Drugie życie sławojki - budowla proobronna

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piekor_reporting
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: tulipanek, psia miska i jedna tunguska 2K22M od ukraińskiego rolnika

Drugie życie sławojki - budowla proobronna

Post autor: piekor_reporting »

Obok domu stał sobie w rogu działki po budowie kibel, drewniany... już z zasypanym "dołem kloacznym" ;) ale nie chciało mi się go przez kilka lat rozmontowywać. Niestety ostatniej jesieni wiewiórka postanowiła sobie zrobić w środku schowek z żołędziami, a jak psy to wyczuły, to podkopały cały kibel dookoła po 30 - 40 cm aby się do środka dostać. Ostatnio kibelek miał już przechył w okolicach 30 stopni na drzwi frontowe, a żonę łapała wścieklizna, więc wziąłem siekierę, piłę, wiertarkę, łopatę, obcęgi i kilka wkrętów.
Rozwaliłem wszystko w strzępy sortując które deski jeszcze się przydadzą, wkopałem je ładnie dookoła, gdzie brakowało to trochę dobudowałem od góry, w środek wrzuciłem dodatkowe "dopancerzenie" z płyt sklejkowych od frontu, gdzie będzie najbardziej narażone na niecelny ostrzał. Boczne ściany będą łapały ew. rykoszety, później jeszcze daszek się dokończy jak kupię jakieś zawiasy i znajdę więcej desek - dach ma być odchylany na bok dla ułatwienia dostępu. Miejsca jest na kilka kulochwytów metalowych jak by komuś się chciało do mnie przyjechać, jakaś półeczka też będzie później może na cele...
A po prostu to dlatego, że wcześniej kulochwyt wieszałem na tym kibelku, a że kibelek był już pochylony, to i kulochwytowi daleko do pionu było, gdyż w "dawnym pionie" trzymały go dodatkowe wkręty prowadzące. Ale też dzięki temu całość jest metr dalej i zyskałem z osi 32 oś 33m :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piekor_reporting
Sponsor forum
Sponsor forum

Re: Drugie życie sławojki - budowla proobronna

Wymiary to jakieś 150x100x60
Odnośnie stolarstwa, to gdybym miał robić wszystko z nowych desek, to by wyszło cacy. To co widać "połatane" z lewej strony, to połowa drzwi od kibla (robiona kiedyś przez robotników), z dołożoną przeze mnie deską aby wyrównać wysokość. A że deska była nieco za krótka, to jest jak jest. Tak samo i z prawej strony - każda deska była innej długości, a później trzeba było wyrównać. Ważne, żeby śrut nie przeleciał, oraz żeby ćwiczyć umiejętności "proobronne" ;-)
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: Spirit »

Dość ciekawy pomysł.
rysiek1956
Bardzo Cichy
Bardzo Cichy
Arsenał:

Post autor: rysiek1956 »

Żeby ta strzelnica wtopiła się w otoczenie , pomalowałbym ją w kolory maskójące z przewagą zielonego.Dobre wykorzystanie materiału odpadowego.Ciekawski sąsiad za płotem będze bezpieczny?
Awatar użytkownika
piekor_reporting
Sponsor forum
Sponsor forum

Za płotem pusta działka, a potem ze 150m do zabudowań. Jak się jakimś cudem nie trafi w budowlę, to tez płot z podmurówką jest sporo nad ziemię (strzały idą pod kątem lekko w lewo). A jak już coś pójdzie w niebo, to pewnie jak wszędzie: już tylko niebo wie co będzie. Ale tam ma nie iść i tyle ;) Oś w tym kierunku jest najbezpieczniejsza z możliwych.
Żona właśnie się zaczęła pieklić, że to pomaluje, więc może "samo się zrobi" :mrgreen:
Awatar użytkownika
SB7
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał: B3 5,5; CP1M 4,5; bajkal 4,5; copperhead 4,5

Post autor: SB7 »

To daj farbę żonie żeby też wzięła udział)
Obrazek
rysiek1956
Bardzo Cichy
Bardzo Cichy
Arsenał:

Post autor: rysiek1956 »

Żonie mogą się podobać jaskrawe kwiatki.
ODPOWIEDZ