At44 homemade by Loopess
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- loopess
- Sponsor forum

- Arsenał: Trzecia noga
- Kontakt:
At44 homemade by Loopess
Jako że jestem posiadaczem dalekwschodniego sprzęta pod nazwą QB78 i jak wiadomo to tylko chinka więc po jakimś czasie zapragnąłem mieć coś fabrycznego nie mającego skośnych oczu. Padło na harnasia,nie ukrywam że chodziło o cenę i łatwość modyfikacji oraz dostępność części. Jako że z kasą u mnie dosyć krucho i lubię pomajsterkować postanowiłem sklecić coś we własnym garażu. Bazą będzie system od at44,niestety nie udało mi się zdobyć systemu cal.22 w rozsądnej cenie więc kupiłem 4.5 i będę go przerabiał. Kolejnym istotnym elementem będzie lufa cz cal.22 długości 600mm oraz osada custom z drewienka jesionowego (prawdopodobnie). Muszę jeszcze poszukać gdzieś jakiegoś szablonu do osady żeby wszystkiego od zera nie wymyślać.
Dziś rozpocząłem prace nad sprzętem od elementu który już mam czyli lufy. Jako że lufa była surowa i miała lekko nieosiowy otwór wymagała obróbki więc ją stoczyłem do 16mm z 20 jakie miała i na jednym końcu zrobiłem gwincik 1/2unf . Nie zapomniałem od razu o koronie lufy żeby potem miec mniej roboty. Teraz czekam na kolejne elementy gnata...
Dziś rozpocząłem prace nad sprzętem od elementu który już mam czyli lufy. Jako że lufa była surowa i miała lekko nieosiowy otwór wymagała obróbki więc ją stoczyłem do 16mm z 20 jakie miała i na jednym końcu zrobiłem gwincik 1/2unf . Nie zapomniałem od razu o koronie lufy żeby potem miec mniej roboty. Teraz czekam na kolejne elementy gnata...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Biker
Re: At44 homemade by Loopess
Masz dostęp do maszyn skrawających, czy dajesz komuś do obróbki ? I z której części centrum jesteś ? Ja EP .
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Osobiście w domu dysponuję małą chińską tokarką,ale mam dostęp praktycznie do każdej maszy skrawającej,od tradycyjnych do cnc włącznie z wycinarkami plazmowymi,wodnymi i laserowymi cnc po preferencyjnych cenach bo mój kumpel jest kierownikiem w pewnej firmie dysponującej takim parkiem maszynowym. Ja jestem z okolic Pabianic
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Prace nad dmuchawką idą po woli do przodu,wreszcie dotarł system więc mogłem wstępnie dopasować lufę. W międzyczasie przygotowałem popychacz śrutu do przekalibrowania oraz poczyściłem i dopracowałem resztę bebeszków po fabryce.
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Skoro już robisz od zera to nie myślałeś by zrobić go na 4-takt?
- bosh6
- Sponsor forum

- Arsenał: Crick Tac 45
Przecież sl jest o wiele wygodniejszy. I sprawniejszy.
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
I jest wg mnie, największym atutem tej konstrukcji, także w wersji short.
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
czterotakta mam qb, w at zostawię jak jest,miałem qb sprzedać,ale tak fajnie mi wyszła że mi szkoda, bo ładna jest i do tego całkiem celna
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Dzisiaj znowu nieco popracowałem nad atekiem. Dopracowałem całą mechanikę,wypolerowałem co trzeba i gdzie trzeba i poskładałem do kupy. Następnie dokończyłem lufę,czyli powstały kanałki na oringi na lufie,powstał wypolerowany port ładowania,oraz kanałek na oring popychacza śrutu. Nie zapomniałem też o kanale połączonym z transferportem,lufa w zasadzie jest już gotowa,pozostalo zrobić małą polerkę na wierzchu i rzucić oksydę. Jak się ogarnę nieco finansowo to zakupię brakujące elementy czyli katusz oraz magazynek i wtedy będę mógł przeprowadzić próbne strzelanie. A w międzyczasie zabiorę się za rzeźbienie jakiejś osady bo dostałem już materiał,tylko muszę projekt jakiejś wymyśleć.
I porównanie systemu z lufą cz oraz mojej QB78
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Tego maga do Qb kupiłem od gostka z czech,jak dobrze pamiętam jest producentem tego cudaka,działa całkiem fajnie,automatycznie się indeksuje,ale ma kilka wad,jedna to że ma strasznie delikatną dźwigienkę indeksacji,gnie się jak diabli i wystaje za obrys karabinka. I ma drugą chyba najważniejszą wadę,zbyt zwiększa szybkostrzelność karabinka,pyk,pyk i nima dwutlenku...
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Jest ktoś mi w stanie powiedzieć jaki wymiar powinny mieć oringi na złączce ładowania do harnasia?
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
- loopess
- Sponsor forum

- Kontakt:
Wreszcie dostałem kartusz i magazynki po trzech tygodniach oczekiwania. Magazynki oczywiście "prawie" pasowały bo exact nie mieścił się w otworach,musiałem je potraktować rozwiertakiem bo brakowało 0,3mm na średnicy! Jako że kartusz byl nadmuchany do ok 170bar tak na szybko zrobiłem testowe strzelanko przez chrono,cały magazynek,rozrzut od 177 do 180m/s, iglica oczywiście limitowa. Teraz czas lepić osadę,myślałem coś w stylu hw100
Po woli przybywa części moim strzeladle...
- lykanos
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Moje magazynki z jak sądzę 2012 i 2013r wystarczyło papierem wygładzić z zadziorów, wymiar w miarę trzymały.
Ja tu widzę materiał na bulla
Ja tu widzę materiał na bulla
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..