Oj bo izjebem mi zaleciałoaudi80 pisze:Ale to tylko na koncesjonowanej strzelnicy, jak mniemam.
tuning CP1 Kandar
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
zapek-1974
Re: tuning CP1 Kandar
- audi80
- Hunter

- Arsenał: Norconia Germany Professional Plus
Limity i ograniczenia nie interesują mnie ;)Strzelam mw limicie dobrym dla jsb 18.13 
это хулиганский аппарат для очень скрытной стрельбы
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Podzieliłem temat .Buliki w http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php?f=12&t=5316
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
Biker
Chciał bym się tu podzielić swoim pomysłem dotyczącym, nazwijmy to bezpiecznika energii.
Patencik bardzo prosty i łatwy do wykonania, wystarczy wiertarka i trochę cierpliwości.
Jako że przerobione CP1 w większości przypadków przekraczają dopuszczalny limit, postanowiłem w stawić w swoich egzemplarzach szybki "wywoływacz limitu" czy też bezpiecznik "mocy".
Jak zwał tak zwał.
Ogranicznik działa na zasadzie dystansu wsuwanego pomiędzy zawór i zbijak, ja zrobiłem to w najprostszy możliwy sposób przy pomocy jedynie trzpienia który po wsunięciu w system, stawowi wspomniany wcześniej dystans. Średnicę trzpienia trzeba dobrać doświadczalnie dla każdej przerabianej sztuki bo zawsze mogą sie zdarzyć rozbieżności konstrukcyjne.
W moim przypadku było to 3,5 i 4 mm bo zawory różniły się długościami trzpienia w który uderza zbijak.
Zamiast trzpienia można zastosować np. wsuwaną metalową płytkę, z tym było by więcej zabawy ale rozwiązanie lepsze. Mnie chodziło głównie tylko o to żeby w razie czego szybko można było zejść z energią, a to rozwiązanie wywiązuje się ze swego zadania i póki co tak zostanie.
A tu fotki jak to wygląda.
Patencik bardzo prosty i łatwy do wykonania, wystarczy wiertarka i trochę cierpliwości.
Jako że przerobione CP1 w większości przypadków przekraczają dopuszczalny limit, postanowiłem w stawić w swoich egzemplarzach szybki "wywoływacz limitu" czy też bezpiecznik "mocy".
Jak zwał tak zwał.
Ogranicznik działa na zasadzie dystansu wsuwanego pomiędzy zawór i zbijak, ja zrobiłem to w najprostszy możliwy sposób przy pomocy jedynie trzpienia który po wsunięciu w system, stawowi wspomniany wcześniej dystans. Średnicę trzpienia trzeba dobrać doświadczalnie dla każdej przerabianej sztuki bo zawsze mogą sie zdarzyć rozbieżności konstrukcyjne.
W moim przypadku było to 3,5 i 4 mm bo zawory różniły się długościami trzpienia w który uderza zbijak.
Zamiast trzpienia można zastosować np. wsuwaną metalową płytkę, z tym było by więcej zabawy ale rozwiązanie lepsze. Mnie chodziło głównie tylko o to żeby w razie czego szybko można było zejść z energią, a to rozwiązanie wywiązuje się ze swego zadania i póki co tak zostanie.
A tu fotki jak to wygląda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Rosół
- Sponsor forum

- Arsenał:
Już wiem kiedy na na ten pomysł wpadłeś
gratki
-
Biker
Pomysł się zrodził jak "krykieciarze" zaczęli dyskusję nad swoimi patentami, Przecież my nie gorsi, a wczoraj go wykonałem. 
- hani
- Sponsor forum

- Arsenał:
Pomysł zacny 
- luki
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
I tani 
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Brawo!
Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby odwrotny tryb, wkładasz - no limit, wyjmujesz - limit.
Oczekuje burzy ... .
Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby odwrotny tryb, wkładasz - no limit, wyjmujesz - limit.
Oczekuje burzy ... .
- luki
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44
Wlasnie
Wyciagasz masz limit wkladasz do kielni i niebiescy moga ci naskoczyc
Wyciagasz masz limit wkladasz do kielni i niebiescy moga ci naskoczyc
-
Biker
No zgadzam się że takie rozwiązanie było by lepsze, można by to nazwać 'zawleczka bezpieczeństwa'.jakiii pisze:Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby odwrotny tryb, wkładasz - no limit, wyjmujesz - limit.
Tylko teraz wymyśl jak to zrobić, ja wymyśliłem nazwę
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Np. to samo co zrobiłeś tylko odwrotnie. 
-
Biker
Ciekawa koncepcja. Ale chyba nie przeczytałeś uważnie jak to działa, albo przeczytałeś i ....
Lepsze jest wrogiem dobrego, jak to gadają starzy górale.
Poczekam jak ktoś inny wymyśli coś równie prostego i skutecznego, na początek może być nawet sama teoria.
Lepsze jest wrogiem dobrego, jak to gadają starzy górale.
Poczekam jak ktoś inny wymyśli coś równie prostego i skutecznego, na początek może być nawet sama teoria.
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Już byś chciał tylko leżeć na laurach.
Ograniczyłeś skok przy pomocy dystansu, teraz pomyśl jak dystansem wydłużyć go.
Ograniczyłeś skok przy pomocy dystansu, teraz pomyśl jak dystansem wydłużyć go.
-
Biker
Teoretycznie istnieje taka możliwość ale w tej konstrukcji trzeba by trochę pokombinować i zrobić to od drugiej strony żeby uzyskać podobny efekt, konieczna by też była wymiana sprężyny(cięższy naciąg) i chyba wydłużenie systemu. Zwłaszcza że w tym egzemplarzu z fotki mam ilość kucy porównywalną z "dużym fiatem". A magiczny kołeczek sprowadza go do 14-16 jednostek w kilka sekund.