tuning CP1 Kandar

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Beorn
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Re: tuning CP1 Kandar

Post autor: Beorn »

Pomysł z butla jako kolba stosowałem w QB79 używałem miękkich przewodów wysoko ciśnieniowych zaciskanych w zaprzyjaźnionym zakładzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Semi-auto Full auto fan
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

W oryginalnym regu są talerzowe 0,6 mm grubości ,można wsadzić 0.9mm (tak zrobiłem),ile idzie nie mam możliwości zmierzenia.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
stefan901
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Post autor: stefan901 »

Znalazłem stronkę wyjaśniającą jak obliczać siłę sprężyn talerzowych
http://springipedia.com/belleville-washers-stacking.asp
I dyskusję o modyfikacji rega na innym forum
http://www.gatewaytoairguns.org/GTA/ind ... ic=40074.0
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Panowie, jak odkręcić rega od butli?
Spuściłem powietrze, poodkręcałem wszystko co wystaje, złapałem za regulator w imadło i nic. Ślizga się w szczękach, a boję się mocniej ścisnąć, żeby nie zdeformować.
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Może nie w tą stronę krecisz ;-)
Może być mocno dokrecony.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Poszło :lol:
Użyłem klucza łańcuchowego. Zmieniłem ułożenie sprężyn na ))(())(())|||
Wolne miejsce zapełniłem 3 podkładkami, ale jak trafię gdzieś przy okazji na sprężyny talerzowe to zrobię jak pan buk przykazał.
Niestety na najbliższym polu paintaballowym mają butlę matkę pustą, więc pomiary będą dopiero za tydzień.
zapek-1974

Post autor: zapek-1974 »

Zacząłem prace nad moim CP1-M Karabinek trafił do Alchemika na wymianę lufy i zrobienie osłony z tłumikiem. Lufkę kupiłem od AT 44 , alchemik wyciął z niej 33.5 cm obrobił ja po swojemu i obsadził w bloku , do tego zaczął prace nad osłonką . Karabinek w takim stanie w jakim widać go na fotkach jest już w drodze do Antosia na przerobienie na PCP . Jak wróci od naszego forumowego speca top będzie dalszy ciąg relacji mojego CP1-M
Obrazek

Obrazek

PS.
Uprasza się użytkownika forum o nicku BiMa o nie zabieranie głosu w moim temacie , nie chciałbym żeby mój temat wylądował w ścieku.
Awatar użytkownika
bosh6
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Crick Tac 45

Post autor: bosh6 »

Ładnie to wygląda, ale w pcp przydałby sie większy kartusz. I nie misiam tu, bo miałem cp1 przerobiony na pcp.
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Post autor: Rafał »

Ładnie, mały bull czy będzie zwykły karabinek?
zapek-1974

Kartusz będzie całkiem spory , będzie równy z osłona lufy a ile będzie miał pojemności to podam jak już będzie
Rafał pisze:Ładnie, mały bull czy będzie zwykły karabinek?
Niech kolega poczeka cierpliwie , nie chcę zdradzać przed czasem żeby nie zepsuć tego łał :-D
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Post autor: Rafał »

No dobra, ciekawy po prostu jestem ;-)
zapek-1974

Napiszę tylko tyle że jestem mega przeciwnikiem bulli , ten kto wymyślił bulla powinien nim dostać w łeb. Rzecz jasna bull to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje.
Biker

Post autor: Biker »

Przypuszczam, że typ osady będzie zgodny z przeznaczeniem karabinka i tu taki ciekaw nie jestem, zobaczymy co czas przyniesie ;-)
Ciekawi mnie natomiast jak wpłynie długość lufy na osiągi i oszczędności luftu, bo przypuszczam że zawór strzałowy będzie podobny jak w moim egzemplarzu.
Kartusz czym większy tym lepszy, zwłaszcza że i tak karabinek będzie bardzo lekki.
Mogę tylko zasugerować, że na początek wystarczy oryginalna sprężyna i zbijak, jakiś czas temu rozciągnąłem ją nieco i teraz radzi sobie nawet przy ciśnieniu w okolicach 300 bar.
Znalazłem na aukcyjnym portalu CP1M z przeładowaniem z prawej strony, tylko kaliber nie ten :-/
Nie tracę jednak nadziei :-)
zapek-1974

Biker pisze:Znalazłem na aukcyjnym portalu CP1M z przeładowaniem z prawej strony, tylko kaliber nie ten
Nie tracę jednak nadziei
Wymienisz lufka na dłuższą , przerobisz popychacz , kupisz magazynek i po problemie. A czemu ma być przeładowanie z prawej strony ??? Moim zdaniem w uchwycie pistoletowym wygodniejsze jest przeładowanie lewostronne, no chyba że myślisz robić bulla to prawostronne. Ja wysłałem do Antosia sprężynę zbijaka od Gala , ale skoro twierdzisz że ta oryginalna daje sobie radę z takim ciśnieniem, to nie ma chyba sensu ją wymieniać.

Biker co to masz za szkiełko na tym twoim posadzone ????
Awatar użytkownika
LOGUN
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: A takie tam .

Post autor: LOGUN »

Zapek na nim fajnie wchodzą dwa szkiełka Bushnel 2-6x32 długość 26 cm z osłoną przeciwsłoneczną którą można zdjąć i ma wtedy 21 cm trochę droga ,a jest ZOOM 2-6x32 z AOE i taką chyba ma Biker bo się pytałem .urzywam narazie kolimatora ale to nie to .
ODPOWIEDZ