Z wiatrówką na dzika...
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
- carver
-
- Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1
- mleki
-
- Arsenał: Vulcan mk1 .25
BSA R10 .22
Re: Z wiatrówką na dzika...
Czarnowidz napisał(a):mleki napisał(a):betekiem na oryginalnej iglicy można chyba sarence humanitarnie życie odebrać?
Nie masz na to żadnych szans.
Nie podejdziesz sarny tak blisko by trafić w jej KZ na głowie a strzelanie na komorę wymaga kalibrów i energii niewiatrówkowych.
Loaded napisał(a):No i pełen szacunek mleki za taką postawę. Co do dzika i wiatrówki, mogę powiedzieć tyle, że ubicie gada jest możliwe. I nie potrzeba 150 J dla 60cio kilogramowego zasrańca. A rozważania na temat 150 J w 2 gramach to są bajki, bo spróbuj w tych warunkach w coś trafić, jak gwint Ci się zrywa i tyle
Robiąc kiedyś tam onegdajś w odległych czasach zdjecia to podchodziłem do zwierzy nieraz na odlełość 25-30m , głównie saren , dziczki nawet na kilka metrów ale to tylko z zaskoczenia \; mojego i ich

- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Z zaskoczenia to sarny na 2-3 metry z krzaków przede mną wychodziły w wysokiej trawie jak stałem nieruchomo.
Dziki wieczorem na kukurydze i na spady jabłek przychodziły. Za ogrodzeniem kilka metrów ode mnie ale ciemno było. Teraz kukurydzy nie ma w pobliżu i działki nie orzą już tak.
Dziki wieczorem na kukurydze i na spady jabłek przychodziły. Za ogrodzeniem kilka metrów ode mnie ale ciemno było. Teraz kukurydzy nie ma w pobliżu i działki nie orzą już tak.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
To chyba ten filmik który wrzucił Carver. Jak widać to żaden dzik tylko prosiak. No i strzał nie był czysty co też widać. Prosiak padł ale nie zdechł od razu i jeszcze długo podskakiwał ranny. Sprytny montaż filmu szybko zakończył tą scenę.
Jest tu gdzieś na forum test na świńskich czaszkach jaki zrobiłem i w nim HW90 kal.5,5 podpompowany na maksa nie był w stanie przebić czaszki świni.
Jest tu gdzieś na forum test na świńskich czaszkach jaki zrobiłem i w nim HW90 kal.5,5 podpompowany na maksa nie był w stanie przebić czaszki świni.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- Beorn
- Arsenał:
Pewnie miałeś czaszkę tucznika ok 90kg.Na filmach dziki małe góra 40kg większy.
Semi-auto Full auto fan
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Ten pierwszy to ok. 25kg,ten drugi więcej nawet pod 60-70 ale kaliber już słuszniejszy .303.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- luneta
- Arsenał:
panowie rumun zapewne nie miał pojęcia o czym mówił po prostu chciał sprzedać wiatrówką i basta. a jeśli chodzi o energię to podam wam przykład. jedne z najmocniejszych wiatrówek na świecie mają energię ok 90 j i więcej, kbks ma 90 j na 100 m zależ od amonicji a na dzika używa się np. dubeltówka ( breneka ) przekracza 1000 j na 100 m jest to chyba najsłabsza kula na dzika.a rumuna miała jak znam życie kiepskie 17 j. pozdrawiam
- kogut01
- Arsenał: coś tam się znajdzie
Na dzika najlepsza jest "chyba płyta chodnikowa lub jakiś kawał umywalki,słabo widać"
2.45min filmiku

- carver
-
- Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1
No ale pierwszym strzałem tylko go wkurwił
Jak strzele niedługo dzika to zrobię Wam test na jego łbie z przebijalnością z wiatrówki. 

- Antonio
-
- Arsenał:
W Polsce pewnie za zniszczenia nikt by nie odpowiedział bo nie ustalono by właściciela zwierzęcia.
Ale kierowcę ukarano by za kłosownictwo samochodem
Ale kierowcę ukarano by za kłosownictwo samochodem

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- filip z konopi
-
- Arsenał: Leshiy 1-5,5
ja z tego strzelalem w kal 6.35 i ma naprawde wygar jak na sprezyne
moze rumunowi o takiego lamanca chodzilo?
Przypominam o prawidłowym wklejaniu filmów, ten poprawiłem Lykanos: jak-wstawic-film-z-youtube-na-forum-t2672.html
Milczenie jest srebrem
- Spirit
-
- Arsenał:
carver napisał(a):Jak strzele niedługo dzika to zrobię Wam test na jego łbie z przebijalnością z wiatrówki.
Przydało by się, ukróciło by to wszelkie spekulacje.
- Antonio
-
- Arsenał:
Spekulacjom nigdy nie będzie końca.
Zawsze będzie jakiś nowy śrut, zawsze może być 5J więcej i zawsze może być strzał w inną cześć.
Zawsze będzie jakiś nowy śrut, zawsze może być 5J więcej i zawsze może być strzał w inną cześć.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- desperados-tequila
-
- Arsenał:
strzelac do dzika poniej .30 to ja bym nie probował no chyba ze z drzewa..
jak dzisiaj pamietam jak wracajac z 8 lat temu z sylwestra widziałem najwieksza swinie w zyciu
jechałem golfem a dzik wygladał jak wiekszy od samochodu...
pewnie to tylko kac ale wrazenie pozostało
a najciekawsze było to ze przechodził przez droge majestaatycznie i powoli... jakbysmy mieli pecha i jechali szybciej to pewnie bym tego nie pisal
jak dzisiaj pamietam jak wracajac z 8 lat temu z sylwestra widziałem najwieksza swinie w zyciu
jechałem golfem a dzik wygladał jak wiekszy od samochodu...
pewnie to tylko kac ale wrazenie pozostało
a najciekawsze było to ze przechodził przez droge majestaatycznie i powoli... jakbysmy mieli pecha i jechali szybciej to pewnie bym tego nie pisal
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
<wracajac z 8 lat temu z sylwestra> To się nie dziwię.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
• Strona 3 z 4 • 1, 2, 3, 4
-