5 lat temu za dopłatą kilkunastu złotych do naklejek dawanych w Makro kupiłem 4 noże firmy Richardson Sheffield. Do chleba, mały 9cm, średni 12cm i długi 20cm. Codziennie do dzisiaj są w użyciu. Żaden nie zardzewiał i nie był ostrzony. Może nie są po tych 5 latach ostre jak początkowo (czyli prawie jak żyletki), ale radę dają bezproblemowo. mięso z kośćmi psom też nimi kroję / rozłupuję ;) Są wygodne.
Na pewno nie są to najlepsze noże na świecie, ale są to najlepsze noże kuchenne w życiu moim i żony, oraz mojej mamy (której też kupiłem wtedy dwa takie noże).
Tu jest wersja jakiej szukasz:
https://www.vidaxl.pl/e/8711155424192/r ... pero-20-cm
Nóż kupie
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- piekor_reporting
- Sponsor forum

- Arsenał: tulipanek, psia miska i jedna tunguska 2K22M od ukraińskiego rolnika
- abram
- Hunter

- Arsenał: Artemis P15 4,5 + DOC 3-9x40
Re: Nóż kupie
Dzięki Panowie , kupię obydwa te noże , za jakiś czas napiszę jak się sprawują
. Pooglądałem takie noże na aliexpress , te niby japońskie . Ale czy to wiadomo że one naprawdę mają te deklarowane 60 czy 62 HRC ? Wątpię , to są oszuści i podrabiacze przecież . A może ktoś kupił takiego chińskiego japońca i jest jednak zadowolony ?
- Jimmy-95
- Sponsor forum

- Arsenał:
Re: Nóż kupie
Jak już chcesz dwa kupić, to polecam jeden "santoku". Całkiem możliwe, że polubisz się z nim bardziej niż ze zwykłym "szefa".
20 cm, osobiście nie widzę sensu krótszego.
Jakiej firmy? Osobiście używam Hendi. Cenowo nie jest źle. Jakościowo naprawdę nie powiem złego słowa. Pewnie, że z czasem trzeba lekko je przeciągnąć na kamieniu, ale to jak każdy.
Używam bardzo długo i jakoś ich nie oszczędzam.
Noże z Makro, również mam i także złego słowa nie powiem.
20 cm, osobiście nie widzę sensu krótszego.
Jakiej firmy? Osobiście używam Hendi. Cenowo nie jest źle. Jakościowo naprawdę nie powiem złego słowa. Pewnie, że z czasem trzeba lekko je przeciągnąć na kamieniu, ale to jak każdy.
Używam bardzo długo i jakoś ich nie oszczędzam.
Noże z Makro, również mam i także złego słowa nie powiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.