tuning CP1 Kandar

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Biker

Re: tuning CP1 Kandar

Post autor: Biker »

Lupke mam budżetową, dokładnie taką http://www.srut.pl/product.php?id_product=249 , robiłem kiedyś zakupy w tym sklepie i puścili ją za 160 pln. Wziąłem bo jest mała i lekka. Jak za taką kasę to nie ma co się czepiać szkiełka, wiadomo dupy nie urywa ale do 50m starcza, krzyż mógłby być cieńszy.
zapek-1974 pisze:Moim zdaniem w uchwycie pistoletowym wygodniejsze jest przeładowanie lewostronne
W pistolu tak. Ale po przeróbce, z tego nie strzela się jak z pistoletu, nawet w takim układzie jak mam w tej chwili. Lewa ręka trzyma kartusz a prawa przeładowuje i nie musisz wtedy odstawiać lupki od oka.
zapek-1974 pisze:no chyba że myślisz robić bulla
Nie, zostanę przy koncepcji składaka, może nie jest najpiękniejszy, ale mnie sie z tego fajnie strzela i nie zajmuje dużo miejsca.
A co do sprężyny od galatiana, to tam napina się ją poprzez dźwignię, nie pamiętam dokładnie jak jest twarda ale w CP1 mogło by to być trochę problematyczne.
zapek-1974 pisze:Wymienisz lufka na dłuższą , przerobisz popychacz , kupisz magazynek i po problemie.
Chyba jednak wolę kupić gotowca. :mrgreen:
zapek-1974

Post autor: zapek-1974 »

Ja myślałem o tej ale ona jest bez AOE ??????
http://allegro.pl/luneta-kandar-3-9x42- ... 35541.html
Biker

Obiektyw i powiększenia na plus. Ale w tym temacie nic nie podpowiem, bo nie mam szkiełka bez regulacji. Musiał bym zerknąć przez nią i tu wychodzi wada zakupów na odległość. Nie lubię się później bawić w odsyłania.
Ale jak ją kupisz to chętnie wysłucham opinii ;-)
Awatar użytkownika
kociniak
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...

Post autor: kociniak »

Barska mała wejdzie idealnie a to zajebiste szkło

Widziałem jeszcze z DOE 3*9
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Ja mam DOE 3-12x42 i jest całkiem fajna,choć ma trochę grubą siatkę
hejchaczi
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: hejchaczi »

Wczoraj wrócił mój cp1 od Antosia. Dorobiony kartusz + dłuższa lufa coś koło 36 cm.Obrazek Obrazek
Biker

Napisz jaką łapie prędkość na 200 barach, bo domyślam się że zawór masz "firmowy" .
Zbijak i sprężyna oryginał ?
hejchaczi
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

No zawór firmowy zgadza się. To jest wersja cp1 m ma troszkę lżejszy zbijak od cp1 jaka jest różnica w wadze nie wiem nie ważyłem. Sprężyna zbijaka jest od hatsana at44. Energi nie znam nie mam czym pomierzyć, no i jeszcze nie strzelałem z niego. Dziś po południu będzie ten pierwszy raz he :lol:
zapek-1974

Ale ta kolbę to sobie mogłeś darować , bo teraz będzie że zgapiłem od Ciebie :evil: u mnie ma byc od kałacha a ty masz chyba od pepeszy , pokaz fotkę ze złożona kolbą
hejchaczi
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

No ta kolba już w czerwcu była zrobiona i pokazana na forum http://airgun-hunting.pl/tuning-cp1-kan ... .html#wrap
Obrazek
Biker

Nie myślicie że górne mocowanie będzie praktyczniejsze ? Fakt że ramiona kolby muszą wtedy być podgięte, żeby nie uciskały dłoni. Ale po złożeniu dalej pistol pasuje do ręki i jest jakie takie podparcie policzka przy celowaniu. Swoją (str 5 lub 6) zrobiłem z dwóch ameliniowych rurek i kawałka sklejki, zrobiłem tak bo akurat miałem to pod ręką, ale okazuje się że się sprawdza w boju. Patentu nie zastrzegam, więc nie widzę przeszkód żeby kopiować. ;-)
zapek-1974

Ja planuję górne mocowanie, na dolnym jest o tyle łatwiej że jest więcej miejsca.
Biker

Dobrze prawisz Zapek, w górnym trzeba dobrze trafić wiertłem aby z czymś nie kolidowało, jest tam miejsca na styk. Ja mam zrobiony otwór fi 8 i wstawioną rurkę, bez tego mocniejsze dokręcenie śruby mocującej kolbę powodowało zaciskanie osady na systemie i za każdym razem gdy chciałem zdjąć drewienko musiałem luzować też kolbę. A z kolei luźniejsze jej dokręcenie powodowało że opadała pod własnym ciężarem i wkurzało mnie to.
Myślicie nad jakimś zatrzaskiem kolby? Ja mam zrobiony tylko opór w górnym położeniu, szału nie ma ale da się z tym żyć.
zapek-1974

Fajnie by było do kolby kałacha dorobić taką małą skrzyneczkę w której ukrył by cały ten mechanizm składania kolby ale jakoś nie mam weny. W planach jest że będzie z zatrzaskami (może jakieś broki) czas pokaże.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Panowie, więcej rozmachu. :lol:

Obrazek Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ