Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio

Stary Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 3712
Dołączył(a): 3 marca 2014
Lokalizacja: Kula ziemska.
Arsenał: B3, Hatsan 20

Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez .22 » 5 sie 2015, o 18:44

No właśnie, dostałem od wujka kopoty maści rozmaitej, czyli z różnych owoców, w celu przerobienia ich na %%%. Kompoty domowe, rzecz jasna na cukrze. :-) Nie mam jednak bladego pojęcia jak ugryżć ten temat żeby było profesjonalnie.

A może po prostu wrzucić do fermentatora, dolać wody, wsypać drożdży i niech się dzieje co chce? Kurczę w takim nastawie to nawet bailingu nie da się (chyba?) określić.

Ktoś coś podpowie z praktyki?
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 15136
Dołączył(a): 6 stycznia 2011
Lokalizacja: Był Poznań
Arsenał: To co pod ręką

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez Neo » 5 sie 2015, o 19:04

Wpuszczałem w balon,dodawałem drożdży winnych i po przepracowaniu szło na destylację.W zależności jakie owoce to winiak o różnym smaku.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 1642
Dołączył(a): 21 lutego 2011
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez Loaded » 5 sie 2015, o 19:22

Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.

Zasłużony Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 3424
Dołączył(a): 3 kwietnia 2015
Lokalizacja: Zach-Pom
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez luki » 5 sie 2015, o 20:29

Najlepiej drożdże winne lub turbo drożdże w przypadku tych pierwszych fermentacja ok 2tyg tych drugich 24 godziny i gotowe do destylacji :-D :-)--

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 15136
Dołączył(a): 6 stycznia 2011
Lokalizacja: Był Poznań
Arsenał: To co pod ręką

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez Neo » 5 sie 2015, o 20:57

Jak chcesz winiak to winne jak spirit to obojętne jakie.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Stary Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 3712
Dołączył(a): 3 marca 2014
Lokalizacja: Kula ziemska.
Arsenał: B3, Hatsan 20

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez .22 » 5 sie 2015, o 21:21

Zamówiłem turbo, myślałem nad winiakiem ale że kompoty będą z różnych owoców efekt będzie bliżej nieokreślony i trudno powiedzieć, czy dobry.
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P

Czytający
Avatar użytkownika
Posty: 26
Dołączył(a): 12 listopada 2014
Arsenał:

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez gargamel » 13 sie 2015, o 08:14

Ja mam doświadczenie tylko z drożdżami winnymi, i mogę napisać że te nie lubią startować przy zbyt dużej ilości cukru w nastawie. (Drożdże może zatrzymać zbyt duże stężenie alkoholu, lub zbyt duża ilość cukru)
Wiadomo że kompoty potrafią być przesłodzono dlatego podstawa to cukromierz.
Jeśli takowego jeszcze nie posiadamy osobiście najpierw poczekał bym aż drożdże przerobią cukier z kompotu a dopiero później dodawał kolejną partię cukru wymieszaną z wodą.

Administrator
Avatar użytkownika
Posty: 5617
Dołączył(a): 28 maja 2011
Arsenał:

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez Antonio » 13 sie 2015, o 11:00

Droższe zamojskie lepiej radzą sobie z wysoką cukrzycą niż jakieś super chruper z spirytferm.
Podstawa to nastawić matkę.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Stary Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 3712
Dołączył(a): 3 marca 2014
Lokalizacja: Kula ziemska.
Arsenał: B3, Hatsan 20

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez .22 » 13 sie 2015, o 16:25

Na razie mam zapas trożdży Coobra, sprawdzają się. A nastaw zrobię tak, że postaram się to mocno rozcieńczyć wodą by drożdże dały rady. Bedę robił na pałę. ;-)
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P

Zasłużony Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 3424
Dołączył(a): 3 kwietnia 2015
Lokalizacja: Zach-Pom
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez luki » 13 sie 2015, o 20:59

Czekany na opinię i sprawozdanie :-D

Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 1943
Dołączył(a): 25 lutego 2014
Arsenał: Leshiy 1-5,5

Re: [Spirit] Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez filip z konopi » 25 paź 2015, o 10:43

Ja bym wlal do beczki rozcienczyl do 16blg i dodal atke drozdzowa z drozdzy winnych malaga.
Jak by bylo malo to dodal bym wody z cukrem.
Mam tez troche kompotow i planuje je podzielic na czerwone i jasne i zrobic 2 astawy.
Milczenie jest srebrem

Hunter
Avatar użytkownika
Posty: 1943
Dołączył(a): 25 lutego 2014
Arsenał: Leshiy 1-5,5

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez filip z konopi » 19 lis 2015, o 13:54

No i nastawilem. Robi z 2 tygodnie jest nadal slodkie 10blg czuc moc .
Dalem kilo cukru na 4l wody a kompoty na smak.
Wychodzi ze moglem dac wiecej wody :) zeby caly cukier z kompotow przerobic.
Dosladzanie w 2 partiach oddalonych o jakies 5 dni.
Ciekawe do ilu blg mi zejdzie.
Narazie jest metne ale smaczne no i nie wali taniaszem truskawkowym czego troche sie obawialem.
Mam miejsca jeszcze w beczce i kompotow w garazu zastanawiam sie czy nie dodac wody i kompotow jeszcze.
Milczenie jest srebrem

Sponsor forum
Avatar użytkownika
Posty: 99
Dołączył(a): 11 czerwca 2015
Lokalizacja: Malopolska
Arsenał: Krait, Leshiy

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez wryty » 19 gru 2015, o 17:19

Loaded napisał(a):Ja tak samo tylko dawałem zwykłe drożdże do pieczenia. Robią większy procent.


Glupoty wać pan wypisujesz. Drozdze piekarskie jak sama nazwa wskazuje sa do pieczenia a nie do alko i nie dosc ze szybko zdychaja przy niskim procencie to jeszcze walą niemiłosiernie i w nastawiem jest duzo wiecej niechcianych substancji. Najlepsze bylyby winiarskie jesli chcesz "pachnacy" bimberek, a jesli zalezy Ci na szybkosci to gorzelnicze choc aromat moze sie zgubic ale w niewielkim stopniu.

Zasłużony Hunter
Posty: 773
Dołączył(a): 7 stycznia 2011
Lokalizacja: Łowicz
Arsenał: SIUR BOJOWY

Re: Zrób to sam - ale jak? Nastaw na kompotach.

Postprzez specbest » 20 gru 2015, o 20:21

Ja dziś spróbowalem whisky mojej produkcji i jest super jak na pirwszy raz :shock: .
Bimberek zrobiony na moszczu po winie z winogron.
Po wszystkim zaprawiony wiórkami dębowymi mieszanką francusko amerykanską a na koniec doprawiony miodem.
Nazwałem go Honey Fox bo jest podstępny ;-)

Powrót do Zrób to sam

 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości