VooDoo czyli zaklinanie skupienia.

Naboje, śruty i wszelkie inne pestki, peletki.

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Stary Hunter
Arsenał: B3, Hatsan 20

VooDoo czyli zaklinanie skupienia.

Postprzez .22 » 18 paź 2014, o 20:29

Pozwolę sobie popełnić wątek dla tych którzy za cel postawili sobie wycinanie jednej dziurki w tarczy, do którego to celu i ja dążę uparcie.

Wymienię wszystko co znam, a co ma wpływ na skupienie bądź jego brak. No to po kolei:

1. Optyka - im cieńszy krzyż tym lepiej. U mnie niestety krzyż jest dosyć gruby i potrafi zasłonić dychę. Co oczywiście przekłada się na wyniki, szczególnie przy odległościach rzędu 60metrów +.
Powiększenie - fajnie jeśli jest zoom ale za duże powiększenie też nie jest dobre, bo na lunetce widać wszystko, oddech, bicie serca - sprawdzone.
Paralaksa - większy obiektyw to większy błąd paralaksy. Sprawdzone. W planie blenda wg Spirita.
Przekoszenie karabinka - w sumie poziomiczka jest niegłupim pomysłem, jeśli strzel się na nierównym gruncie a horyzont też nie jest płaski, i licho wie czy sprzęt stoi prosto.

2. Śrut. Wiadomo że trzeba ileśtam sprawdzić by samodzielnie dojść do tego który lata najlepiej. U mnie najlepiej lata Baracuda, dowiedziałem się że występuje w kilku nadkalibrach. Do sprawdzenia.
Mycie śrutu - śrut prosto z fabryki zawiera różne syfki, które warto usunąć. Ja najczęściej używam śrutu prosto z pudełka niemniej w planie mycie, na pewno nie zaszkodzi.
Sortowanie wizualne - a czort go wie, nigdy nie stosowałem a może powinienem? Jak oglądać te śruciny, przez lupę? W sumie każda jest inna, skąd mam wiedzieć które nadają się na śmietnik a które polecą?
Smarowanie - nigdy nie stosowałem, ilu smarujących tyle opinii. Zapraszam do dyskusji.
Ważenie - zamierzam sprawdzić, waga w drodze. Nie omieszkam podzielić się rezultatami, a póki co może koledzy coś skrobną od siebie?

3. Wiatrówka - o koronach lufy i regach napisano sporo....U siebie zmiękczyłem spust bo był tak twardy że naciskanie go powodowało zmianę punktu celowania. :-P

Coś pominąłem, ktoś coś doda? :-D
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P

Sponsor forum
Arsenał:

Re: VooDoo czyli zaklinanie skupienia.

Postprzez Beorn » 18 paź 2014, o 21:56

Mi ważenie i mierzenie przeszło po 5 paczkach.Jak poświęcisz od 2 do 3 godzin na paczkę a wystrzelenie paczki w moim przypadku 1,5h to wolę strzelać i nie ślęczeć z suwmiarką i nad wagą.
W sumie samo ważenie nie wiele mi dało.Trzeba je jeszcze zgrać z kalibrem.
Semi-auto Full auto fan

zapek-1974

Postprzez zapek-1974 » 18 paź 2014, o 22:01

koledzy ten temat to nie na tym forum ;-) do papieru strzelają na jwełebie :evil: i latają do tarczy z suwmiarka :mrgreen:

Stary Hunter
Arsenał: B3, Hatsan 20

Postprzez .22 » 19 paź 2014, o 20:46

Ja strzelam do papieru :mrgreen: tylko dystans trochę większy... ;-)
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 13 kwi 2021, o 20:09

Dziś posortowałem śrut jsb heavy 1,17g na ten ze śmieciami ołowianymi w kielichu i na ten bez śmieci. Jak tylko pogoda pozwoli to przetestuje i zobaczymy czy resztki ołowiu w kielichu mają jakieś znaczenie w skupieniu. Okazało się że połowa śrutu ma różne zanieczyszczenia poprodukcyjne w kielichu.

Temat stary, ale nie będę zakładał nowego, bo i po co.

Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Postprzez f@za » 13 kwi 2021, o 20:18

No to kupiłeś Turecką podróbę jsb. Powiem wiecej, Chińską podróbę Tureckiej podróby :shock:... A na serio, to owszem, często w JSB trafiają się "gnieciuchy", (skienki pogięte), ale jeszcze nigdy nie trafiłem na resztki poprodukcyjne. Owszem w Apollo to była norma, przed załadowaniem śruta trzeba było igłą resztki wydłubać, a JSB nigdy mi się nie przytrafiło 8-)
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.

VIP
Arsenał: N₂+O₂+Ar

Postprzez zbi_air » 13 kwi 2021, o 20:43

Tez nigdy nie spotkalem sie ze srutem jsb z resztkami po-produkcyjnymi. A wystrzelalo sie przez te lata dziesiatki (setki?) pudelek.
Zdarzalo sie, ze trafilo sie pudelko, co swoje przeszlo w podrozy do miejsca swego doczesnego przeznaczenia a w nim sruty w niewyprasowanych sukienkach. Szczegolnie trzeba delikatnie traktowac .177 0.670 bo maja dluzsze kiecki za kolana a ze to .177 czyli waga lekka to i cienko materialo na kieckach.
Ale nie przypominam sobie by mi sie trafily sruty jsb z wadami opisanymi przez Spirita.

Sponsor forum
Arsenał: Wędka muchowa,Spining i scyzoryk.

Postprzez Robdemolka » 13 kwi 2021, o 20:52

Spirit napisał(a):Dziś posortowałem śrut jsb heavy 1,17g na ten ze śmieciami ołowianymi w kielichu i na ten bez śmieci. Jak tylko pogoda pozwoli to przetestuje i zobaczymy czy resztki ołowiu w kielichu mają jakieś znaczenie w skupieniu. Okazało się że połowa śrutu ma różne zanieczyszczenia poprodukcyjne w kielichu.

Temat stary, ale nie będę zakładał nowego, bo i po co.

Kuwa chyba mnie zmotywowałeś, też zrobię przegląd i zaproszę, kumpla na strzelanie, dla niego odpad :-) zdam relację, jak postrzelamy w sprzyjającym czasie :-D

Stary Pierdziel

Postprzez f@za » 13 kwi 2021, o 21:10

Ziomal, tyle lat "w branży", i jeszcze sie nie nauczyłeś :shock:. Śrut segregujemy na dwie grupy, dla siebie i dla gości... :-D

Sponsor forum
Arsenał: Wędka muchowa,Spining i scyzoryk.

Postprzez Robdemolka » 13 kwi 2021, o 21:46

f@za napisał(a):Ziomal, tyle lat "w branży", i jeszcze sie nie nauczyłeś :shock:. Śrut segregujemy na dwie grupy, dla siebie i dla gości... :-D

:mrgreen: :-)-- :-)-- :-)--

Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Postprzez arkadyjczyk » 13 kwi 2021, o 21:54

f@za napisał(a): Śrut segregujemy na dwie grupy, dla siebie i dla gości...

Zawsze powtarzam że odpadki w puszkach też się przydają. Na grillka ze szwagrami :-D
Obrazek

Stary Pierdziel

Postprzez f@za » 13 kwi 2021, o 21:58

"I co szwagier, nie pierdol mi teraz żeś we wojsku snajperem był..." :mrgreen:

Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Postprzez arkadyjczyk » 13 kwi 2021, o 22:02

Dokładnie :-D

Szwagry twierdzili że strzelanie jest proste skoro ja ze stojącej pykam w spinnerki... A potem oni w wiadro z leżącej tylko co jakiś czas :-D
Obrazek

Sponsor forum
Arsenał: Laserowa dzida

Postprzez Hordish » 13 kwi 2021, o 22:08

A złota łopata dla Spirita to gdzie? :lol:

Też nie widziałem jeszcze śmieci w JSB, a segreguję śruty tylko przed strzelaniem przez chrono (wagowo).

Stary Pierdziel

Postprzez f@za » 13 kwi 2021, o 23:57

Hordish napisał(a):A złota łopata dla Spirita to gdzie?

Czytaj kocie... :-P :mrgreen:. Sorry powinno być "czytaj Hordish", tym kociakiem z awatara się zasugerowałem ;-) :-D
Spirit napisał(a):Temat stary, ale nie będę zakładał nowego, bo i po co.

No bo i po co ? :roll:
Też może się w końcu dowiem jakie czary trzeba odprawić nad jsb .25 żeby latało w lufie 600mm :roll:

Następna strona

Powrót do Amunicja