Witam.Skąd wziąć moc?

Dyskusje w szerokim spektrum znaczenia słowa strzelectwo - czyli opływowa Syrenka, pakowny "maluch" i pancerny Trabant...
... innymi słowy jak wypukałem skupienie 5 gr ze Slavii na 1500 m ...

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Administrator
Arsenał:

Re: Witam.Skąd wziąć moc?

Postprzez Antonio » 23 wrz 2015, o 16:37

A ja napiszę wam na poprawę humoru.
'Niech moc będzie z wami' :-D
Ta wiatrówka naprawdę nie nadaje się do zwiększania itp.
Jeżeli dasz mocniejsza sprężyne to spust zrobi się twardy jak beton.
Materiały i wykonanie jest liche więc szkoda ryzykować zdrowia.
Jeżeli chcesz coś mocniejszego to raczej pomyśl o czymś innym a to zostaw na zabawy przy grilu.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Postprzez Rafał » 23 wrz 2015, o 19:25

Popieram, bawiłem się taką przez dłuższy czas. Po podkręceniu sprężyny spust był pancerny jak go trochę podszlifowałem to zaraz się wytarł i sama strzelała. Dorabiałem nowy mechanizmy ale to nie pomogło na dłużej. Robiłem nawet nowy lżejszy tłok z nową szczelniejszą uszczelką, prowadnicę sprężyny itd. Po tych całych zabiegach od uderzenia tłoka o ściankę cylindra karabinek postawiony na ziemi podskakiwał jakieś 5-7cm. Celność to była loteria ale miękką deseczkę ponad 1cm grubości przebijało :mrgreen:
Teraz z kumplem będziemy dawać gazową sprężynę z amortyzatora do podobnej ale tylko po to aby jako tako do szczurów dało się strzelać 9-g-=6

Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Postprzez kamrzy000 » 23 wrz 2015, o 20:48

Rafał napisał(a):Teraz z kumplem będziemy dawać gazową sprężynę z amortyzatora do podobnej ale tylko po to aby jako tako do szczurów dało się strzelać 9-g-=6

Uważaj, żeby osady ze sklejki nie rozpieprzyło :D
~Volenti non fit iniuria~

BiMa

Postprzez BiMa » 23 wrz 2015, o 21:53

tak najlepiej tuning 10 stopnia ! napisz do gościa "jokerdrek" on wie jak tuningować wiatrówki :-D...

jokerdrek napisał(a):Moim zdaniem jeśli chcesz strzelać do 150 metrów bez opadu to polecam 5.5 i tuning IV lub V stopnia w MBT. Jeśli zależy Ci na rażeniu celu to oczywiście im większy kaliber to to osiągniesz ale musisz wiedzieć ze BT65 z lufa 9 mm będzie strzelał na 25-30 % swojej wydajności (na tuningowej iglicy), wygląda to tak jakbyś z procy wystrzelił śrut którego będziesz widział jak leci ale bez dwóch zdań jak zahaczy o cel to na pewno siniaka nabije bo niema co gadać o zranieniu. Jak ustrzelisz nim szczura to połamiesz mu wewnątrz kości/czaszkę a skóry nie przebijesz na 15 metrach.
Ostatnio edytowano 23 wrz 2015, o 22:03 przez BiMa, łącznie edytowano 1 raz

Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Postprzez Rafał » 23 wrz 2015, o 22:02

http://www.sadistic.pl/proch-wiatrowka- ... 370895.htm
Można i tak :-P

Tą sprężynę dajemy po to aby można było wyregulować pod optimum moc/celność na szczury, chociaż na pewno sprawdzę co z tego można uzyskać :mrgreen:

Tropiciel
Arsenał: - Hatsan Striker Edge 4,5
- Dan Wesson 4,46 8" black
- Walther Lever Action 4,5
- Weihrauch HW50S + Hawke Vantage 4-12X40 AO

Postprzez sleyser1224 » 24 wrz 2015, o 00:48

Tytanowa sprężyna długości 1m, parę gram prochu czarnego do komory,do tego pół litra oleju by był dobry diesel i cel osiągnięty ;-) Energia 10000 J, brak opadu na 2 km, zasięg efektowny 10 km :-D
Aha, zapomniałbym: oczywiście tuning X stopnia MBT. Bez tego się nie obejdzie :mrgreen:

BiMa

Postprzez BiMa » 24 wrz 2015, o 10:25

Stary... Tylko BMT x stopnia, moim zdaniem inaczej to niema co się bawić w tuning ;-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 25 wrz 2015, o 11:36

Spirit napisał(a):Gdyby to było 5,5 to można by coś wymyślić typu "trochę oleju w kielich" lub jakiś ślepak na doładowanie. Ale 4,5? nie mam pomysłu.

Krótko i na temat a co najważniejsze rzeczowo i kulturalnie :-D
Trzeba starać się wierzyć,że to Nasze Forum nigdy nie upodobni się do iwebu :mrgreen:
Kolego Andrzeju ale za jedno to bym Cię zjebał bo nie chodzi o "moc" ale o "energie" :oops: :evil:

Administrator
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 25 wrz 2015, o 13:40

Zależy do czego ,,moc" się odnosi,a rozumiem że do ,,karabinu ;-) ".Jeżeli karabinek nie będzie posiadał MOCY to pocisk do niego włożony za h.. nie uzyska nawet tyci energii,no chyba że nim rzucisz (karabinkiem z pociskiem w lufie).Kolega wyraźnie pyta "skąd wziąć moc".
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 25 wrz 2015, o 13:41

Właśnie, karabinek ma moc a pocisk energię.

Sponsor forum
Arsenał: proca

Postprzez mlody » 25 wrz 2015, o 13:43

"niech moc będzie z tobą" nabiera nowego znaczenia :-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 25 wrz 2015, o 14:50

;-) ;-) ;-) :idea: :shock: 8-) :roll:

Administrator

Postprzez Neo » 25 wrz 2015, o 15:30

:shock: Mogę się zgodzić że podstawowe podstawowe prawa fizyki są szokiem zwłaszcza gdy za bardzo się wierzy słowu pisanemu na beżowym,gdzie swoje kanony co do mocy i energii już też zweryfikowano.

Hunter
Arsenał:

Postprzez Fanatyk » 25 wrz 2015, o 16:33

Moja sugestia jest taka sama jak czarnego kota czyli szanownego moda :-P
A wracając jeszcze do mocy i energi to międży nimi jest mniej więcej taki związek jak międży prędkością a odległością i tu raczej nikt zamiennych określeń nie stosuję,ale co ja tam wiem :mrgreen:
Swoją drogą idąc takim tokiem rozumowania zaszlibyśmy w ślepy zaułek bo któś kupując sprzęt kierowałby się "mocą karabinka" a nie "energią wystrzeliwanego pocisku" dobre co :?: :-/ ;-) :mrgreen: :lol:
Logiczne myślenie to podstawa zawsze staram się tym kierować :-D

Administrator

Postprzez Neo » 25 wrz 2015, o 18:02

Pierwsze po przeczytaniu nagłówka pomyślałem o tuningu entego stopnia z dopałem w kielichu opluwając monitor,i potraktowałem kolegę niechcący jak traktuje beżowe,niniejszym PRZEPRASZAM.
Wracając do tematu ogólnie stwierdzić można "z gówna bata nie ukręcisz",lecz może to być baza do zdobycia wiedzy o budowie bo jak coś spieprzysz to nie zaboli bardzo ,a na pewno mniej gdybyś skopał np.TX-a. Poznasz zależności mocy sprężyny na wierzganie karabinka i z tym związanej celności.Nie kupuj podwójnej sprężyny z alegro bo to szit,jeżeli chcesz zmienić sprężynę to bierz od Rusznik 2005,ma też uszczelki tłoka.Możesz zrobić polerkę portu ładowania,komory sprężania,elementów spustu jak i korony lub nową koronę (w przypadku siewnika).Jak już przejdziesz ten etap i nadal będzie siało to można się jeszcze pokusić o skrócenie lufy (trzeba eksperymentalnie ciąć by nie przedobrzyć) i nikt Ci nie powie że tyle a tyle centymetrów to będzie optymalnie.
Przyjemnej zabawy.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kretyn Korner