Prasa do pocisków by Kivlow
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- loopess
- Sponsor forum

- Arsenał: Trzecia noga
- Kontakt:
Re: Prasa do pocisków by Kivlow
Zrobienie takie prasy to fajny pomysł,ale czy samodzielnie budowanie czegoś takiego to nie jest przysłowiowe porywanie się z motyką na słońce bo może się okazać że jedna kluska będzie kosztować z 5 zeta,nawet przy produkcj "masowej" bo prędkość takiego urządzenia nie będzie zbyt wielka. Moze lepiej jak goście od cp,lać kluski i zrobić prostą mechaniczną kalibrownicę bez wodotrysków.w cp sprawdza się takie rozwiązanie
- filip z konopi
- Stary Hunter

- Arsenał: Leshiy 1-5,5
Jeszcze rowne odmierzenie wagi zostaje.
No i pytanie czy te pociski z manufaktory beda latac w hubenie.
Fakt tematu hubena jeszcze nie sledze.
Ale jak go dostane w lapki to moze sie to zmieni.
Jeszcze jedna mysl - czy pociski z gladkim plaszczem nie beda powodowac za duzego tarcia?
Grzybek trze o lufe tylko w 2 miejscach.
I z tego co widze inne sruty tez sie tego trzymaja.
A to juz forma rozpolawiana.
Siedze w formach z formami moge cos doradzic jak juz dobierzecie cos co lata w hubenie :)
No i pytanie czy te pociski z manufaktory beda latac w hubenie.
Fakt tematu hubena jeszcze nie sledze.
Ale jak go dostane w lapki to moze sie to zmieni.
Jeszcze jedna mysl - czy pociski z gladkim plaszczem nie beda powodowac za duzego tarcia?
Grzybek trze o lufe tylko w 2 miejscach.
I z tego co widze inne sruty tez sie tego trzymaja.
A to juz forma rozpolawiana.
Siedze w formach z formami moge cos doradzic jak juz dobierzecie cos co lata w hubenie :)
Milczenie jest srebrem
- dudu9323
- Początkujący Hunter

- Arsenał: hatsan 55
crosman 1377
nadzieja na pcp 5,5 - Lokalizacja: Małopolska wieś
http://www.youtube.com/watch?v=8gns-AXnflE
tu pokazane ze nie taki wielki problem utrzymać wagę przy tak prostym cięciu ale wałek sam wyciska, patrząc po filmikach to i wybijanie zwykłym młotkiem nie idzie najgorzej za godzinkę trochę tego by można zrobić.
nwm czy mam racje ale żeby ta prasa miała sens chyba musiałbyś robić matryce na większą ilość peletek bo samo wybijanie chyba nie bedzie zbyt szybkim procesem przy hydraulice i nie kosmicznych wkładach zielonych
tu pokazane ze nie taki wielki problem utrzymać wagę przy tak prostym cięciu ale wałek sam wyciska, patrząc po filmikach to i wybijanie zwykłym młotkiem nie idzie najgorzej za godzinkę trochę tego by można zrobić.
nwm czy mam racje ale żeby ta prasa miała sens chyba musiałbyś robić matryce na większą ilość peletek bo samo wybijanie chyba nie bedzie zbyt szybkim procesem przy hydraulice i nie kosmicznych wkładach zielonych
- filip z konopi
- Stary Hunter

Ladnie mu to idzie.
Tylko czy to bedzie dobrze latac?
Tylko czy to bedzie dobrze latac?
Milczenie jest srebrem
-
Rafał
- Hunter

- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Przy 20t to bez problemu zrobisz sobie sam drut przy średnicy tłoka około 34mm. Ceowniki 160mm przy 0.5m długości wytrzymywały 50t z wliczonym zapasem, to było wyliczone bo sam miałem taką prasę robić. 160mm było też policzone z osłabionym przekrojem na mocowanie przy pomocy 2 śrub chhyba m12. Ja przy 20t używam blachy 30mm, według wyliczeń i 50t wytrzyma. Moja konstrukcja trzyma się na prętach gwintowanych m20 - łatwo się reguluje wysokość płyty stalowej. Nie muszą być jakiejś super klasy, podstawowe i tak około 10t/szt mają wytrzymywać.
Do zrobienia śrutu 5,5 potrzeba tak na oko z kilkaset kg, moja prasa "mimośrodowa" ma ok 3.5t według wyliczeń i nie używam nawet połowy jej mocy.
Śrut robię sobie sam cały czas, jak ktoś by miał jakieś pytania śmiało, chętnie pomogę.
ps powierzchnia tarcia przy kluskach nie powoduje takich strat prędkości jak by się mogło wydawać. Bardziej trzeba zwracać uwagę aby ze średnicą nie przesadzić w żadną stronę, zbyt mała - przedmuchy brak powtarzalności zbyt duża - duże odkształcenia w stożku przejściowym strata energii i stożek musi być na prawdę dobrze wykonany bo fabrycznie to chyba najczęściej wiertłem robią. Najlepiej zrobić wycisk przepychając wałek ołowiany zbyt dużej średnicy a potem zmierzyć jego średnicę w miejscach których odcisnęły się bruzy lufy i tyle powinny mieć pociski do tej lufy, ja lubię dać jeszcze 0.01 - 0.02 zapasu dla lepszego uszczelnienia, ale o tym już chyba pisałem
Dla tych co nie czytali warto zerknąć tutaj:
http://www.airgun-hunting.pl/viewtopic. ... &start=150
Mam teraz trochę większą wiedzę co i jak powinno się robić ale nie za bardzo mam czas to wypisywać.
Śrut robię sobie sam cały czas, jak ktoś by miał jakieś pytania śmiało, chętnie pomogę.
ps powierzchnia tarcia przy kluskach nie powoduje takich strat prędkości jak by się mogło wydawać. Bardziej trzeba zwracać uwagę aby ze średnicą nie przesadzić w żadną stronę, zbyt mała - przedmuchy brak powtarzalności zbyt duża - duże odkształcenia w stożku przejściowym strata energii i stożek musi być na prawdę dobrze wykonany bo fabrycznie to chyba najczęściej wiertłem robią. Najlepiej zrobić wycisk przepychając wałek ołowiany zbyt dużej średnicy a potem zmierzyć jego średnicę w miejscach których odcisnęły się bruzy lufy i tyle powinny mieć pociski do tej lufy, ja lubię dać jeszcze 0.01 - 0.02 zapasu dla lepszego uszczelnienia, ale o tym już chyba pisałem
Dla tych co nie czytali warto zerknąć tutaj:
http://www.airgun-hunting.pl/viewtopic. ... &start=150
Mam teraz trochę większą wiedzę co i jak powinno się robić ale nie za bardzo mam czas to wypisywać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
--------------------------
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
No Rafał bardzo dziękuję za ten wpis - takie info jest jak najbardziej pomocne :]
Ja zamierzam użyć tłoka 80/45 + około 200bar (to daje 10T)- chyba że znajdę coś lepszego w dobrej cenie.
Ogólnie ciężko znaleźć tłok z małym skokiem ale o dużej średnicy tłoka/tłoczyska (na niskie ciśnienie - bo są na 700bar ale wtedy pompa ręczna :/).
W weekend poszperałem i właśnie doszedłem do wniosku że topię ołów, wlewam ciepły do prasy i robię drut.
Później cięcie i ważenie no i na koniec wyciskanie kształtu :].
Pytanie tylko jeszcze gdzie i jakich średnic naruchać formę do wyciskania drutu.
Myślę o walcu stalowym jako tłok dużej średnicy + kołnierz z zewnątrz jakaś rura stalowa tylko musiała by być w huj gruba :\
Rafał a ty jak tłoczysz drut jak masz zbudowaną formę ??
Ja zamierzam użyć tłoka 80/45 + około 200bar (to daje 10T)- chyba że znajdę coś lepszego w dobrej cenie.
Ogólnie ciężko znaleźć tłok z małym skokiem ale o dużej średnicy tłoka/tłoczyska (na niskie ciśnienie - bo są na 700bar ale wtedy pompa ręczna :/).
W weekend poszperałem i właśnie doszedłem do wniosku że topię ołów, wlewam ciepły do prasy i robię drut.
Później cięcie i ważenie no i na koniec wyciskanie kształtu :].
Pytanie tylko jeszcze gdzie i jakich średnic naruchać formę do wyciskania drutu.
Myślę o walcu stalowym jako tłok dużej średnicy + kołnierz z zewnątrz jakaś rura stalowa tylko musiała by być w huj gruba :\
Rafał a ty jak tłoczysz drut jak masz zbudowaną formę ??
- filip z konopi
- Stary Hunter

Kiedys chcialem miec pcp pozniej bulla pozniej 6.35 a teraz chce produkowac srut :)
Ech hobby.
Pieknie wam to idzie.
Rozumiem ze srut nadal bedzie miescil sie do magazynka bo jesli nie to na co komu semiauto.
Jakiej wysokosci planujesz pociski?
Ech hobby.
Pieknie wam to idzie.
Rozumiem ze srut nadal bedzie miescil sie do magazynka bo jesli nie to na co komu semiauto.
Jakiej wysokosci planujesz pociski?
Milczenie jest srebrem
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
Te malkontenci ;) czy Wy nie przesadzacie? Agregat pompuje... Siłownik pcha... Olow sie prasuje... Dochodzi do krancowki i następuje powrot. W celu zabezpieczenia przed nadmiernym wzrostem ciśnienia jest przelew. Ja tu grubej kasy nie widzę. Agregat, siłowniki, troche stali, troche hydrauliki silowej, arduino z przekaznikami itp i mamy fajna zabawke.
- loopess
- Sponsor forum

- Arsenał: Trzecia noga
- Kontakt:
Jak się chce układ bez żadnej regulacjj to nie będzie zbyt skomplikowane,czyli układ jeden przełącznik siłownik i agregat,ale jak kolega chce robić automat to już albo będzie proste albo bezpieczne,sam widzialem i słyszałem jak prasa co prawda 60T ujebała 8 śrub m20 12.9 podczas otwierania formy czyli na ok 1/4 siły,a pierdolnięcie było takie że ważąca ze 25T prasa podskoczyła do góry. Przy ręcznym sterowaniu jest pewna kontrola bo jak widzisz że coś się dzieje puszczasz wajchę ,a przy automatyce trzeba mieć sporo zabezpieczeń. Z hydrauliką siłową jest tak ze jest cicho gładko i nage jebudu...sporo przy prasach hydrauliczny pracowałem i sporo widziałem jak strzelały śrubki i kawały formy. Nie jestem malkontentem jak niektórzy twierdzą tylko czuję respekt bo widział zniszczenia mechaniczne i niestety pogniecione dłonie...
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
Tokarki wyrywają ręce, heblarki palce, to i hydraulika siłowa tez cos musi robić :) ba przez wiatrowki tez sporo osób cierpialo mniej lub bardziej. Od tego forum zeby dzielić sie pomysłami m.in po to zeby ktoś kto ma wiedze podpowiedział jak uniknąć kłopotów.
Wracając do problemu regulacji. To odległość do krancowki możesz bardzo dokładnie regulować wiec i głębokość docisku. Nie masz zaufania to dodajesz druga krancowke w razie jak by pierwsza zawiodla. Dodatkowo regulowany przelew tez zabezpiecza przed przeciazeniem układu. Taki np rębak do drewna. Jakie on ma zabezpieczenia? Siły te same, mechanizm ten sam, to i zagrożenia pewnie podobne.
Wracając do problemu regulacji. To odległość do krancowki możesz bardzo dokładnie regulować wiec i głębokość docisku. Nie masz zaufania to dodajesz druga krancowke w razie jak by pierwsza zawiodla. Dodatkowo regulowany przelew tez zabezpiecza przed przeciazeniem układu. Taki np rębak do drewna. Jakie on ma zabezpieczenia? Siły te same, mechanizm ten sam, to i zagrożenia pewnie podobne.
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Dokładnie trzeba uważać i będzie git :]
Miałem łuparkę wrzecionową i hydrauliczną do tego masa sprzętu który może uciąć ręce itd.
Podstawa to BHP i jest dobrze.
Ja myślę że pójdę w sterowanie czasowe - będzie bardzo dokładnie a nacisk wyreguluje przelewem może wtedy dłużej cisnąć bez obawy o ujebanie.
Teraz tylko zastanawiam się jak zrobić dwa w jednym czyli prasę do pocisków a do tego wyciskarkę drutu ;P
Rafał czy do drutu 3mm,4mm wystarczy 10T na takim tłoku przy 200barach ??
Oczywiście lane na gorąco i od razu wyciskane - no może nawet forma obłożona drutem grzejnym.
Miałem łuparkę wrzecionową i hydrauliczną do tego masa sprzętu który może uciąć ręce itd.
Podstawa to BHP i jest dobrze.
Ja myślę że pójdę w sterowanie czasowe - będzie bardzo dokładnie a nacisk wyreguluje przelewem może wtedy dłużej cisnąć bez obawy o ujebanie.
Teraz tylko zastanawiam się jak zrobić dwa w jednym czyli prasę do pocisków a do tego wyciskarkę drutu ;P
Rafał czy do drutu 3mm,4mm wystarczy 10T na takim tłoku przy 200barach ??
Oczywiście lane na gorąco i od razu wyciskane - no może nawet forma obłożona drutem grzejnym.
-
Hand
- Początkujący Hunter

- Arsenał:
Nie szedł bym w stronę odlewnia z jednoczesnym wyciskaniem, chyba że w długiej formie z dużym wsadem. Bo duży wpływ ma tutaj temperatura formy i po jej rozgrzaniu może się okazać, że wystąpi problem z plynieciem ołowiu już po jego przeciagnieciu.
Chyba, że będziesz go chłodzić na wyjściu. A to akurat jest dość proste
Chyba, że będziesz go chłodzić na wyjściu. A to akurat jest dość proste
Ostatnio zmieniony 16 października 2017, 14:04 przez Hand, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
No nie aż tak automatycznie bardziej typu grzeję duży wsad i robię drut w weekend.
W tygodniu tnę i odważam walce.
A na kolejny weekend robię kluski na prasie :]
Może kiedyś się to połączy i zacznę produkować hurtowo ;P
W tygodniu tnę i odważam walce.
A na kolejny weekend robię kluski na prasie :]
Może kiedyś się to połączy i zacznę produkować hurtowo ;P
- rufles
- Początkujący Hunter

- Kontakt:
A gdyby do tematu podejść troche inaczej? forma w postaci prostopadłościanu z otworkami spod rozwiertaka. Po napelnieniu otworkow opowiem będzie cos w rodzaju magazynka z którego łatwo będzie wyciskac dosc precyzyjne waleczki do prasy
-
BiMa
Trzeba by było zrobić wibracje zdeby nie było powietrza w srucie . Wibruje podczas nalewania . Tylko matrycą musiała by być rozgrzana co by ołów nie robił się od razu twardy .tylko pytanie czy miał by być pusty w środku jeżeli tak to zrobić nakładkę i wiertło ze stoperem i jedziesz
ja jeżeli miał bym się w to bawić to robił bym właśnie tak . Nalewasz ucinasz nakładasz prowadnice dla wiertła wiercisz odpowiednio głęboko i tyle . A jeżeli chcesz automat to trzeba wywalić parę zl