Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
.22
Stary Hunter
Stary Hunter
Posty: 3715
Rejestracja: 03 marca 2014, 15:45
Arsenał: B3, Hatsan 20
Lokalizacja: Kula ziemska.

Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: .22 »

No właśnie, dostałem od wujka kopoty maści rozmaitej, czyli z różnych owoców, w celu przerobienia ich na %%%. Kompoty domowe, rzecz jasna na cukrze. :-) Nie mam jednak bladego pojęcia jak ugryżć ten temat żeby było profesjonalnie.

A może po prostu wrzucić do fermentatora, dolać wody, wsypać drożdży i niech się dzieje co chce? Kurczę w takim nastawie to nawet bailingu nie da się (chyba?) określić.

Ktoś coś podpowie z praktyki?
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Posty: 14993
Rejestracja: 06 stycznia 2011, 19:03
Arsenał: To co pod ręką
Lokalizacja: Był Poznań

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: Neo »

Wpuszczałem w balon,dodawałem drożdży winnych i po przepracowaniu szło na destylację.W zależności jakie owoce to winiak o różnym smaku.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Loaded
Hunter
Hunter
Posty: 1576
Rejestracja: 21 lutego 2011, 13:41
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: Loaded »

Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Posty: 3416
Rejestracja: 03 kwietnia 2015, 22:09
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Lokalizacja: Zach-Pom

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: luki »

Najlepiej drożdże winne lub turbo drożdże w przypadku tych pierwszych fermentacja ok 2tyg tych drugich 24 godziny i gotowe do destylacji :-D :-)--
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Posty: 14993
Rejestracja: 06 stycznia 2011, 19:03
Arsenał: To co pod ręką
Lokalizacja: Był Poznań

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: Neo »

Jak chcesz winiak to winne jak spirit to obojętne jakie.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
.22
Stary Hunter
Stary Hunter
Posty: 3715
Rejestracja: 03 marca 2014, 15:45
Arsenał: B3, Hatsan 20
Lokalizacja: Kula ziemska.

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: .22 »

Zamówiłem turbo, myślałem nad winiakiem ale że kompoty będą z różnych owoców efekt będzie bliżej nieokreślony i trudno powiedzieć, czy dobry.
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P
Awatar użytkownika
gargamel
Czytający
Czytający
Posty: 26
Rejestracja: 12 listopada 2014, 08:04
Arsenał:

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: gargamel »

Ja mam doświadczenie tylko z drożdżami winnymi, i mogę napisać że te nie lubią startować przy zbyt dużej ilości cukru w nastawie. (Drożdże może zatrzymać zbyt duże stężenie alkoholu, lub zbyt duża ilość cukru)
Wiadomo że kompoty potrafią być przesłodzono dlatego podstawa to cukromierz.
Jeśli takowego jeszcze nie posiadamy osobiście najpierw poczekał bym aż drożdże przerobią cukier z kompotu a dopiero później dodawał kolejną partię cukru wymieszaną z wodą.
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Posty: 5557
Rejestracja: 28 maja 2011, 17:27
Arsenał:

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: Antonio »

Droższe zamojskie lepiej radzą sobie z wysoką cukrzycą niż jakieś super chruper z spirytferm.
Podstawa to nastawić matkę.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Awatar użytkownika
.22
Stary Hunter
Stary Hunter
Posty: 3715
Rejestracja: 03 marca 2014, 15:45
Arsenał: B3, Hatsan 20
Lokalizacja: Kula ziemska.

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: .22 »

Na razie mam zapas trożdży Coobra, sprawdzają się. A nastaw zrobię tak, że postaram się to mocno rozcieńczyć wodą by drożdże dały rady. Bedę robił na pałę. ;-)
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Posty: 3416
Rejestracja: 03 kwietnia 2015, 22:09
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Lokalizacja: Zach-Pom

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: luki »

Czekany na opinię i sprawozdanie :-D
Awatar użytkownika
filip z konopi
Stary Hunter
Stary Hunter
Posty: 2044
Rejestracja: 25 lutego 2014, 02:06
Arsenał: Leshiy 1-5,5

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: filip z konopi »

Ja bym wlal do beczki rozcienczyl do 16blg i dodal atke drozdzowa z drozdzy winnych malaga.
Jak by bylo malo to dodal bym wody z cukrem.
Mam tez troche kompotow i planuje je podzielic na czerwone i jasne i zrobic 2 astawy.
Milczenie jest srebrem
Awatar użytkownika
filip z konopi
Stary Hunter
Stary Hunter
Posty: 2044
Rejestracja: 25 lutego 2014, 02:06
Arsenał: Leshiy 1-5,5

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: filip z konopi »

No i nastawilem. Robi z 2 tygodnie jest nadal slodkie 10blg czuc moc .
Dalem kilo cukru na 4l wody a kompoty na smak.
Wychodzi ze moglem dac wiecej wody :) zeby caly cukier z kompotow przerobic.
Dosladzanie w 2 partiach oddalonych o jakies 5 dni.
Ciekawe do ilu blg mi zejdzie.
Narazie jest metne ale smaczne no i nie wali taniaszem truskawkowym czego troche sie obawialem.
Mam miejsca jeszcze w beczce i kompotow w garazu zastanawiam sie czy nie dodac wody i kompotow jeszcze.
Milczenie jest srebrem
Awatar użytkownika
wryty
Sponsor forum
Sponsor forum
Posty: 102
Rejestracja: 11 czerwca 2015, 12:36
Arsenał: Krait, Leshiy
Lokalizacja: Malopolska

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: wryty »

Loaded pisze:Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.
Glupoty wać pan wypisujesz. Drozdze piekarskie jak sama nazwa wskazuje sa do pieczenia a nie do alko i nie dosc ze szybko zdychaja przy niskim procencie to jeszcze walą niemiłosiernie i w nastawiem jest duzo wiecej niechcianych substancji. Najlepsze bylyby winiarskie jesli chcesz "pachnacy" bimberek, a jesli zalezy Ci na szybkosci to gorzelnicze choc aromat moze sie zgubic ale w niewielkim stopniu.
specbest
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Posty: 789
Rejestracja: 07 stycznia 2011, 22:39
Arsenał: SIUR BOJOWY
Lokalizacja: Łowicz

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Post autor: specbest »

Ja dziś spróbowalem whisky mojej produkcji i jest super jak na pirwszy raz :shock: .
Bimberek zrobiony na moszczu po winie z winogron.
Po wszystkim zaprawiony wiórkami dębowymi mieszanką francusko amerykanską a na koniec doprawiony miodem.
Nazwałem go Honey Fox bo jest podstępny ;-)
ODPOWIEDZ