tuning CP1 Kandar

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Biker

Re: tuning CP1 Kandar

Post autor: Biker »

W PCP chyba raczej coś takiego nie występuje, co prawda zrobiłem kiedyś taki pomiar na zaoliwionej lufie i wyszły jakieś zawrotne prędkości , ale to raczej tylko przekłamanie chronografu bo znacząco większej przebijalności śrutu nie zauważyłem.
zapek-1974

Post autor: zapek-1974 »

Ja dzisiaj z samego rana dowiedziałem się że kartusz zrobiony u Antosia nie da się zaoksydować :-( szkoda trochę bo miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle. Żeby nie było że się żalę na Antak , Antek tych rur nie produkuje :lol: . W związku z ta sytuacją byłem dzisiaj zmuszony do pomalowania rury kartusza i zatyczki zaworu. Zrobiłem to wszystko tak jak opisał jeden z kolegów w dziale ''czernienie aluminium'' tj. jedna cienka warstwa podkładu epoksydowego, i dwie warstwy lakieru do felg czarny mat. Nie jest to efekt oksydy ale nie ma też tragedii :mrgreen: zresztą oceńcie sami

lepsze fotki zrobię przy świetle dziennym

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mlody
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: proca

Post autor: mlody »

Jak dla mnie ok :-), spróbuje to samo z tłumikiem
Biker

Ładnie , ładnie :-)
Ja u siebie pomalowałem bez podkładu bo mi się nie chciało po niego jechać, pomalowałem samym akrylem i teraz trzeba będzie zrobić to jeszcze raz.
Zapek jaką masz pojemność kartusza ?
zapek-1974

Biker pisze:Zapek jaką masz pojemność kartusza ?
130
zapek-1974

Żeby podnieść trochę napięcie to zdradzę wam że karabinek jest już skończony i czeka na prezentację która będzie prawdopodobnie w środę. Chcę kolegom pokazać go w całej okazałości (dla mnie zajebisty) a brakuje mi montażu do lunety i zaolejowania osady która jest już dopieszczona i czeka na olejek. Karabinek jest mocny jak cholera i do tego mega taktyczny . Kolega Biker zainspirował mnie swoim projektem (dzięki biker) i efekt jest taki że mam karabinek taki którego nie ma nikt , jedyny w swoim rodzaju. :-)--
Biker

A nie mówiłem, że będziesz Waść zadowolony. :-)--
Trochę mały kartusz, ale i tak tej sztuki chyba nie sprzedasz tak szybko ;-)
zapek-1974

No i nadejszła wiekopomna chwila .............
Kandar skończony :-)--
Po kolei , w pierwszej kolejności karabinek trafił do Alchemika w celu osadzenia nowej lufy, oraz zrobienia osłony z tłumikiem. Następnie karabinek poszedł do kolegi Antka coby z Co2 przerobić na powietrze (luht).
Osadę sobie sam zmodernizowałem , żeby móc jakoś zamontować kolbę składaną . Zaolejował ją kolega abram.
kolba w trakcje prac
DSC_0906.JPG
A tak wygląda karabinek w całej okazałości ze złożoną kolbą
DSC_0948.JPG
DSC_0940.JPG
Tak z kolbą rozłożoną
DSC_0947.JPG
DSC_0946.JPG
Na kolejnych dwóch fotka widać jak jest różnica (wizualna) z kolbą w najkrótszym położeniu jak i najdłuższym
DSC_0944.JPG
DSC_0943.JPG
Dorobiłem sobie też do karabinka pas nośny tz. trzypunktowy
DSC_0936.JPG
A tak się prezentuje karabinek ze swoim właścicielem. Na kamizelkę nie zwracajcie uwagi (została mi po misjach) ubrałem ją tylko dla tego, żeby podkreślić taktyczny charakter karabinka :lol:
DSC_0932.JPG
DSC_0929.JPG
Jako że nie mogę dodać do tego postu więcej załączników, to na tym będzie koniec.

Karabinek ze złożona kolba mierzy sobie 59 cm. z rozłożoną maksymalnie 88 cm .

Wszystkim którzy przyczynili się do powstania tego karabinka chciałbym serdecznie podziękować . W pierwszej kolejności koledze Antkowi , Antek robota zrobiona fachowo i pięknie , dzięki bardzo.
W drugiej kolejności koledze abram-owi , dzięki.
Alchemikowi nie będe dziękował bo on z tego żyje więc nie ma mu za co dziękować (po prostu wykonał powierzone mu zadanie).

Karabinek na chwile obecną pluje z mocą 39 J (ale będzie więcej :lol: ) tak powtarzalnie jak by był z regulatorem.

Dokładna charakterystykę zrobię mu jak nabędę nowe chrono.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
syntezator
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Post autor: syntezator »

Ile to wszystko całkowicie kosztowało (z dokładnością do 250zł ;-) ) :?:
Pewnie nie więcej niż najtańszy nowy pistolet PCP :?:
zapek-1974

Zapomniałem dopisać , a chciałem.
Z dokładnością co do centa tak jak go widać, to 1100 zł. Może nie jest super tanio ale i tak najtańsze PCP , w końcu jest ubrany (lunetka, szkło, tłumik. pas)
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Zapek, ten karabinek przy Tobie to jak breloczek. :-D
Ile waży to cacko?
zapek-1974

Nie mam takiej wagi coby Ci zważyć teraz od ręki , postaram się jutro zważyć i poinformować szanowne grono.
Awatar użytkownika
galaxy
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Bt 65.cal.30 Bullpup

Post autor: galaxy »

Wygląda jak nówka z fabryki,kawał dobrej roboty :-)Na zdjęciach widać jakby sie odległość między lufą a kartuszem zwiększała przy końcu?
zapek-1974

Nie wiedzieć czemu , kartusz troszkę ucieka na dół , Antoś czemu tak jest :evil:

Już jest poprawione , szczelinka równiutka :lol:
Ostatnio zmieniony 09 października 2015, 19:48 przez zapek-1974, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
piotrfox
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Dużo ołowiu w S1

Post autor: piotrfox »

Nooo całkiem rewelacyjnie przerobione cp1 gratulacje :-D
ODPOWIEDZ