Z wiatrówką na dzika...

Dyskusje w szerokim spektrum znaczenia słowa strzelectwo - czyli opływowa Syrenka, pakowny "maluch" i pancerny Trabant...
... innymi słowy jak wypukałem skupienie 5 gr ze Slavii na 1500 m ...
Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1

Re: Z wiatrówką na dzika...

Postprzez carver » 29 lip 2014, o 19:06

Sponsor forum
Arsenał: Vulcan mk1 .25
BSA R10 .22

Postprzez mleki » 29 lip 2014, o 20:41

Czarnowidz napisał(a):
mleki napisał(a):betekiem na oryginalnej iglicy można chyba sarence humanitarnie życie odebrać?

Nie masz na to żadnych szans.
Nie podejdziesz sarny tak blisko by trafić w jej KZ na głowie a strzelanie na komorę wymaga kalibrów i energii niewiatrówkowych.
Loaded napisał(a):No i pełen szacunek mleki za taką postawę. Co do dzika i wiatrówki, mogę powiedzieć tyle, że ubicie gada jest możliwe. I nie potrzeba 150 J dla 60cio kilogramowego zasrańca. A rozważania na temat 150 J w 2 gramach to są bajki, bo spróbuj w tych warunkach w coś trafić, jak gwint Ci się zrywa i tyle :-)

Robiąc kiedyś tam onegdajś w odległych czasach zdjecia to podchodziłem do zwierzy nieraz na odlełość 25-30m , głównie saren , dziczki nawet na kilka metrów ale to tylko z zaskoczenia \; mojego i ich :-P

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 29 lip 2014, o 22:20

Z zaskoczenia to sarny na 2-3 metry z krzaków przede mną wychodziły w wysokiej trawie jak stałem nieruchomo.
Dziki wieczorem na kukurydze i na spady jabłek przychodziły. Za ogrodzeniem kilka metrów ode mnie ale ciemno było. Teraz kukurydzy nie ma w pobliżu i działki nie orzą już tak.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 29 lip 2014, o 23:06

To chyba ten filmik który wrzucił Carver. Jak widać to żaden dzik tylko prosiak. No i strzał nie był czysty co też widać. Prosiak padł ale nie zdechł od razu i jeszcze długo podskakiwał ranny. Sprytny montaż filmu szybko zakończył tą scenę.

Jest tu gdzieś na forum test na świńskich czaszkach jaki zrobiłem i w nim HW90 kal.5,5 podpompowany na maksa nie był w stanie przebić czaszki świni.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 30 lip 2014, o 00:06

Pewnie miałeś czaszkę tucznika ok 90kg.Na filmach dziki małe góra 40kg większy.
Semi-auto Full auto fan

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 30 lip 2014, o 00:19

Ten pierwszy to ok. 25kg,ten drugi więcej nawet pod 60-70 ale kaliber już słuszniejszy .303.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Cichy
Arsenał:

Postprzez luneta » 24 sie 2014, o 00:53

panowie rumun zapewne nie miał pojęcia o czym mówił po prostu chciał sprzedać wiatrówką i basta. a jeśli chodzi o energię to podam wam przykład. jedne z najmocniejszych wiatrówek na świecie mają energię ok 90 j i więcej, kbks ma 90 j na 100 m zależ od amonicji a na dzika używa się np. dubeltówka ( breneka ) przekracza 1000 j na 100 m jest to chyba najsłabsza kula na dzika.a rumuna miała jak znam życie kiepskie 17 j. pozdrawiam

Sponsor forum
Arsenał: coś tam się znajdzie

Postprzez kogut01 » 24 sie 2014, o 07:14

Na dzika najlepsza jest "chyba płyta chodnikowa lub jakiś kawał umywalki,słabo widać" :mrgreen: 2.45min filmiku :lol:

Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1

Postprzez carver » 24 sie 2014, o 09:39

No ale pierwszym strzałem tylko go wkurwił :-) Jak strzele niedługo dzika to zrobię Wam test na jego łbie z przebijalnością z wiatrówki. :-)

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 24 sie 2014, o 11:19

W Polsce pewnie za zniszczenia nikt by nie odpowiedział bo nie ustalono by właściciela zwierzęcia.
Ale kierowcę ukarano by za kłosownictwo samochodem ;-)
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Hunter
Arsenał: Leshiy 1-5,5

Postprzez filip z konopi » 24 sie 2014, o 11:33

ja z tego strzelalem w kal 6.35 i ma naprawde wygar jak na sprezyne
moze rumunowi o takiego lamanca chodzilo?

Przypominam o prawidłowym wklejaniu filmów, ten poprawiłem Lykanos: jak-wstawic-film-z-youtube-na-forum-t2672.html
Milczenie jest srebrem

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 24 sie 2014, o 18:55

carver napisał(a):Jak strzele niedługo dzika to zrobię Wam test na jego łbie z przebijalnością z wiatrówki. :-)

Przydało by się, ukróciło by to wszelkie spekulacje.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 24 sie 2014, o 20:01

Spekulacjom nigdy nie będzie końca.
Zawsze będzie jakiś nowy śrut, zawsze może być 5J więcej i zawsze może być strzał w inną cześć.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Świerzak
Arsenał:

Postprzez desperados-tequila » 3 lis 2014, o 03:10

strzelac do dzika poniej .30 to ja bym nie probował no chyba ze z drzewa..

jak dzisiaj pamietam jak wracajac z 8 lat temu z sylwestra widziałem najwieksza swinie w zyciu
jechałem golfem a dzik wygladał jak wiekszy od samochodu...
pewnie to tylko kac ale wrazenie pozostało
a najciekawsze było to ze przechodził przez droge majestaatycznie i powoli... jakbysmy mieli pecha i jechali szybciej to pewnie bym tego nie pisal

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 3 lis 2014, o 13:34

<wracajac z 8 lat temu z sylwestra> To się nie dziwię.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kretyn Korner