luźny śrut 5,52 w lufie a DŻULIANY

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

luźny śrut 5,52 w lufie a DŻULIANY

Post autor: pawes354 »

Witam,

odebrałem od tunera hatsan Striker 1000 5,5
sprężyna vortex HP, przed wysyłką PO TUNINGU i włożeniu VORTEX HP sprawdzał i prędkość koło 211 m/s śrut 1.04 h&N 23 J wysyłał mi foto z pomiaru itp.

Ja używałem zawsze JSB 5,52 przy poprzednim zestawie hatsan 90 tez vortex i wszystko było super.

ALE :-P tym razem nie jest super :( śrut 5,52 bardzo luźno wchodzi i pokazuje na chrono 180 m/s a za chwile 196 m/s nie da się strzelać, raz opad raz wyżej,

Pytanie czy przyczyną może być za luźny śrut ?
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2023, 09:08 przez pawes354, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Re: luźny śrut 5,52 w lufie a DŻULIANY

Post autor: Mada »

Raczej nie luźny śrut, tylko nadwymiarowy przeciągacz w fabryce Hatsana :-)
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

Mada pisze:Raczej nie luźny śrut, tylko nadwymiarowy przeciągacz w fabryce Hatsana :-)
yyy ?? że co ? :P
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

pawes354 pisze:Pytanie czy przyczyną może być za luźny śrut ?
Hmmmm... A sprawdzałeś inny śrut? No i jak 5.52 wchodzi luźno to chyba jest jakiś problem :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: perszing1800 »

Może przy pakowaniu pomylili 5.5 z 6.35 :mrgreen: :lol:
pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

no nie, jak juz 5,52 ma luz to chyba nic innego nie warto, jeszcze jest vortex 5,53 ale srednio mi z niego sie strzelalo, nieee to przecież osobie ktora mi poprawiała by coś nie pasowało, a zaznaczam u niego było oki, szanowana osoba i każdy go zna...
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

pawes354 pisze:odebrałem od tunera
Są tunerzy i ,,tiunerzy,, może kupiłeś od tego drugiego? Przepchnij delikatnie śrut przez lufę i będzie widać co się na nim odciśnie.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Zakładając że te 5.52 to 5.52. Sprawdź inny śrut.
Obrazek
pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

facet robi karabinki całej polsce, od niego juz mam 5 sztukę, dobra zacznę od sprawdzania śrutu innego, dzięki wszystkim za porady ;-)
Awatar użytkownika
Zderzak
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Zderzak »

Skoro to ceniona osoba dla Ciebie i ogółu to zacznij od niego… przysłał sprzęt po poprawkach wiec wie co robił i chyba najszybciej zdiagnozuje Twój problem.
Jeśli nie potrafisz określić celu, określ swoją pasję. Twoja pasja doprowadzi cię wprost do celu.

T.D. Jakes
pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

Zderzak pisze:Skoro to ceniona osoba dla Ciebie i ogółu to zacznij od niego… przysłał sprzęt po poprawkach wiec wie co robił i chyba najszybciej zdiagnozuje Twój problem.
tak, zgadza się, najpierw chciałem się dowiedzieć czy luźny śrut może być problemem żeby nie zawracać mu głowy, ale jak to nie pomoże to będę z nim ustalał co i jak.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Post autor: Urko »

Kalibry w JSB to sprawa kosmetyczna i nieraz mi się wydawało, że ich "nadkalibrowy" śrut wydawał się luźniejszy od twardych śrutów HN czy RWS. Z tego też powodu, tzn miękkości śrut JSB nie tylko w lufie stawia mniejszy opór ale też się lepiej uszczelnia. Dlatego z reguły (od której bywają wyjątki) lepsze osiągi energetyczne daje JSB. Druga sprawa, to trochę "luźny" śrut, jeśli tylko całkiem nie przelatuje przez lufę nie powinien dać aż takiego spadku energii. Tak wynika z moich doświadczeń.

Co do (z reguły niewielkich) wahań energii to są "precedensy". Gdy wiatrówka ma z za bardzo pogłębionym port ładowania. Krótki śrut wtedy jest na początku zupełnie nie uszczelniony i nie ułożony w gwincie. Wtedy przy strzale nim powietrze wciśnie śrut w gwint trochę go ucieka bokami i nie zawsze jest go tyle samo. I taką rzecz rzeczywiście może zrobić fabryka albo "tuner"... :-/
Awatar użytkownika
Zderzak
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Zderzak »

Urko pisze:Kalibry w JSB to sprawa kosmetyczna i nieraz mi się wydawało, że ich "nadkalibrowy" śrut wydawał się luźniejszy od twardych śrutów HN czy RWS. Z tego też powodu, tzn miękkości śrut JSB nie tylko w lufie stawia mniejszy opór ale też się lepiej uszczelnia. Dlatego z reguły (od której bywają wyjątki) lepsze osiągi energetyczne daje JSB. Druga sprawa, to trochę "luźny" śrut, jeśli tylko całkiem nie przelatuje przez lufę nie powinien dać aż takiego spadku energii. Tak wynika z moich doświadczeń.

Co do (z reguły niewielkich) wahań energii to są "precedensy". Gdy wiatrówka ma z za bardzo pogłębionym port ładowania. Krótki śrut wtedy jest na początku zupełnie nie uszczelniony i nie ułożony w gwincie. Wtedy przy strzale nim powietrze wciśnie śrut w gwint trochę go ucieka bokami i nie zawsze jest go tyle samo. I taką rzecz rzeczywiście może zrobić fabryka albo "tuner"... :-/
Idąc tym tropem, spróbuj wsunąć peletkę głębiej aż poczujesz jakiś opór. Może wystarczy 1-2mm i się doszczelni a to będzie sugerowało, ze Urko ma racje i Twój port został obrobiony ciut za głęboko.
:roll:
Jeśli nie potrafisz określić celu, określ swoją pasję. Twoja pasja doprowadzi cię wprost do celu.

T.D. Jakes
pawes354
Czytający
Czytający
Arsenał:

oki super, tak zrobie, zamówiłem na próbę 5,53 vortex śrut (chyba robi to H&N)
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

A przepchnąć śrut i popatrzyć co się na nim odbija to jakiś problem? Może lufa miała ,,polerkę,, zrobioną i się luźna zrobiła. Jest przynajmniej dwóch znanych ,,tiunerów,, którzy od lat sprzedają towar i swoje usługi, znani w całej Polsce, ale tu nikt ich roboty nie kupi.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
ODPOWIEDZ