Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio
Posty: 14
• Strona 1 z 1
- .22
-
- Posty: 3712
- Dołączył(a): 3 marca 2014
- Lokalizacja: Kula ziemska.
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
No właśnie, dostałem od wujka kopoty maści rozmaitej, czyli z różnych owoców, w celu przerobienia ich na %%%. Kompoty domowe, rzecz jasna na cukrze.
Nie mam jednak bladego pojęcia jak ugryżć ten temat żeby było profesjonalnie.
A może po prostu wrzucić do fermentatora, dolać wody, wsypać drożdży i niech się dzieje co chce? Kurczę w takim nastawie to nawet bailingu nie da się (chyba?) określić.
Ktoś coś podpowie z praktyki?

A może po prostu wrzucić do fermentatora, dolać wody, wsypać drożdży i niech się dzieje co chce? Kurczę w takim nastawie to nawet bailingu nie da się (chyba?) określić.
Ktoś coś podpowie z praktyki?
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- Neo
-
- Posty: 15136
- Dołączył(a): 6 stycznia 2011
- Lokalizacja: Był Poznań
- Arsenał: To co pod ręką
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Wpuszczałem w balon,dodawałem drożdży winnych i po przepracowaniu szło na destylację.W zależności jakie owoce to winiak o różnym smaku.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- Loaded
-
- Posty: 1642
- Dołączył(a): 21 lutego 2011
- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.
- luki
-
- Posty: 3424
- Dołączył(a): 3 kwietnia 2015
- Lokalizacja: Zach-Pom
- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Najlepiej drożdże winne lub turbo drożdże w przypadku tych pierwszych fermentacja ok 2tyg tych drugich 24 godziny i gotowe do destylacji



- Neo
-
- Posty: 15136
- Dołączył(a): 6 stycznia 2011
- Lokalizacja: Był Poznań
- Arsenał: To co pod ręką
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Jak chcesz winiak to winne jak spirit to obojętne jakie.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- .22
-
- Posty: 3712
- Dołączył(a): 3 marca 2014
- Lokalizacja: Kula ziemska.
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Zamówiłem turbo, myślałem nad winiakiem ale że kompoty będą z różnych owoców efekt będzie bliżej nieokreślony i trudno powiedzieć, czy dobry.
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- gargamel
-
- Posty: 26
- Dołączył(a): 12 listopada 2014
- Arsenał:
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Ja mam doświadczenie tylko z drożdżami winnymi, i mogę napisać że te nie lubią startować przy zbyt dużej ilości cukru w nastawie. (Drożdże może zatrzymać zbyt duże stężenie alkoholu, lub zbyt duża ilość cukru)
Wiadomo że kompoty potrafią być przesłodzono dlatego podstawa to cukromierz.
Jeśli takowego jeszcze nie posiadamy osobiście najpierw poczekał bym aż drożdże przerobią cukier z kompotu a dopiero później dodawał kolejną partię cukru wymieszaną z wodą.
Wiadomo że kompoty potrafią być przesłodzono dlatego podstawa to cukromierz.
Jeśli takowego jeszcze nie posiadamy osobiście najpierw poczekał bym aż drożdże przerobią cukier z kompotu a dopiero później dodawał kolejną partię cukru wymieszaną z wodą.
- Antonio
-
- Posty: 5617
- Dołączył(a): 28 maja 2011
- Arsenał:
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Droższe zamojskie lepiej radzą sobie z wysoką cukrzycą niż jakieś super chruper z spirytferm.
Podstawa to nastawić matkę.
Podstawa to nastawić matkę.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- .22
-
- Posty: 3712
- Dołączył(a): 3 marca 2014
- Lokalizacja: Kula ziemska.
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Na razie mam zapas trożdży Coobra, sprawdzają się. A nastaw zrobię tak, że postaram się to mocno rozcieńczyć wodą by drożdże dały rady. Bedę robił na pałę. 

EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- luki
-
- Posty: 3424
- Dołączył(a): 3 kwietnia 2015
- Lokalizacja: Zach-Pom
- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Czekany na opinię i sprawozdanie 

- filip z konopi
-
- Posty: 1943
- Dołączył(a): 25 lutego 2014
- Arsenał: Leshiy 1-5,5
Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Ja bym wlal do beczki rozcienczyl do 16blg i dodal atke drozdzowa z drozdzy winnych malaga.
Jak by bylo malo to dodal bym wody z cukrem.
Mam tez troche kompotow i planuje je podzielic na czerwone i jasne i zrobic 2 astawy.
Jak by bylo malo to dodal bym wody z cukrem.
Mam tez troche kompotow i planuje je podzielic na czerwone i jasne i zrobic 2 astawy.
Milczenie jest srebrem
- filip z konopi
-
- Posty: 1943
- Dołączył(a): 25 lutego 2014
- Arsenał: Leshiy 1-5,5
Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
No i nastawilem. Robi z 2 tygodnie jest nadal slodkie 10blg czuc moc .
Dalem kilo cukru na 4l wody a kompoty na smak.
Wychodzi ze moglem dac wiecej wody :) zeby caly cukier z kompotow przerobic.
Dosladzanie w 2 partiach oddalonych o jakies 5 dni.
Ciekawe do ilu blg mi zejdzie.
Narazie jest metne ale smaczne no i nie wali taniaszem truskawkowym czego troche sie obawialem.
Mam miejsca jeszcze w beczce i kompotow w garazu zastanawiam sie czy nie dodac wody i kompotow jeszcze.
Dalem kilo cukru na 4l wody a kompoty na smak.
Wychodzi ze moglem dac wiecej wody :) zeby caly cukier z kompotow przerobic.
Dosladzanie w 2 partiach oddalonych o jakies 5 dni.
Ciekawe do ilu blg mi zejdzie.
Narazie jest metne ale smaczne no i nie wali taniaszem truskawkowym czego troche sie obawialem.
Mam miejsca jeszcze w beczce i kompotow w garazu zastanawiam sie czy nie dodac wody i kompotow jeszcze.
Milczenie jest srebrem
- wryty
-
- Posty: 99
- Dołączył(a): 11 czerwca 2015
- Lokalizacja: Malopolska
- Arsenał: Krait, Leshiy
Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Loaded napisał(a):Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.
Glupoty wać pan wypisujesz. Drozdze piekarskie jak sama nazwa wskazuje sa do pieczenia a nie do alko i nie dosc ze szybko zdychaja przy niskim procencie to jeszcze walą niemiłosiernie i w nastawiem jest duzo wiecej niechcianych substancji. Najlepsze bylyby winiarskie jesli chcesz "pachnacy" bimberek, a jesli zalezy Ci na szybkosci to gorzelnicze choc aromat moze sie zgubic ale w niewielkim stopniu.
- specbest
- Posty: 773
- Dołączył(a): 7 stycznia 2011
- Lokalizacja: Łowicz
- Arsenał: SIUR BOJOWY
Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.
Ja dziś spróbowalem whisky mojej produkcji i jest super jak na pirwszy raz
.
Bimberek zrobiony na moszczu po winie z winogron.
Po wszystkim zaprawiony wiórkami dębowymi mieszanką francusko amerykanską a na koniec doprawiony miodem.
Nazwałem go Honey Fox bo jest podstępny

Bimberek zrobiony na moszczu po winie z winogron.
Po wszystkim zaprawiony wiórkami dębowymi mieszanką francusko amerykanską a na koniec doprawiony miodem.
Nazwałem go Honey Fox bo jest podstępny

Posty: 14
• Strona 1 z 1
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Wyświetlone
- Ostatni post
-
- Zrób to sam - kabura
przez mlody » 19 lut 2016, o 08:33 - 7 Odpowiedzi
- 444 Wyświetlone
- Ostatni post przez Wonski
19 lut 2016, o 18:39
Kretyn Korner
- Zrób to sam - kabura
-
- Zrób sobie MP5 ;-)
przez Żurek » 5 sie 2017, o 22:03 - 8 Odpowiedzi
- 925 Wyświetlone
- Ostatni post przez Mada
31 sty 2020, o 17:09
Zrób to sam
- Zrób sobie MP5 ;-)
-
- PatchWorm - zrób to sam
1, 2, 3przez wentyl1969 » 1 paź 2022, o 21:19 - 37 Odpowiedzi
- 1305 Wyświetlone
- Ostatni post przez airgun0001
3 sie 2023, o 16:48
Akcesoria
- PatchWorm - zrób to sam
-
- Pcp zrób to sam, gdzieś w Indiach
przez pucha239 » 30 mar 2017, o 13:46 - 14 Odpowiedzi
- 805 Wyświetlone
- Ostatni post przez Loaded
16 kwi 2017, o 00:00
Zrób to sam
- Pcp zrób to sam, gdzieś w Indiach
-
- Ogrzewanie basenu - zrób to sam.
przez mistrz1 » 24 cze 2022, o 16:15 - 14 Odpowiedzi
- 245 Wyświetlone
- Ostatni post przez mistrz1
27 cze 2022, o 09:15
Kretyn Korner
- Ogrzewanie basenu - zrób to sam.
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości