Butle, sprężarki (wysokie ciśnienie) mogą być śmiertelne
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
Starkes
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
Butle, sprężarki (wysokie ciśnienie) mogą być śmiertelne
Jeśli post jest w złym miejscu - przepraszam, proszę o przesunięcie / usunięcie.
Tytuł może nie najlepszy, ale chciałem żeby od razu było wiadomo o co chodzi.
Nie chcę nikogo zniechęcać do samodzielnych modyfikacji (wręcz odwrotnie), ale wszystko trzeba robić z głową (nie tylko z dobrymi chęciami) dlatego chcę podesłać link do informacji o wypadku śmiertelnym w Chorwacji (ofiary to polscy nurkowie).
"... 24 września 2010, 7:15 Polacy zginęli w wybuchu butli do nurkowania Polacy zginęli w wybuchu butli do nurkowania Foto: Enex/fot. sxc | Video: Enex/fot. sxc Polacy zginęli w Chorwacji Dwójka polskich turystów zginęła w Chorwacji w wybuchu butli do nurkowania. Jedna osoba zmarła na miejscu, a druga w szpitalu. Rannych jest także troje innych Polaków. Według lokalnych mediów ich stan jest poważny."
źródło :http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 12492.html
A tu więcej informacji o tym wypadku
http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_wyp ... s_2010.htm
Tytuł może nie najlepszy, ale chciałem żeby od razu było wiadomo o co chodzi.
Nie chcę nikogo zniechęcać do samodzielnych modyfikacji (wręcz odwrotnie), ale wszystko trzeba robić z głową (nie tylko z dobrymi chęciami) dlatego chcę podesłać link do informacji o wypadku śmiertelnym w Chorwacji (ofiary to polscy nurkowie).
"... 24 września 2010, 7:15 Polacy zginęli w wybuchu butli do nurkowania Polacy zginęli w wybuchu butli do nurkowania Foto: Enex/fot. sxc | Video: Enex/fot. sxc Polacy zginęli w Chorwacji Dwójka polskich turystów zginęła w Chorwacji w wybuchu butli do nurkowania. Jedna osoba zmarła na miejscu, a druga w szpitalu. Rannych jest także troje innych Polaków. Według lokalnych mediów ich stan jest poważny."
źródło :http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 12492.html
A tu więcej informacji o tym wypadku
http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_wyp ... s_2010.htm
-
BiMa
Re: Butle, sprężarki (wysokie ciśnienie) mogą być śmiertelne
najlepiej zamrozić i dopompować... . Dlatego ja wole pompkę bo boje się butli . czytałem to 
-
Starkes
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
-
BiMa
o kurwa/... ma to jebnięcie, niema dziwne że zabije jak jebnie w głowę ...
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Jest coś takiego jak BHP.
Moja jeździ zawsze w kolpaku a trzymam ja poza domem.
Moja jeździ zawsze w kolpaku a trzymam ja poza domem.

Stary pierdziel ale nie alkoholik
- hani
- Sponsor forum

- Arsenał:
Bima a samochodem jeżdzisz?? Na pewno i co nie boisz się ?:) Takie wypadki zdarzają się baaaaardzo rzadko a główną przyczyną jest utrącenie zaworu .
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
W samochodzie jest w skrzynce i nie ma że lata luzem,skrzynka również przypięta.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
ja rozumiem ze w butlach drzemie sila taka ze jak jebnie... tyle ze na swiecie w ciaglym uzyciu sa pewnie miliony butli. Czasem z o wiele bardziej niebezpiecznym czyms niz sprezone powierze. W wielu domach do dzis gotuje sie na gazie z butli, wiele samochodow z insatalacja gazowa ulega wypadkom itd itp. Do nieszczesc dochodzi mimo wszystko duzo zadziej niz podczas krojenia chleba czy innych codziennych czynnosci. Grunt to nie kombinowac, nie przesadzac z nabijaniem oraz ogolnie nie pchac paluchow tam gdzie nie rozumiemy co i dlaczego dziala.
-
Biker
Jak ma coś trafić w głowę to nie ma co się stresować, później może być juz tylko lepiej.BiMa pisze: ma to jebnięcie, niema dziwne że zabije jak jebnie w głowę ...
Gorzej jak zrobi z człowieka kalekę.
A czy ktoś może słyszał żeby taka butla komuś coś zrobiła jeśli użytkuje się ją zgodnie z przeznaczeniem i nie robi dziwnych eksperymentów?
Osobiście to mógłbym ja przechowywać nawet pod łóżkiem, ale nie chcę żony stresować.
Czekam na jakieś potwierdzone informacje że coś takiego walnęło samo z siebie.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Równie niebezpieczną jest spadająca dachówka czy stacja benzynowa.Nie demonizujmy sprawy a użytkujmy zgodnie z przeznaczeniem i w sposób przewidziany dla tych urządzeń,używając przede wszystkim szarych komórek.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
o to to :) po za tym te same butle uzywane sa w przemysle gdzie warunki sa duzo gorsze niz w domu pod lozkiem. Po za tym strazacy w akcjach uzywaja i penwie nie raz nimi w cos uderza, nagrzeja itp. Po za tym to jest tylko 200bar. Czlowiek bardzo dobrze nauczyl sie radzic sobie z duuuuzo wyzszymi cisnieniami i jakos nie slyszy sie zbyt czesto ze cos gdzies rozerwalo. Po za tym... ;) jak ktos ma mala butle paintballowa czy inna niewielka o cisneiniu min 200bar to prosze o info. Chetnie przygarne do projektu.
- borsuk
- Hunter

- Arsenał: JĄDROWY
Nie wiem jak strażacy ale do PCP najczęściej używa się butli 300barrufles pisze:o to to :) Po za tym to jest tylko 200bar.
- rumpel
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Laczek i packa na muchy
W "Pogromcach Mitów" te dwa czubki Adam i Jamie strzelali z karabinów do butli ze sprężonym powietrzem. Nie pamiętam żeby jakąś rozerwało na kawałki, co najwyżej zrobiło dziurkę lub rozpruło . Ale może się mylę 
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
- hani
- Sponsor forum

- Arsenał:
Strażacy też używają butli 300bar do apartów tlenowych,z reguły są to kompozyty z racji wagi. 
-
specbest
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: SIUR BOJOWY
Jakoś nikt nie boi się butli którą ma każdy w domu mianowicie bojlera do grzania wody a jest urządzeniem bardzo potencjalnie niebezpiecznym