"Liner tensioning" nie mylic z barrel tensioning FX Impact

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

MaDeYeQ
Czytający
Czytający
Arsenał:

"Liner tensioning" nie mylic z barrel tensioning FX Impact

Post autor: MaDeYeQ »

Witam wszystkich,

Podzielilem sie tym na innym forum jak (airgun nation oraz zagraniczne fora na face) to i podziele sie i tu ... bedzie byc moze fala krytyki, ale coz... zaryzykuje (sorki za brak polskiej klawiatury ale niestety takiej nie posiadam :-P ).
Wszystko zaczelo sie od checi poprawy wynikow na dalszych odlegosciach niz 50-75-100 metrow. Wszyscy dazymy do perfekcji i chcemy miec jak najlepsze wyniki oraz jak najlepsze skupienie na tarczy itd...itd.

Wiec tak: Strzelam Impactem MK2 600mm superior liner 4.5mm(99% JSB knockout 13.43 grains) oraz M3 700mm heavy slugs liner takze w kalibrze 4.5mm gdzie M3 uzywam do ciezkich slug takich jak ZAN 20grain oraz Wildmann
Jakis czas temu zrobilem pomiary lufy (czyt. liner) oraz nakretki koncowej linera (ta co dociska liner w obudowie lufy) oraz tuleji na poczatku lufy tak zwanej (breech) ta z nierdzewnej stali gdzie osadzony jest liner i w obu impactach jest doslownie tak samo.
Luz pomiedzy nakretka/tuleja a linerem (koniec lufy) 0.07mm, luz linera na poczatku lufy 0.08mm. - coz ... daje do myslenia
Jezeli lufa przy kazdym strzale porusza sie (nikt nie wie ile, ja tez nie. Niech to beda setki milimetra, moze tysieczne) to tracimy niestety na celnosci - WIADOMO
Po drugie, od kad kupilem pierwszego FX impact zawsze mnie zastanawialo dlaczego lufa (liner) jest sciskany w oslonie lufy dokrecajac przednia nakretke. Nigdy tego nie lubilem wiec:
Mozna powiedziec zrobilem eksperyment na lufie FX i zamiast sciskac liner w tej obudowie (housing) ja go rozciagam
Liner jest osadzony w dolnej tulei (breech na stale) (Loctite 638) tylko palnik i nagrzanie pomoze przy demontazu.
Drugi koniec linera jest zagwintowany M7 ( pasuje ten gwint przy kalibrze 4.5mm / przy 5.5 bedzie to 8mm, kolega juz ma tak samo wlasnie w tym kalibrze)
Zamiast nakretki dociskajacej liner (gwint 1/2 UNF 20) jest nakretka przelotowa gdzie przechodzi przez nia zagwintowany liner oraz nakretka rozciagajaca (moje napiecie wynosi kolo 0.5mm) pol obrotu nakretki M7
Musialem zalorzyc O-ringi (co pomoglo)na liner bo przy strzale Impact gral jak struna w gitarze i przenosil wibracje na obudowe.

I teraz wyniki : i tu obawiam sie tej krytyki ale jak napisalem zaryzykuje.
To sa wyniki tylko z MK2 4.5mm i JSB knockout 13.43gr, M3 powoli przerabiam jak znajduje wolna chwile

50 m 5 strzalow - wszystkie do 10-12mm , zdjec nie robilem bo to tylko 50m
100m 5 strzalow - do 19mm zdjecia do wgladu ponizej, ( to nie zart ale sa grupy okolo 10mm na 100 metrach)
150M 5 strzlow - do 48mm zdjecia dolacze jak tylko bedzie pogoda aby miec to ponownie na papierowych tarczach

Powiem tak: NIGDY WCZESNIEJ NIE MIALEM TAKICH WYNIKOW JAK TERAZ

Zdjecia ponizej:
gwint liner 7mm.jpg
Loctite - Breech.jpg
tensioning liner nut.jpg
MK2 liner tensioning.jpg
Pare zdjec takze ze 100m 5 shots group:
100m 1.jpg
100m 2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Re: "Liner tensioning" nie mylic z barrel tensioning FX Impa

Post autor: f@za »

MaDeYeQ pisze:Witam wszystkich,
Nie zależnie od posiadanej klawiatury witamy się tu:
https://airgun-hunting.pl/viewforum.php?f=8
Takie to "Nasze", nie fejsowe konwenanse. Resztę ocenimy potem 8-)
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
MaDeYeQ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Juz kiedys walczylem z tym luzem ale nie bylo pozytywnych efektow

Tak od strony bloku jest wklejony, i naciagniety nakretka. Gintowanie w tokarce M7 jak na zdjeciu
Alek
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Alek »

Gwintowanie jest ryzykowne.Lepiej wkleić tulejkę z gwintem.
MaDeYeQ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Blaszki szczelinomierza, taśmy teflonowe, itp

Jak się uprzesz to zerwiesz predzej gwint na linerze zanim ten Loctite pusci (loctite 638 uzywalem do wklejania lozysk obciazonych po kilka ton)
A co do chocka, tak sprawdzalem tuz przed i po gwintowaniu w tym samym uchwycie tokarki, nie ma zadnych deformacji... Jest identyczny jak przed gwintowaniem
Awatar użytkownika
wentyl1969
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: Procę też mam

Post autor: wentyl1969 »

Pomysł chyba niezły..gdzieś to już widziałem.
Tylko gwint może by delikatniejszy i drobniejszy..
Awatar użytkownika
zbi_air
VIP
VIP
Arsenał: N₂+O₂+Ar

Post autor: zbi_air »

Nie znam sie na metalach ale czy oddzialywaniem taka sila da sie naciagnac rurke metalowa czyli innymi slowy zwiekszyc jej dlugosc :?:

Tak jak Systemy fabryczne tensioned i inne wymyslone przez uzytkownikow wynalazki sluza chyba bardziej naprezeniu/usztywnieniu lufy (ograniczeniu odchylkom od osi) a nie fizycznie zwiekszaja jej dlugosc

Liner w tym cwiczeniu z pewnoscia staje sztywniejszy, mniej podatny na odchylenia, ale czy dluzszy ?

Zastrzegam, nie znam sie na metalach, ale jakos ciezko mi sobie to wyobrazic /czy to by nie oznaczalo przy wlasciwosciach metalu, ze raz rozciagniety liner po odlozeniu sily bylby juz rozciagniety/dluzszy ?/
Awatar użytkownika
wentyl1969
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Zmiana częstości drgań własnych.

Najlepsze, że napinając system osłoną powodujemy jego usztywnienie, ale liner jest luźniejszy w środku.
Awatar użytkownika
rokasa58
Hunter
Hunter
Arsenał: LG300

Post autor: rokasa58 »

W ub. zrobiłem podobny projekt do LG300 i też skupienie się poprawiło.
tribal
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: AT44 5,5 LW , nitro

Post autor: tribal »

Najważniejsze że jest lepiej niż było.
armani3251
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: armani3251 »

Będzie trzeba spróbować ,każdy patent poprawiający skupienie jest dobry.Wklejenie przy porcie spoko ,ale w przedniej części jak kolega wyżej wspomniał zrobił bym gęstrzy i nie tak głęboki.
MaDeYeQ
Czytający
Czytający
Arsenał:

Powiem wam tak, bylem troche sceptycznie nastawiony do tego ale musialem zaryzykowac i sie udalo... nigdy wczesniej nie myslalem ze moge strzelac 150m i miec skupienia ponizej 50mm w kalibrze 4.5mm
A tu niespodzianka, skupienia nie przekraczaja 50mm na tej odleglosci. Juz teraz 3 kolegow z Impact tez to robia bo strasznie ich irytuje wynikami na strzelnicy :-D :-D
Nie wiem jakie wasze sa wyniki strzelania na 100m ja nieprzekraczam 19...20mm

Dodatkowo moge napisac ze, wlasnie przetestowalem harmonic barrel wraz z nowym rozwiazaniem i ... nic nie dziala. Jak wczesniej regulowalem harmonic barrel i zmienialem punkt trafienia lub czestotliwac drgan to teraz NIC sie nie dzieje harmonic barrel już nie potrzebny
Ostatnio zmieniony 23 marca 2023, 21:15 przez MaDeYeQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wentyl1969
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Odpowiem.. jeśli nie masz naprężonego linera tylko zwykly korek to naprężając osłonę lufy normalnym systemem wydłużasz nieco osłonę i tracisz na mocowaniu linera. W Twoim przypadku będzie minimalnie mniej napięty (i tak się pewnie oplaca. :))
Gwint.. myślę, że 7x0.75 ew 7x 0.5 mniej narazi liner na uszkodzenie.
I pytanie.. masz liner superior czy heavy ten 4.5.?
Ostatnio zmieniony 23 marca 2023, 19:57 przez wentyl1969, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

"W rzeźni wszystko było proste, świnia prąd, bzzz..."
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Maverick
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: - - -

Post autor: Maverick »

Wykonuję podobne rozwiązanie linerow do innych karabinków między inymi do edgunów. Z tym ze ja na linera wklejam na ciasno tulejke z brązu. Sprawdza się bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ