz coś docierać to docierak powinien być bardziej miękki niż materiał obrabiany.

Do koronowania luf wiatrówek świetnie się nadają ołowiane obtaczane kulki - pociski do broni czarnoprochowej kal .30" - .45". Przykleja się taka kulkę do łba śruby imbusowej i nakłada się na nią pastę do docierania. Następnie kładzie na niej lufę i dociera wykonując jednocześnie lekkie ruchy na boki. Ziarna pasty wgniatane zostają przez lufę w miękką ołowianą kulkę i siedząc w niej skrawają materiał lufy. Jako że powierzchnia styku obu elementów jest niewielka a i materiału do zebrania nie jest wiele możesz podarować sobie najgrubszą pastę i zacząć od średniej. Na koniec bierzesz najdrobniejszą.

Jako że w docieraniu narzędziem nie jest pasta lecz zaprawiony nią (z wbitymi ziarnami) docierak, zmieniając pastę na drobniejszą trzeba wziąć nową kulkę i na nią nałożyć drobniejszą pastę.

Docieraki do koronowania można zrobić też z kulek aluminiowych czy miedzianych jeśli ktoś ma do takich dostęp. Ważne by były z miększego materiału niż lufa i by były idealnie kuliste.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
Grzegorzu
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Więc mój sprytny plan legł w gruzach bo takowych kulek z Pb czy Cu albo Al nie posiadam, nawet nie wiem gdzie takowe znaleźć.

Więc jedynie zostanie użycie papieru ściernego na kulce stalowej?
Awatar użytkownika
grzesiq
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: grzesiq »

Nigdy nie robilem korony lufy ale docieralem gniazda zaworow w glowicy wiec mozesz zobaczyc jak bedzie szlo ze stalowa kulka i pasta
Awatar użytkownika
lykanos
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Za mocno kombinujesz Grzegorzu ;-)
można i w palcach porządnym frezem kulowym / kulistym a potem papier wodny na ten frez i lewe obroty na wiertarce do docierania:
Obrazek
albo na tokarce jak ktoś potrafi to dokładnie zrobić. Sposób z kulką z łożyska i papierem też polecam. Pasta na kulce stalowej rzeczywiste nie utrzyma się nawet.

Odradzam wiertła (nie są zwykle idealnie symetryczne) chyba że na lewych obrotach do docierania.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2013, 20:26 przez lykanos, łącznie zmieniany 2 razy.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
Awatar użytkownika
Gonzo
Hunter
Hunter
Arsenał:

Lykanos zaraz tu wklei wszelkie dostępne w internecie na ten temat fotki :mrgreen:

Gdybym ja sam miał osobiście robić to pewnie wykorzystałbym taki właśnie frez kulisty.
Ale mam też u siebie w jednym karabinku koronkę robioną kulką i papierkiem ściernym, nie wygląda ona tak okazale jak te po frezach ale kuuuurde wali punkt w punkt jak marzenie i to się liczy.
Awatar użytkownika
Grzegorzu
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

lykanos, dopiero teorie zdobywam :mrgreen:

frezika chyba nie mam takowego zaatakuje kulką ;-)
Awatar użytkownika
lykanos
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Gonzo, fotki ładnie obrazują o co mi chodzi, jak Twoja to przepraszam :oops: ale podoba mi się idea wolnego internetu i przepływu informacji ;-)

Grzegorzu atakuj śmiało :mrgreen: i pochwal się rezultatem.
Awatar użytkownika
Gonzo
Hunter
Hunter
Arsenał:

Daj spokój, nie musisz za nic przepraszać, fotka z resztą nie moja ale wiem z którego tematu pochodzi 8-) Ja się zaśmiałem bo widzę jak fachowo podchodzisz do tematu, a idea jest jak najbardziej dobra ;-)

Kiedyś raz tylko bawiłem się w zrobienie koronki, nie mam jej zdjęć ale po różnych frezach wyszła mi taka dziura że ja pie...le :mrgreen: Kulka jest tutaj zdecydowanie bezpieczniejsza.
Awatar użytkownika
lykanos
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter

Widzę że są na to jakieś wzory nawet :
http://thefiringline.com/forums/showthr ... ?p=1937797

Kończę bo za mocno się wczułem :-P

Obrazek
Awatar użytkownika
Gonzo
Hunter
Hunter
Arsenał:

Ilu ludzi tyle pomysłów :-P
ODPOWIEDZ