Diablik 2

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Colt
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Re: Diablik 2

Post autor: Colt »

Może wyjściem jest skladanie faców gdzieś za granicą i import do Polski , ciekawe jaka jest możliwośc uzyskania koncesji na wytwarzanie w Czechach?
Strzeż się człowieka z jednym karabinem
Awatar użytkownika
Waldez
Świerzak
Świerzak
Arsenał:

Post autor: Waldez »

i wszystko jasne :mrgreen: daras masz pw
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Post autor: Czarnowidz »

Daras, fajnie by było gdybyś w tej kolbie zrobił jakieś gniazda na zapasowe magazynki. Jest to praktyczne i bardzo trendy rozwiązanie. W zasadzie tylko ich mi w tym sprzęcie brakuje.

A tak poza tym to najładniejszy bull jaki widziałem. Pierwszy w którym udało się połączyć bulla z klasyczną karabinową linia. Mi jego długoć w niczym nie przeszkadza, ba wręcz jest dla mnie zaletą. Z tego co widzę to pierwszy bull w którym da się zamocować dwójnóg w taki sposób że da się go złożyć bez wydłużania karabinka a jednocześnie zostanie na łożu miejsce by wygodnie na nim ułożyć lewą doń. Ja należę do tych co bez dwójnoga nie trafią w stodołę z 10m więc jest to dla mnie bardzo ważne i tego jak do tej pory bardzo mi w tych wszystkich ogryzkowatych bull-ach brakowało. :-D

Można by jeszcze pomyśleć o jakich zaczepach do bączków do pasa nośnego i szynach montażowych Picatiny na dwójnóg, latarkę, laser itp. Jakaś choćby i uproszczona regulacja baki i kolby choćby i podkładkami których może nawet i nie być w zestawie też by się przydała. :roll:
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: daras »

mogę się tylko cieszyć że się podoba, co do magazynków też to rozwiązanie mi się podoba tylko nie wiem czy jeszcze to upcham, okaże się jak przyjedzie do mnie już gotowa elektronika w wersji produkcyjnej, bo ta co mam w tej chwili to nie mieści się w tej skrzyneczce podczepianej gdyż akumulatorki są w uchwycie. Ale pewnie coś wymyślę i choć dwa magazynki uda mi się gdzieś upchać, co do baki to jeszcze nie myślałem, a stopkę to da radę zamontować regulowaną. Oczywiście i bipod da rade i pewnie po bokach ze dwie szyny się upcha. Bączki to żaden problem, jedyny problem jaki mam to kasa. Powiem że łatwiej skonstruować karabinek niż wdrożyć go do produkcji, o co bym nie pytał to ceny są dobre tylko przy dużych ilościach. Manometry chciałęm porządne to minimum 50 sztuk, jak pytam o obróbkę bloku to minimum 100 sztuk, każdy chce gotówkę, a ja nie wiem skąd ją wziąć. :-(
Awatar użytkownika
carver
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1
Kontakt:

Post autor: carver »

Daras, no to zbieraj grupy zakupowe. Zbierze się 50- 60 chętnych i dawaj do produkcji. Na taki sprzęt każdy chętnie zaczeka ;-)
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Co do stopki regulowanej to wystarczy że będzie... przykręcana dwoma wkrętami. ;-) Jeśli komuś będzie się wydawać za krótka to może odkręcić te dwa wkręty i dać dłuższe a pomiędzy nimi gumowe przekładki. Chodzi o to by to nie był monoblok z stopką. :-D Podobnie można rozwiązać regulację baki. ;-)

Magazynki jeśli nie będzie miejsca na nie w kolbie to można upchnąć przed spustem w łożu podobnie coś jak ma Hatsan w BT-65 Elite. ;-)

Co do szyn to jeśli byłbyś zmuszony ciąć koszty i z nich rezygnować to wystarczy że zrobisz chociaż w przedniej części łoża otwory w których da się przykręcić standardowe aluminiowe szyny które można kupić choćby i na allegro. ;-) Już ten niewielki zabieg znacznie ułatwi przyszłemu użytkownikowi ich poprawny montaż na karabinku. :-D
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
nexus111
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał: Remington Summit .177 :) B3 TG .177 :D

Post autor: nexus111 »

rewelacyjnie wygląda jak dla mnie !
Awatar użytkownika
Grzegorzu
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał:

Post autor: Grzegorzu »

nexus111 pisze:rewelacyjnie wygląda jak dla mnie !
Przecież jeszcze nie widzieliśmy fizycznego prototypu :lol:

Chyba że Daras już tam coś masz?
Awatar użytkownika
kociniak
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...

Post autor: kociniak »

Jeśli cena będzie niższa niż cricketa i da się moc regulować to wersja bull jest moja termin czerwiec 2014
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: NITRO

Post autor: deerhunter »

Na czerwiec to Radas napisze program na cnc, żeby kolbę wystrugać. Nie jest takie proste, wykonać taki projekt. Jeszcze Diablik w próbach.
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Nie no spoko, kolbę mogę wyciąć nawet jutro, projekt już mam zrobiony ścieżki pod cnc wygenerowane. Nie chciałbym tylko aby otwór pod elektronikę okazał się za mały. Czekamy za klawiaturką, bo musi to być zrobione profesjonalnie i to jest właśnie najgorsze że za wszystkim muszę czekać. Najpierw rok czekałem za elektroniką, no ale już ją mam i okazało się że jest świetna, teraz muszę czekać za klawiaturką, no chyba że producent mi potwierdzi że wykonanie takiej jaką zamówiliśmy nie będzie problemem, no to mogę ciąć. :mrgreen: Co do ceny to szczerze powiem nie wiem ile kosztuje Cricket. :-/
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

@shooter3

Dużo w tym prawdy, myślę jednak że 4500 w wersji full wypas to powinienem się zmieścić, przynajmniej mam takie założenia.
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter

Daras, zrób diablika z kartuszem 300bar i łożem z szynami montażowymi oraz gniazdami do zapasowych magazynków a przy tej cenie zmieciesz Kalibrguna z rynku. :mrgreen:
Awatar użytkownika
syntezator
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Post autor: syntezator »

Czarnowidz pisze:Daras, zrób diablika z kartuszem 300bar
Z tego co gdzieś słyszałem, to ciężej (drożej) niż zrobić kartusz 300bar jest zrobić "legalny do sprzedaży" kartusz 300bar.
Czy to prawda :?: Mógłby to ktoś dokładniej opisać (szczegóły), o co chodzi :?: th-hunter
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Chodzi o to że musi mieć atest dozoru.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
ODPOWIEDZ