Nie czytalem Twojej odpowiedzi, zanin wyslalem swoja, jakby coNeo pisze:Istotne jest na jaką odległość jest wyzerowana luneta od tego będzie zależny punkt celowania,opad będzie ciągle ten sam.Robeq pisze:A jak duży ten opad
Prośba o tuning
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Robeq
- Sponsor forum

- Arsenał:
Re: Prośba o tuning
"Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie" - Friedrich Nietzsche
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Tak jak pisali wcześniej zależy na jakim dystansie wyzerowałeś lunetę, a czy w ogóle zerowałeś?xXKrisiXx pisze:No to tak. Strzelałem na 50m z podpórki, celowałem w środek tarczy, strzały padały jak zaznaczyłem na zdj., był też lekki wiaterek, nierówny, otwarty teren. Tarcz już nie mam. By trafić w 10 musiałem celować w 4 powyżej 10 . Myślę zatem że to spory opad :/
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
- xXKrisiXx
- Czytający

- Arsenał: Dzida
Przyznaje się że miałem błędne zrozumienie zerowania lunety. Potraktowałem to jak w łucznictwie bloczkowym ustawianie celownika na np. 5 pinów, w sensie, jeśli strzelam poniżej celu to opuszczam celownik w dół (lub dane piny), jeśli powyżej to celownik w górę. Przymierzając się do 50m , strzelałem i patrzyłem gdzie opada śrut, kręcąc odpowiednio wieżyczkami by trafić środek celu krzyżem celownika. Chyba to nie najlepsza metoda :/
znalazłem bowiem takie info :
Pogłówkuje nad tym jeszcze.
znalazłem bowiem takie info :
Spust nie chrobocze, chodzi bardzo lekko, aż troszkę za lekko na mój gust, ale to chyba dobrze ;) Rozrzut w poziomie myślę że przez wiaterek, strzelałem na łąkach i momentami zrywał się z różnych stron.b) Zerowanie celownika
Ustaw ostrość na 10 metrów (jak masz regulację obiektywu), Jeżeli masz zoom, to ustaw na minimalne powiększenie. Weź kartkę A4 w kratkę narysuj na środku widoczny punkt przyczep w odległości10m i pal . Powinieneś trafić-w kartkę
Teraz bierzemy się za kręcenie wieżyczkami celownika. W instrukcji powinno być napisane – o ile 1 klik przesuwa punkt celowania, mamy kartkę w kratkę przeliczamy odległość od punktu na kliki i klikamy.(przy ¼ MOA (minute of angle)
- jeden klik to 0.6mm na 10m,
- pełen obrót (60 klików w zależności od celownika) to ok.3.6cm
Górna wieża-dół-góra, dolna, prawo-lewo.
Jeżeli już trafiamy wokół narysowanego punktu to zakładamy teraz tarczę i powtarzamy procedurę.
Jak skupienie będzie się układało wokół środka, to zakładamy nową tarczę ale w odległości 25m i jeszcze raz to samo
Gdy skupienie rozkładać się zacznie wokół ŚRODKA tarczy -procedura zakończona
No tak -ALE TYLKO na 25 m i TYLKO dla śrutu, którego użyłeś
PAMIĘTAJ – zmieniamy śrut czy odległość i zaczynamy zerowanie raz jeszcze. Tylko teraz to będzie najwyżej parę klików w pionie
Jeżeli NIE udało się zerowanie na 10m (zabrakło regulacji) to zakładamy pomiędzy tylny montaż a dolną część celownika kawałek kliszy foto-pomoże
Pamiętaj jednak że jeżeli spowoduje to odciśnięcię śladów na tubusie lunetki to zapomnij o uznaniu gwarancji przez producenta
Lepiej więc nabyć od razu montaż z kompensacją opadu. (ok. 150-250zł)
Montaż taki przydaje się też do wiatrówek z opadającą lufą. Można też nabyć montaż z regulacją wysokości. Montaże takie produkuje Sportsmatch i B-Square.
Są różne szkoły na jaką odległość najlepiej wyzerować celownik
Jeżeli wyzerujemy go na jedno zero(w najwyższym punkcie trajektorii) czyli ok. 25-30m to przed i po tym punkcie mamy tylko poprawki poniżej środka krzyża.
Można też wyzerować na 10m wtedy drugie zero pojawi się w okolicach 40m
A poprawki bierzemy pomiędzy 10-40m powyżej a dalej poniżej środka.
Możemy też po prostu zaznaczyć na wieżyczce konkretne nastawy dla danych odległości i klikając celować zawsze środkiem. Do tego potrzebny jest jednak precyzyjny ,trzymający nastawy i wyposażony w target turrets celownik.
Pogłówkuje nad tym jeszcze.
- f@za
- Stary Pierdziel

A tak jeszcze przy okazji, jaka lunetka stoi na karabinku?
- xXKrisiXx
- Czytający

- Arsenał: Dzida
Vortex Crossfire II 6-18x44 1'' AO BDC, Regulacja Stopniowa:1/4 MOA, Max. regulacja wysokości:50 MOA, Max. regulacja nawiewu:50 MOA
- f@za
- Stary Pierdziel

Jak już troszkę "podrasujesz" strzeladło, i poznasz lunetę, to najpierw ustaw się na 25-30m...