Wypełnienie tłumika.
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- ninalken
- Sponsor forum

- Arsenał: Różne takie tam...
Wypełnienie tłumika.
Mam pytanie do posiadaczy tłumików: jakie macie wypełnienie w swoich tłumikach?
Posiadam tłumik produkcji Kolegi enginepool - wykonanie, skuteczność zadawalająca, POLECAM. Aluminiowy, w środku 4 przegrody, sprężyna. Używam na boczniaku - jest oki. Ale... pomyślałem żeby go udoskonalić i przestrzeń pomiędzy ściankami tłumika a sprężyną wypełnić materiałem wygłuszającym. Coś na wzór materiału nawiniętym na "wałki" w tłumikach do wiatrówek. Z uwagi na zastosowanie musiałby być niepalny... Myślałem o filcu technicznym https://allegro.pl/oferta/filc-wyglusza ... 9402461361
ale zanim zacznę eksperymentować chciałem usłyszeć Wasze zdanie.
Posiadam tłumik produkcji Kolegi enginepool - wykonanie, skuteczność zadawalająca, POLECAM. Aluminiowy, w środku 4 przegrody, sprężyna. Używam na boczniaku - jest oki. Ale... pomyślałem żeby go udoskonalić i przestrzeń pomiędzy ściankami tłumika a sprężyną wypełnić materiałem wygłuszającym. Coś na wzór materiału nawiniętym na "wałki" w tłumikach do wiatrówek. Z uwagi na zastosowanie musiałby być niepalny... Myślałem o filcu technicznym https://allegro.pl/oferta/filc-wyglusza ... 9402461361
ale zanim zacznę eksperymentować chciałem usłyszeć Wasze zdanie.
- sp5it
- Hunter

- Arsenał: Korkowiec z odpustu
Re: Wypełnienie tłumika.
U mnie wypełnienie to powietrze. Słychać tylko zbijak.
- kalacer
- Świerzak

- Arsenał: Gotowy i pod ręką...
Nic dodać nic ująćsp5it pisze:U mnie wypełnienie to powietrze. Słychać tylko zbijak.
- ninalken
- Sponsor forum

Przegród nie masz? W sumie bez przegród nie próbowałem...sp5it pisze:U mnie wypełnienie to powietrze. Słychać tylko zbijak.
- ninalken
- Sponsor forum

co to za tłumik?anemon pisze:Co to za karabinek co słychać tylko zbijak podczas strzału ?sp5it pisze:U mnie wypełnienie to powietrze. Słychać tylko zbijak.
- sp5it
- Hunter

- Arsenał: Korkowiec z odpustu
Przegrody są :) Antonio zrobił. Fajnie działa.
Brak wypełnienia miałem na myśli, że nie ma w nim jakiegoś syfu typu wałki do włosów, aluminiowe blaszki z puszek po piwie, włóknina i inne wynalazki, jakie niektórzy magicy wkładają.
Brak wypełnienia miałem na myśli, że nie ma w nim jakiegoś syfu typu wałki do włosów, aluminiowe blaszki z puszek po piwie, włóknina i inne wynalazki, jakie niektórzy magicy wkładają.
PP700S-Aanemon pisze:Co to za karabinek co słychać tylko zbijak podczas strzału ?
Ostatnio zmieniony 22 listopada 2021, 00:05 przez sp5it, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninalken
- Sponsor forum

Oki, w moim oprócz przegród i sprężyny też nic nie ma... ale może taki "wynalazek" usprawniłby jego skuteczność. Przypominam, że mowa o "boczniaku".
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
O takie wypełnienie Ci chodziło ?ninalken pisze:Mam pytanie do posiadaczy tłumików: jakie macie wypełnienie w swoich tłumikach?
1.

2.

A to wydłubane z wnętrza tłumika Weihrach:

- ninalken
- Sponsor forum

Tak, właśnie o te elementy. Tylko tak jak wcześniej pisałem muszą być niepalne. U mnie zamiast tych perforowanych rurek jest sprężyna i to ona przytrzyma materiał wygłuszający.
Ps. Dzięki za zobrazowania pytania.
Ps. Dzięki za zobrazowania pytania.
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
Kiedyś robili wałki do włosów z drucianej siateczki, ale one nie miały regularnego kształtu. Oczywiście nie ma problemu by nie zrobić na tokarni takiej "lokówki" z aluminium. Ja zanim poszukałem lokówek na Allegro, zrobiłem kilka sam, od razu z przegrodą na końcu. Na szczęście ktoś mi powiedział, że to co sam wymęczyłem to prawie to samo, co wszyscy od dawna kupują gotowe. Ale aluminiowych na Allegro nie ma...
Inna rzecz, to może mógłby być teflon? Co do włókniny, to zamiast wiskozy można by użyć jakiejś wełny mineralnej? Azbestu pewnie byś nie chciał. A może metalowe wióry np. z jakiegoś zmywaka ?
Inna rzecz, to może mógłby być teflon? Co do włókniny, to zamiast wiskozy można by użyć jakiejś wełny mineralnej? Azbestu pewnie byś nie chciał. A może metalowe wióry np. z jakiegoś zmywaka ?
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Ale sa staloweUrko pisze: Ale aluminiowych na Allegro nie ma...
Wklady do filtrów wodnych, o np. takie
https://5.allegroimg.com/original/03137 ... ucenta-227
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- wooden
- Sponsor forum

- Arsenał:
Można też kupić siatkę nierdzewną na metry z cienkiego drutu i z tego poskręcać "wałki".
- ninalken
- Sponsor forum

Są jeszcze takie koszyczki do osadzania kotwy.... Ale i mnie musi być sprężyna żeby przegrody przytrzymała. Głównie chodzi mi o materiał wygłuszający.
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Obecnie mam jakieś wałki do włosów, bo nie miałem innego materiału. Po Twoim poście przypomniałem sobie że mam siatkę nierdzewną 0,5mm i z niej zrobię przegrody. Teraz pytanie, czy ta "obudowa" z tkaniny lub filcu mocno pomaga, czy to tylko efekt placebo?wooden pisze:Można też kupić siatkę nierdzewną na metry z cienkiego drutu i z tego poskręcać "wałki".
- ninalken
- Sponsor forum

No właśnie chciałem się o tym przekonać osobiście wzorując się na tłumiku Wairaucha.