Zbijak bezwładnościowy
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 1 z 1
- JanCyr
- Arsenał:
Zbijak bezwładnościowy
Witam!
Zrobiłem taki prototyp
co uzyskałem to za chwilę.
Sprzęt BSA Hornet 5,5, kartusz 120m3, po włożeniu regulatora i portu ładowania zostało około 84 cm3.
Regulator 135bar, lufa 37cm, Vo 260m/s i tylko 10 strzałów.
Wymiana lufy na L-W 605mm, z czokiem Vo 280m/s.
Dolożenie garnka około 20cm3, transferport zmiejszony do 3,5mm około 14 strzałów, V0 275m/s i huk jak z kałacha.
Po zamontowaniu nowego zbijaka i zmiejszeniu na regu do110bar, mam teraz V0 265m/s, 25 powtarzalnych strzałów i najważniejsze tak wyciszyło strzał, że nie potrzebny tłumik. Może ktoś skorzysta.
Zrobiłem taki prototyp
co uzyskałem to za chwilę.
Sprzęt BSA Hornet 5,5, kartusz 120m3, po włożeniu regulatora i portu ładowania zostało około 84 cm3.
Regulator 135bar, lufa 37cm, Vo 260m/s i tylko 10 strzałów.
Wymiana lufy na L-W 605mm, z czokiem Vo 280m/s.
Dolożenie garnka około 20cm3, transferport zmiejszony do 3,5mm około 14 strzałów, V0 275m/s i huk jak z kałacha.
Po zamontowaniu nowego zbijaka i zmiejszeniu na regu do110bar, mam teraz V0 265m/s, 25 powtarzalnych strzałów i najważniejsze tak wyciszyło strzał, że nie potrzebny tłumik. Może ktoś skorzysta.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Re: Zbijak bezwładnościowy
Ale jak ten zbijak bezwłasnościowy działa (to znaczy w czym jest lepszy od konwencjonalnego zbijaka
)

- daras
-
- Arsenał:
Tym lepszy że po uderzeniu w zawór już nie wraca i nie otwiera go ponownie.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Jak 25 strzałów z 84 cm3 przy ok. 265m/s to nieźle, dłuższa lufa też pomogła.
Nie rozumiem po co garnek i reg jednocześnie, dodatkowe wyrównywanie przepływu powietrza ?
Ile miejsca zajmuje garnek ?
JanCyr napisał(a):Dolożenie garnka około 20cm3, transferport zmiejszony do 3,5mm około 14 strzałów, V0 275m/s i huk jak z kałacha.
Po zamontowaniu nowego zbijaka i zmiejszeniu na regu do110bar, mam teraz V0 265m/s, 25 powtarzalnych strzałów
Nie rozumiem po co garnek i reg jednocześnie, dodatkowe wyrównywanie przepływu powietrza ?
Ile miejsca zajmuje garnek ?
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- jakiii
-
- Arsenał:
lykanos napisał(a):Jak 25 strzałów z 84 cm3 przy ok. 265m/s to nieźle
Nawet w pistolu można zmieścić.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Tylko czy w pistolu z 84cm3 będzie ok 25 równych ? przy lufie też krótszej od 600mm LW
I kwestia czy 265m/s na RS 0,87g (30 J) czy na Heavy 1,175g (ok. 41 J)

I kwestia czy 265m/s na RS 0,87g (30 J) czy na Heavy 1,175g (ok. 41 J)

Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- jakiii
-
- Arsenał:
Poczekamy, przeczytamy 

- JanCyr
- Arsenał:
Wieczorem, po pracy mam czas na odp.
Srut JSB robiony dla firmy Air Arms przez Czechów, diabolo field 1,037.
Od pomysłu do realizacji minęło troche czasu, najpierw robiłem wszystko, żeby wyciągnąć jak najwięcej strzałów.
Garnek ( może żle nazwałem, między reg. a zaworem strzałowym) zwiększyłem pojemność żeby utrzymać wysokie ciśnienie, które według
mojego rozumowania miało szybciej zamknąć zawór.
Jest to przedłużenie kartusza, tuleja o średnicy kartusza, wkręcona miedzy kartusz a tę ustrojstwo gdzie siedzi zaworek.
Jest to prototyp który ma kilka dni, I jeszcze nie wszystko sprawdzone.
Srut JSB robiony dla firmy Air Arms przez Czechów, diabolo field 1,037.
Od pomysłu do realizacji minęło troche czasu, najpierw robiłem wszystko, żeby wyciągnąć jak najwięcej strzałów.
Garnek ( może żle nazwałem, między reg. a zaworem strzałowym) zwiększyłem pojemność żeby utrzymać wysokie ciśnienie, które według
mojego rozumowania miało szybciej zamknąć zawór.
Jest to przedłużenie kartusza, tuleja o średnicy kartusza, wkręcona miedzy kartusz a tę ustrojstwo gdzie siedzi zaworek.
Jest to prototyp który ma kilka dni, I jeszcze nie wszystko sprawdzone.
• Strona 1 z 1