[HW40] X-ring zamiast oringa

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: .
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

[HW40] X-ring zamiast oringa

Post autor: Kacper_Potocki »

Zrobiłem dziś mały eksperyment.

Kupiłem kilka tygodni temu używany HW40 i go porządnie wyczyściłem, naoliwiłem, nasmarowałem i zrobiłem drugi rowek pod drugi oring. Dodatkowo zrobiłem podkłądkę pod oring przy lufie i dołożyłem folię aluminiową na czoło tłoka. Zamontowałem ten drugi oring i zacząłem strzelać przez chrono. Po około 20 strzałach wyszło, że prędkości są między 118 a 120 m/s lekkim śrutem match 0,475g 4,51mm.

Kilku dni później kupiłem na allegro x-ringa i jeden oring tradycyjny zamieniłem na ten x-ring (ten bliżej czoła tłoka). Nic innego nie robiłem. Złożyłem pistolet i zacząłem strzelać. Tym razem prędkość oscylowała między 123 a 126 m/s i to cięższym śrutem 0,500g 4,51mm.

Taka ciekawostka :) Sprawdzę wymianę oringa na x-ringa w drugim egzemplarzu (może jutro) i jak się potwierdzi wzrost prędkości to napiszę. Nie piszę jeszcze, że polecam, bo muszę to potwierdzić :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Re: [HW40] X-ring zamiast oringa

Podpatrzyłem w nowych HW40 - kiedyś do wszystkich dodawali zwykłe oringi, od roku 2022 dają do wszystkich x-ringi.
Awatar użytkownika
egon777
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: egon777 »

Po przeczytaniu Twojego posta sam postanowiłem kupić te x-ringi. Założyłem i szok :shock: pierwszy strzał było około 118 m/s, następne były już w okolicy 60 m/s. Dobrze ze zainwestowałem tylko w kilka sztuk za 4,80 zł. Był problem z założeniem, a raczej wciśniecie tłoka w cylinder z tym x-ringiem.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Ja w kilku sztukach powymieniałem, wszystko pięknie działa przez kilka miesięcy :) Może wymiar nie taki?
W każdym razie przepraszam jeśli spowodowałem dla kogoś pogorszenie osiągów pistoletu. Pamiętajcie, że u mnie zadziałało w kilku przypadkach, a nowe pistolety mają już wszystkie X-Ringi. Natomiast uważajcie z tym, bo może coś iść nie tak. Przemyślcie czy warto :) Ja jestem optymista i próbuję różnych rzeczy, ale nie wszystko jest dobre. W tym przypadku poprawa była, to się podzieliłem.
Awatar użytkownika
egon777
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: egon777 »

Nie masz za co przepraszać. Koszt niewielki, czas krótki na wymianę, a chciałem wypróbować coś nowego. Nie udało się więc założyłem tradycyjny o-ring.
Crewman
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Crewman »

Cześć Kacper. Mógłbyś podać link do sklepu i konkretnego artykułu bo nie mogę znaleźć tych z Twojego zdjęcia? Chciałbym również spróbować, tylko nie pomylić się z wymiarami. Czy pogłębiałeś rowek na tłoku, czy zamontowałeś na ten fabryczny? Dziękuję
Awatar użytkownika
U180
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Artemis CP2 .177,
Hatsan M25 SC Vortex .177,
Chronograf HT-X3006,
Dalmierz Anyork Carl-1

Post autor: U180 »

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Sponsor forum
Sponsor forum
Diana 75
Weihrauch HW40
Weihrauch HW50

Nic nie pogłębiałem, tylko zmieniłem na tego z allegro. Teraz wszystkie nowe HW40 mają xringa. Natomiast jak toczyłem drugi rowek, to wkładałem oringa + xringra.
Crewman
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Crewman »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W takim razie spróbuję z tym z allegro
ODPOWIEDZ