Waga do śrutu.
Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- .22
-
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Waga do śrutu.
Polecicie jakąś?
Byle nie aptekarską za sześć stów.
Z dokładnością 0,01 grama. Nie ma znaczenia czy będzie zawyżać czy zaniżać byle wyniki były powtarzalne.
I fajnie by sie w tej stówce zmieściła. Jakieś sprawdzone propozycje?
Edit. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/super-precyzyja-waga-jubilerska-20g-0-001g-gwar-fv-i4611514780.html co prawda w stówce się nie mieści ale wygląda obiecująco - ktoś się wypowie?
Byle nie aptekarską za sześć stów.

I fajnie by sie w tej stówce zmieściła. Jakieś sprawdzone propozycje?
Edit. Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/super-precyzyja-waga-jubilerska-20g-0-001g-gwar-fv-i4611514780.html co prawda w stówce się nie mieści ale wygląda obiecująco - ktoś się wypowie?
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- Antonio
-
- Arsenał:
Re: Waga do śrutu.
Jak dobrze trafisz to za 20 złotych masz taką co 0,01 pokazuje i do tego powtarzalnie.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Antonio
-
- Arsenał:
Ja mam takąWAGA JUBILERSKA ELEKTRONICZNA WAGI 100g/0.01gWa-wa
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4610823015
Jeżeli szukasz dokładniejszej to wpisz sobie 'waga 0001'
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4610823015
Jeżeli szukasz dokładniejszej to wpisz sobie 'waga 0001'

- Antonio
-
- Arsenał:
Jest i w sumie nie trzeba nawet w to samo miejsce odkładać.
Tyle że w tym zakresie dużych różnic nie ma na jsb ale za to na barakudzie 635 różnice są spore.
Tyle że w tym zakresie dużych różnic nie ma na jsb ale za to na barakudzie 635 różnice są spore.

- Rafał
-
- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Ja używam chinki za 9 zł też do 0.01g (dokładność praktyczna to tak na prawdę około 0.02) tylko że musi mieć idealnie poziomą powierzchnię i trzeba kłaść w to samo miejsce ale jak na tą cenę to i tak jest dobrze, używana kilkaset razy na razie powtarzalna
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Mam chinkę 0,01g za 10 pln, ale dokładność rzeczywista to ok. 0,06g i więcej, więc tylko duże różnice wyłapie. Do tego waga zależna od miejsca postawienia śrutu na płytce
Najtańszych nie kupuj.

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- .22
-
No właśnie wagę z dokładnością 0,05 już mam, teraz chcę czegoś precyzyjniejszego.

- rumpel
-
- Arsenał: Laczek i packa na muchy
Od ok 2 lat używam tej wagi http://allegro.pl/wyprzedaz-waga-jubile ... 74431.html
Na początku z uporem maniaka ważyłem tysiące śrutów. Dzieliłem je na trzy wielkości bo różnice w wadze były naprawdę spore, nawet JSB odwalał tandetę. W końcu przekonałem się że różnica +- 1 cm na dystansie 50 metrów nie ma dla mnie aż takiego znaczenia żeby godzinami pieprzyć się jak ten Kopciuszek przy przebieraniu śrutu. Bywały większe odskoki ale to już raczej spowodował pogięty kielich lub mój błąd. Ta waga dość dokładnie waży, jednak tak do końca powtarzalna nie jest. Ten sam śrut może mieć trzy różne wagi ale to jest różnica 1-5 tysięcznych grama. Jak na moje potrzeby, może być
Na początku z uporem maniaka ważyłem tysiące śrutów. Dzieliłem je na trzy wielkości bo różnice w wadze były naprawdę spore, nawet JSB odwalał tandetę. W końcu przekonałem się że różnica +- 1 cm na dystansie 50 metrów nie ma dla mnie aż takiego znaczenia żeby godzinami pieprzyć się jak ten Kopciuszek przy przebieraniu śrutu. Bywały większe odskoki ale to już raczej spowodował pogięty kielich lub mój błąd. Ta waga dość dokładnie waży, jednak tak do końca powtarzalna nie jest. Ten sam śrut może mieć trzy różne wagi ale to jest różnica 1-5 tysięcznych grama. Jak na moje potrzeby, może być

Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Aż taka dokładność jest chyba tylko potrzebna gdy mamy parcie na wynik i skupienie.Odskoki powstają moim zdaniem w większości przypadków z niezamierzonych błędów strzelca oraz czasami z deformacji pocisku.Trochę się zdrzazniłem i policzyłem dla 1,175g i 1.18g i dla 200m/s wynoszą 23.5J i 23,6j,a dla 280 m/s odpowiednio 46,06 i 46,256J więc jeżeli nam nie zależy na super wynikach są to sprawy pomijalne przy odległościach do 50-60m.Jakktoś chce się dowiedzieć jak to wygląda przy różnicy 0,5J i większych dystansach to może podstawić swoje wartości do Chairguna i zobaczyć na wykresie,a potem zdecydować czy warto się umartwiać bawiąc się w kopciuszka i odprawiając czary nad śrutem.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- bosh6
-
- Arsenał: Crick Tac 45
Moim zdaniem wazenie srutu ma sens jesli chcemy zdjac charakterystyke lub jesli startujemy w sztucznym hft 

- .22
-
Epilog. Waga kupiona, dokładnie taka: http://allegro.pl/waga-jubilerska-precyzyjna-20g-0-001g-gwar-f2-i4722013584.html
Z wagą dostajemy odważnik do kalibracji, pincetę (pęsetę jak kto woli), fajny pokrowiec, bateryjki, szalkę. I oczywiście instrukcję po polsku. Wszystko fajnie zapakowane.
Co mnie zaskoczyło to powtarzalność pomiarów, odchyłki pokazują się dopiero na trzecim miejscu po przecinku. A o to nam chodziło.
Jakby kto szukał taniej wagi to ta jest już sprawdzona przeze mnie.
Z wagą dostajemy odważnik do kalibracji, pincetę (pęsetę jak kto woli), fajny pokrowiec, bateryjki, szalkę. I oczywiście instrukcję po polsku. Wszystko fajnie zapakowane.
Co mnie zaskoczyło to powtarzalność pomiarów, odchyłki pokazują się dopiero na trzecim miejscu po przecinku. A o to nam chodziło.
Jakby kto szukał taniej wagi to ta jest już sprawdzona przeze mnie.

- jakiii
-
- Arsenał:
Zaszalałeś
, 0,01g wystarczy.

- pensetęMarcin76 napisał(a): pincetę (pęsetę jak kto woli)
• Strona 1 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
-