Nagrzewnica Indukcyjna
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
--------------------------
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
Nagrzewnica Indukcyjna
Z uwagi ze zacząłem się bawić w Elaborację pocisków to jednym z elementów może nie niezbędnym ale wartym uwagi jest problem wykorzystania powtórnego łusek po wystrzale.
Standardowo łuska wytrzyma te 3-5 razy i zaczynają się problemy z jej powtórnym wykorzystaniem.
Albo pęka kołnierz albo jest problem z obsadzaniem pocisków.
Tak więc zgłębiłem problem i są dwa rozwiązania jedno grzanie palnikiem lub indukcyjnie prądem tak aby odpuścić szyjkę łuski wysoką temp to zmiękcza ją i umożliwia dłuższe życie.
Zabawa palnikiem hmmm niby łatwiejsza ale ciężej jest z utrzymaniem identycznej temperatury każdej łuski no i zabawa płomieniem przy prochu LOL.
Tak więc stanęło na indukcji.
Kupiłem na alli nagrzewnicę ZVS 2500 (2.5kW), zasilanie – pogrzebałem i tanio można łyknąć zasilacz serwerowy 3000W cisco WS-CAC-3000W daje 42V i 66A i to za 300zł ;P do tego zbiornik na paliwo od webasto 4L (na wodę do chłodzenia cewki) i chłodniczkę + wentylatory też z ali bo jak się grzeje 2.5kW to trzeba chłodzić ;P
Poskładałem całość do kupy i HUJ – pręt fi 12 w 60sek robi się biały od temp ale qrwa łuska po wsadzeniu po 60sek dostaje max 250stC i dupa.
Tak więc powrót do podstawówki i kartka papieru fizyka i heja.
No i okazało się że ZVS 2000-3000 pracują na 35kHz więc zajebiście dobrze grzeją w środku metalu i to najlepiej stal. Za to mosiądz i to cieniutki już wymaga innej częstotliwości i innej cewki bo ta w powyższych ZVS ma indukcyjność 2-3uH. Tutaj główną rolę grają kondensatory rezonansowe.
Więc jak już wzorki i tabele materiałowe mosiądzu pokazały czego szukać to heja do roboty.
Indukcyjność potrzebna to około 1-1,2uH częstotliwość 100-110kHz moc wystarczy 500W.
Zadane parametry ma ZVS 1000W (fajnie bo jest zapas mocy) więc kupiłem taką i zamontowałem obok już posiadanej ZVS 2500 (na pewno się przyda do hartowania stali więc została).
Żeby nie było za łatwo to cewka w ZVS1000 jest po huju i musiałem i tak zrobić swoją z rurki miedzianej 3mm aby mieć 1,2uH trzeba ją odpowiednio nawinąć (FI, długość i ilość zwoi).
Dorzuciłem programoator czasowy + czujnik IR przecięcia wiązki + elektrozaczep.
I teraz działa to tak : wsadzam łuskę w cewkę (dokupiłem rurkę z szkła borowo-krzemowego i tak wpada łuska), podczas opadania przecina czujnik więc programator startuje i odlicza czas. Łuska się nagrzewa do niecałych 500stC (kupiłem termokredkę na 500stC i tak dobierałem czas ile łuska jest grzana aby dobrnąć do tych 500stC). Po zadanym czasie programator wysyła sygnał do elektrozaczepu który uwalnia łuskę i gotowe ;P
Tak więc aby nie trzeba było wywalać już otwartych drzwi jak ktoś chce sobie coś takiego stworzyć to z miłą chęcią pomogę swoim doświadczeniem
Standardowo łuska wytrzyma te 3-5 razy i zaczynają się problemy z jej powtórnym wykorzystaniem.
Albo pęka kołnierz albo jest problem z obsadzaniem pocisków.
Tak więc zgłębiłem problem i są dwa rozwiązania jedno grzanie palnikiem lub indukcyjnie prądem tak aby odpuścić szyjkę łuski wysoką temp to zmiękcza ją i umożliwia dłuższe życie.
Zabawa palnikiem hmmm niby łatwiejsza ale ciężej jest z utrzymaniem identycznej temperatury każdej łuski no i zabawa płomieniem przy prochu LOL.
Tak więc stanęło na indukcji.
Kupiłem na alli nagrzewnicę ZVS 2500 (2.5kW), zasilanie – pogrzebałem i tanio można łyknąć zasilacz serwerowy 3000W cisco WS-CAC-3000W daje 42V i 66A i to za 300zł ;P do tego zbiornik na paliwo od webasto 4L (na wodę do chłodzenia cewki) i chłodniczkę + wentylatory też z ali bo jak się grzeje 2.5kW to trzeba chłodzić ;P
Poskładałem całość do kupy i HUJ – pręt fi 12 w 60sek robi się biały od temp ale qrwa łuska po wsadzeniu po 60sek dostaje max 250stC i dupa.
Tak więc powrót do podstawówki i kartka papieru fizyka i heja.
No i okazało się że ZVS 2000-3000 pracują na 35kHz więc zajebiście dobrze grzeją w środku metalu i to najlepiej stal. Za to mosiądz i to cieniutki już wymaga innej częstotliwości i innej cewki bo ta w powyższych ZVS ma indukcyjność 2-3uH. Tutaj główną rolę grają kondensatory rezonansowe.
Więc jak już wzorki i tabele materiałowe mosiądzu pokazały czego szukać to heja do roboty.
Indukcyjność potrzebna to około 1-1,2uH częstotliwość 100-110kHz moc wystarczy 500W.
Zadane parametry ma ZVS 1000W (fajnie bo jest zapas mocy) więc kupiłem taką i zamontowałem obok już posiadanej ZVS 2500 (na pewno się przyda do hartowania stali więc została).
Żeby nie było za łatwo to cewka w ZVS1000 jest po huju i musiałem i tak zrobić swoją z rurki miedzianej 3mm aby mieć 1,2uH trzeba ją odpowiednio nawinąć (FI, długość i ilość zwoi).
Dorzuciłem programoator czasowy + czujnik IR przecięcia wiązki + elektrozaczep.
I teraz działa to tak : wsadzam łuskę w cewkę (dokupiłem rurkę z szkła borowo-krzemowego i tak wpada łuska), podczas opadania przecina czujnik więc programator startuje i odlicza czas. Łuska się nagrzewa do niecałych 500stC (kupiłem termokredkę na 500stC i tak dobierałem czas ile łuska jest grzana aby dobrnąć do tych 500stC). Po zadanym czasie programator wysyła sygnał do elektrozaczepu który uwalnia łuskę i gotowe ;P
Tak więc aby nie trzeba było wywalać już otwartych drzwi jak ktoś chce sobie coś takiego stworzyć to z miłą chęcią pomogę swoim doświadczeniem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Re: Nagrzewnica Indukcyjna
Zapału pozazdrościć.
Policzyłeś przy jakiej ilości łusek ekonomicznie ci się to będzie kalkulowało ?
Z innej mańki, 500 stopni Celsjusza można uzyskać z dmuchawy do zgrzewania folii PCV dachowych, nie wiem w jakich cenach można to wyrwać na ali ale zaletą byłoby to że nie trzeba się martwić precyzyjną czasówką, nie przekroczy zadanej temperatury.
Policzyłeś przy jakiej ilości łusek ekonomicznie ci się to będzie kalkulowało ?
Z innej mańki, 500 stopni Celsjusza można uzyskać z dmuchawy do zgrzewania folii PCV dachowych, nie wiem w jakich cenach można to wyrwać na ali ale zaletą byłoby to że nie trzeba się martwić precyzyjną czasówką, nie przekroczy zadanej temperatury.
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Jakieś 900zł za całość wyszło nie licząc 2.5kW indukcji :>
Opłacalność jest dość szybka bo łuski odpuszczone są po +-3zł a używane w 223 mam w huj na strzelnicy za darmo ;P No i odpuszczać warto co średnio 1-2 użycia wtedy posłuży znacznie dłużej.
Co do dmuchaw mam ale się nie sprawdzają - aby odpuszczenie samej szyjki było skuteczne musi być natychmiastowe bez zmiękczenia poniżej bo to może skutkować hehe wywaleniem zamka jak łuskę rozjebie podczas strzału ;P
W fabrykach odpuszczają albo indukcyjnie albo płomieniem z chłodzeniem łuski od spodu aby tylko szyjkę zmiękczyć.
No a tak ogólnie to sprzęt na 3-strzelców ja i broachole więc i cena na trzy ;P bo know how elektryczne itd daję w gratisie ;P
Opłacalność jest dość szybka bo łuski odpuszczone są po +-3zł a używane w 223 mam w huj na strzelnicy za darmo ;P No i odpuszczać warto co średnio 1-2 użycia wtedy posłuży znacznie dłużej.
Co do dmuchaw mam ale się nie sprawdzają - aby odpuszczenie samej szyjki było skuteczne musi być natychmiastowe bez zmiękczenia poniżej bo to może skutkować hehe wywaleniem zamka jak łuskę rozjebie podczas strzału ;P
W fabrykach odpuszczają albo indukcyjnie albo płomieniem z chłodzeniem łuski od spodu aby tylko szyjkę zmiękczyć.
No a tak ogólnie to sprzęt na 3-strzelców ja i broachole więc i cena na trzy ;P bo know how elektryczne itd daję w gratisie ;P
- fiszer
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Proca
Pomysłowo 
-
tribal
- Początkujący Hunter

- Arsenał: AT44 5,5 LW , nitro
Muszę też w końcu się przybrać i zbudowac sobie indukcję. Jesteś kivlow na forum elaboracja.pl ?
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Tak - sporo wiedzy tam jest zawsze warto poczytać - choć jak chciałem info o COAL pod 80-88gr hornady .223 to nikt nie wiedział :>
-
tribal
- Początkujący Hunter

Taki jaki miesci się do magazynka, a ztakim pociskiem się nie mieści tak naprawdę. A ty masz zdaje się ar-a.
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Dorzucę, gdyby ktoś jednak chciał stosować palnik gazowy to polecam palniki turbo (z zawirowaniem płomienia), są o wiele skuteczniejsze w równomiernym nagrzewaniu przedmiotów kolistych. Tu przykład

dobrze by było zrobić jeden raz obrót łuski o 180 ° dla uzyskania lepszego równomiernego nagrzania.

dobrze by było zrobić jeden raz obrót łuski o 180 ° dla uzyskania lepszego równomiernego nagrzania.
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Tak do maga ar15 mieści się max 57,4mm i tak pozarabiałem hornady 80gr i hehe to nie latało ;P - teraz będę testować zalecane przez Hornady 61,1mm i będę podawał ręcznie pojedynczo do komory. Wydrukowałem sobie do magazynka wkładkę i mogę sobie tak ładować ammo :>tribal pisze:Taki jaki miesci się do magazynka, a ztakim pociskiem się nie mieści tak naprawdę. A ty masz zdaje się ar-a.
-
tribal
- Początkujący Hunter

Zwróć uwagę na skok gwintu lufy, ale to raczej wiesz. Do magazynka to chyba okolice 70gr to max. W zależności od BC pocisku, kształtu..
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Hornady 75gr jeszcze wejdzie bo obsadza się do 57,4 - reszta jest za smukła i długa.
Skok lufy sprawdzony :> przy 24" stabilnie lata 80gr przy skoku 1:8 dla 88-90gr lepiej już mieć 1:7 a przy krótszych lufkach nawet 1:6.5
Skok lufy sprawdzony :> przy 24" stabilnie lata 80gr przy skoku 1:8 dla 88-90gr lepiej już mieć 1:7 a przy krótszych lufkach nawet 1:6.5
- filip z konopi
- Stary Hunter

- Arsenał: Leshiy 1-5,5
Słyszałeś o nagrzewnicy indukcyjnej z mikrofalówki?
Mam mikrofalówki i chciałem dobie coś z niej zrobic.
1. Nagrzewnica fo hartowania ostrza noża czy siekiery, odkrecania srub w aucie.
Lub
2. Zgrzewarka punktowa
Mam mikrofalówki i chciałem dobie coś z niej zrobic.
1. Nagrzewnica fo hartowania ostrza noża czy siekiery, odkrecania srub w aucie.
Lub
2. Zgrzewarka punktowa
Milczenie jest srebrem
- loopess
- Sponsor forum

- Arsenał: Trzecia noga
- Kontakt:
Nagrzewanie indukcyjne metali kolorowych nie jest zbyt efektywne, co innego ze stopami zawierającymi dużo żelaza i stosunkowo mało krzemu... Z kolorowych najlepiej na indukcję "reagują" niektóre stopy aluminium co zostało wykorzystane w starych licznikach energii elektrycznej. Prądy wirowe odpowiedzialne za rozgrzewanie się metalu najlepiej indukują się w dużej masie (bryle) stopu zawierającego żelazo. Dla tego wydaje mi się że dużo efektywniejszym sposobem i dużo mniej skomplikowanym sposobem odpuszczania łusek jest grzanie ich zwykłym palnikiem,a same tego typu maszynki są głównie mechaniczne
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Spójrz na moc jaką oferują.filip z konopi pisze:Słyszałeś o nagrzewnicy indukcyjnej z mikrofalówki?
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Z mikrofalówki to nadaje się jedynie transformator pod zasilanie reszta jest nie do użycia na stali.
Palnik to nie jest zły pomysł ale ja przy nitrocelulozie wolę prąd ;P a i dobranie czasu grzania jest łatwiejsze. Indukcja nagrzewa punktowo w całym przekroju a palnik od zewnątrz więc i czas grzania dłuższy i temperatura bardziej schodzi poniżej kołnierza a to nie jest pożądane.
Wczoraj opierdoliłem 150 łusek i 95% idealnie 5% lekko przegrzana widać lekko mniej towaru na szyjce.
Będę testować jeszcze inny rodzaj cewki - zamiast 8-9 nawinięć z jedną warstwą zrobię 4 obroty x2 warstwy indukcyjność dobiorę wielkością Fi aby była około 1,1uH ale za to gęstość pola wzrośnie prawie 3 krotnie co da bardziej punktowe i o wiele szybsze nagrzewanie.
https://youtube.com/shorts/hQH35ekkVTE
Palnik to nie jest zły pomysł ale ja przy nitrocelulozie wolę prąd ;P a i dobranie czasu grzania jest łatwiejsze. Indukcja nagrzewa punktowo w całym przekroju a palnik od zewnątrz więc i czas grzania dłuższy i temperatura bardziej schodzi poniżej kołnierza a to nie jest pożądane.
Wczoraj opierdoliłem 150 łusek i 95% idealnie 5% lekko przegrzana widać lekko mniej towaru na szyjce.
Będę testować jeszcze inny rodzaj cewki - zamiast 8-9 nawinięć z jedną warstwą zrobię 4 obroty x2 warstwy indukcyjność dobiorę wielkością Fi aby była około 1,1uH ale za to gęstość pola wzrośnie prawie 3 krotnie co da bardziej punktowe i o wiele szybsze nagrzewanie.
https://youtube.com/shorts/hQH35ekkVTE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.